Η Κομισιόν προσπαθεί να εισάγει "μεταλλαγμένα" από την πίσω πόρτα. Η ελληνική κυβέρνηση θα ανοίξει την πόρτα;
«Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, η Κομισιόν προσπαθεί να επιβάλει νέες ποικιλίες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στους πολίτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν θέλουν τα "μεταλλαγμένα" στην διατροφή τους. Όμως, στο παιχνίδι αυτό η ελληνική κυβέρνηση που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ή λόγω πλήρους άγνοιας ή για ύποπτους λόγους, φαίνεται ότι συμβάλει στις προσπάθειες της Κομισιόν να ξανανοίξει μετά από πολλά χρόνια η πίσω πόρτα σε γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλαμποκιού, υποκύπτοντας στις πιέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών. Αν θέλουν να αποδείξουν η ελληνική κυβέρνηση και ο Υπουργός Γεωργίας, που ασκούν την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αυτή την περίοδο, ότι από άγνοια και όχι από δόλο έχουν κάνει όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα, πρέπει να κινηθούν αστραπιαία για να υπάρξει μέχρι 6 Φεβρουαρίου απόφαση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα απορρίπτει την καλλιέργεια»,δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
«Εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση, στο ρόλο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δεν μπορεί να δηλώνει πλέον άγνοια αλλά πρέπει να ανταποκριθεί στην γενναία απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 16/1/2014 που υπερψήφισε την πρόταση των Πράσινων σχετικά με την άρνηση έγκρισης καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507 (Herculex, εκτός χωρών ΕΕ). Το Ευρωκοινοβούλιο με ξεκάθαρο τρόπο δήλωσε, υπερψηφίζοντας την πρόταση των Πράσινων, ότι δεν πρέπει να δοθεί εξουσιοδότηση για καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507, όπως προτείνει η Κομισιόν. Και ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απορρίψουν ξεκάθαρα την εξουσιοδότηση για μια τέτοια καλλιέργεια. Αν δεν πάρει απόφαση το Συμβούλιο ή αν δεν απορρίψει την εισήγηση ρητά μέχρι 6 Φεβρουαρίου 2014, η Κομισιόν μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση, με βάση τους ισχύοντες μέχρι σήμερα κανόνες, χωρίς κανείς να μπορεί να την εμποδίσει», συνέχισε ο Νίκος Χρυσόγελος.
«Στη διάρκεια της συνάντησής του με τους έλληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, είχα προειδοποιήσει τον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας, κ. Τσαυτάρη, ότι η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί εγκαίρως ώστε μέχρι 6 Φεβρουαρίου 2014 να συνεδριάσει το Συμβούλιο υπουργών γεωργίας και να λάβει αρνητική θέση για την έγκριση καλλιέργειας του Γενετικά Τροποποιημένου καλαμποκιού 1507. Η ελληνική προεδρία έχει προγραμματίσει το Συμβούλιο στις 17 Φεβρουαρίου, οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει αρνητική απόφαση μέσα στο όριο των τριών μηνών που η διαδικασία επιβάλει κι έτσι η Κομισιόν θα είναι ελεύθερη να δώσει την έγκριση για καλλιέργεια! Είχα, επίσης, ενημερώσει τον Υπουργό ότι η λιθουανική προεδρία είχε αποφασίσει να μεταθέσει το καυτό θέμα στην ελληνική προεδρία. Είχε δείξει ότι αγνοούσε το θέμα. Επανέφερα το θέμα και με δημόσιες ανακοινώσεις και αρθρογραφία, αλλά πάλι δεν αντέδρασε ο Υπουργός.
Η ελληνική προεδρία παίζει έναν επικίνδυνο ρόλο. Συνεχίζει να αρνείται να συγκαλέσει νωρίτερα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Επιδιώκει τώρα να θέσει το θέμα ως A-point στο Συμβούλιο (ECOFIN), στις 28 Ιανουαρίου, που ασχολείται με οικονομικά θέματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί! Η Γαλλία έχει ζητήσει να τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το κάνει, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Αλλά κι αν το θέμα συζητηθεί στο Συμβούλιο ECOFIN θα είναι οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας που θα αποφασίσουν για την εξουσιοδότηση ή όχι της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507, ένα θέμα που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και την γεωργία! Ακούγεται, μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο ECOFIN!
Η ελληνική κυβέρνηση έχει την μεγάλη ευθύνη να παρθεί απόφαση που δεν θα αφήσει την δυνατότητα να υπάρξει εξουσιοδότηση για καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Αν πείσει μερικές χώρες που ψηφίζουν λευκό, είναι πιθανόν ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών θα απορρίψει τις πιέσεις της Pioneer.»
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου 2013, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έγκριση της εισήγησης του Επιτρόπου Borg και παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο. Η απόφαση της Κομισιόν προβλέπει τη δυνατότητα καλλιέργειας μιας νέας ποικιλίας ΓΤΟ καλαμποκιού (τη 1507 της Pioneer), κι αν προχωρήσει, θα είναι η πρώτη μετά το 1998, όταν εγκρίθηκε το MON810. Αυτό το καλαμπόκι παράγει μια Bt εντομοκτόνο τοξίνη που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα Ευρωπαϊκά είδη πεταλούδων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της νέας ποικιλίας στις μέλισσες και τα άλλα έντομα επικονιαστές. Αυτή η ποικιλία αραβοσίτου είναι, επίσης, ανεκτική σε ένα τοξικό ζιζανιοκτόνο, το γλυφοσινικό αμμώνιο, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει καν αξιολογηθεί επειδή το ζιζανιοκτόνο υποτίθεται ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στον αραβόσιτο.
Περισσότερες πληροφορίες
Για το ΓΤΟ καλαμπόκι 1507: http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2013/Commission-considers-backing-new-GM-crop-despite-gaps-in-its-safety-testing/
- Για τη διαδικτυακή εκστρατεία ενάντια στους μεταλλαγμένους σπόρους: http://www.stopthecrop.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου