Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια με πολιτικές που γονάτισαν τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες για να παραδεχτεί ο υπουργός Οικονομίας ότι το πρώτο Μνημόνιο ήταν λάθος; Αυτό αναρωτιούνται οι Οικολόγοι Πράσινοι και τονίζουν πως από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετοι στις μνημονιακές πολιτικές, θεωρώντας ότι «τα μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ τίμημα, με άδικη κατανομή και αμφίβολο αντίκρισμα».
«Είναι σημαντικό ότι η παραδοχή αυτή γίνεται προς την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει αναλάβει τον έλεγχο του ρόλου της τρόικας. Ποιος όμως θα πληρώσει το μάρμαρο; Ελπίζουμε ότι οι πολίτες μπορούν να διακρίνουν ποιοι δηλώνουν πως έχουν πάντα δίκιο ανεξάρτητα του ποιες πολιτικές εφαρμόζουν και ποιοι προσεγγίζουν τα κρίσιμα θέματα με γνώση και υπευθυνότητα, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις και αποτελώντας μέρος της λύσης», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Η οργή των πολιτών για το πολιτικό σύστημα είναι εύλογη, η κοινωνία χρειάζεται όμως πολιτική διέξοδο με εναλλακτικές λύσεις: διαφορετικά θα βρεθεί σε συμπληγάδες ατελείωτων θυσιών χωρίς προοπτική», λέγαμε τον Μάιο του 2010. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι ρίχνουν το βάρος τους στη χάραξη «κόκκινων γραμμών» για την κοινωνία και το περιβάλλον, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την ανάκτηση των χρημάτων που χάθηκαν από διαφθορά και φοροδιαφυγή, το σχεδιασμό ευρωπαϊκών εγγυήσεων δανεισμού που θα αντικαταστήσουν το συντομότερο το σημερινό μηχανισμό του Δ.Ν.Τ., την επείγουσα προώθηση εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων για πράσινη στροφή της οικονομίας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους μέσα από συλλογικά αγαθά, την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως δίκτυ ασφαλείας για τους πληττόμενους από την κρίση».
Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε σήμερα είναι ότι ο «Μηχανισμός Στήριξης» και η τρόικα που χρειάζονται κατάργηση, όπως ζήτησε πρόσφατα και ο Κον Μπεντίτ.
Με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε ότι τα προβλήματα που καταγράφονται στην ΕΕ αποτελούν συνέπεια των αδιέξοδων και άδικων πολιτικών, που δεν βασίζονται στη στήριξη των αναγκών των πολιτών, των συλλογικών αγαθών και της βιωσιμότητας. Χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μιας διαφορετικής, βιώσιμης Ευρώπης όπως εκείνες που έχουν προτείνει ήδη οι Πράσινοι αλλά και οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις. Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση επέλεξε να μείνει εγκλωβισμένη σε μια προεδρία καθαρά διεκπεραιωτική και διαχειριστική, και δε δείχνει διάθεση να αμφισβητήσει ούτε καν εκείνες τις επιλογές που μακροπρόσθεσμα θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή των χωρών του Νότου στην ευρωζώνη.
Αντίθετα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Πράσινοι πρώτοι ανέδειξαν την ελληνική κρίση ως μέρος μιας συνολικότερης κρίσης της ευρωζώνης, έδωσαν μάχες για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ζήτησαν ευθύνες για τις κοντόφθαλμες επιλογές των κυβερνήσεων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνίζονται για κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε κατευθύνσεις αλληλεγγύης, βιωσιμότητας και κοινωνικής συνοχής. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αν υλοποιούνταν η πρόταση της έκθεσης του Πράσινου ευρωβουλευτή Γκίγκολντ για έκδοση ευρωομολόγων, που είχε καθολική σχεδόν υποστήριξη από το ευρωκοινοβούλιο, η Ελλάδα δε θα είχε αναγκαστεί να υφίσταται τις μνημονιακές πολιτικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου