ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Σχέση (ΤΤΙΡ) είναι επικίνδυνες και πρέπει να «παγώσουν».

Δήλωση του Ν. Χρυσόγελου για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ

"Η ελληνική κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη για μια σειρά σοβαρών θεμάτων που πρέπει να διαχειριστεί στο πλαίσιο της προεδρίας της, ένα από τα οποία είναι η Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Σχέση (TTIP), την οποία διαπραγματεύονται, υπό συνθήκες μεγάλης μυστικότητας, από τον Ιούλιο 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αμερικανική κυβέρνηση. Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία αποτελεί συνέχεια άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών, όπως η CETA (Εμπορικές Σχέσεις Καναδά - ΕΕ), και η TAFTA(Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου). Είναι αντίστοιχη της ACTA και νεκρανάσταση της διαβόητης ΜΑΙ, της «Πολυμερούς Συμφωνίας Επενδύσεων», η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εγκαταλειφθεί μετά από αποχώρηση της Γαλλίας από τις διαπραγματεύσεις " δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων.
Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων της TTIP ξεκίνησε τον Νοέμβρη 2013 στις Βρυξέλλες, ενώ ο τρίτος γύρος συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο 2013 στην Ουάσινγκτον. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο είχε απευθύνει έκκληση για «πάγωμα» των συνομιλιών, ανταποκρινόμενη στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις Ευρωπαίων κυβερνητικών παραγόντων και πολιτών από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, είχε προτείνει τη διεξαγωγή μιας δημόσιας συζήτησης (debate) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το μόνο που έκανε η Κομισιόν ήταν να προτείνει μια 14μελή συμβουλευτική ομάδα, που δεν έχει καν στα χέρια της ένα κείμενο πολιτικών κατευθύνσεων. Το θέμα απασχολεί επίσης το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.   Όμως, για τα θέματα αυτά έχουν κινητοποιηθεί πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από την ΕΕ και τις ΗΠΑ,  ώστε να προστατεύσουν το περιβάλλον, την κοινωνία και την δημοκρατία.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος «Τα θέματα των προδιαγραφών για τα τρόφιμα και τα φάρμακα, οι πολιτικές για την προστασία του κλίματος ή οι κανονισμοί για το τραπεζικό σύστημα και την αποφυγή της διαφθοράς, της φοροαπάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι ανάγκη να ρυθμιστούν μέσα από έναν δημοκρατικό, ανοικτό, διαφανή τρόπο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό που γίνεται, όμως, σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ. Οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ διεξάγονται μυστικά από υπουργούς βιομηχανίας και εμπορίου και λομπίστες, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς διαφάνεια. Μια Συμβουλευτική Επιτροπή δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Ευρωκοινοβούλιο. Στοχεύουν στην υπέρβαση εμποδίων στο εμπόριο από δημοκρατικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα μιας επιχειρηματικής δύναμης ασύλληπτων διαστάσεων. Ίσως μπορεί να συγκριθεί με το κινηματογραφικό μέρος της γνωστής σειράς "Πόλεμος των Άστρων", με τίτλο "Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται"! Το μοντέλο επιχειρηματικών και εμπορικών συνεργασιών που επιχειρείται να περάσει επιδιώκει να συντρίψει τις όποιες διασφαλίσεις για σεβασμό των κοινωνικών, περιβαλλοντικών, δημοκρατικών και οικονομικών κανόνων που θα έκαναν υπεύθυνες αυτές τις σχέσεις, κανόνες που έχουν ορθωθεί από δημοκρατικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και εθνικών κοινοβουλίων. Εξόφθαλμη περίπτωση ήταν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα διακυβεύματα αφορούν περιορισμούς σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και άλλων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, και η τρομερή πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ στην ΕΕ για να ανοίξουν οι αγορές της στα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα και απογόνους τους χωρίς να μπορεί καν ο καταναλωτής να πληροφορηθεί ότι καταναλώνει τέτοια προϊόντα. Για επενδύσεις ωμού εκμεταλλευτικού και καταστροφικού τύπου όπως εξορύξεις χρυσού, πετρελαίου, αερίου ή σχιστολιθικού αερίου, τα δημοκρατικά δικαιώματα διατύπωσης διαφορετικής γνώμης και διαμαρτυρίας θα περιοριστούν σε πρωτόγνωρα ολοκληρωτικά επίπεδα. Εάν αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας, είναι αυτονόητο ότι θα αγωνιστούμε ακόμη περισσότερο για ένα αντίστοιχο μοντέλο, με διαφάνεια, δημοκρατικότητα, περιβαλλοντική προστασία και καταπολέμηση της διαφθοράς, στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων εταίρων μας σε άλλες ηπείρους. Η Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Σχέση με τέτοιους όρους δεν πρέπει να περάσει. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να περάσει "στα μουλωχτά", όπως κάποιοι επιδιώκουν! και μάλιστα στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Η ελληνική προεδρεία χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει τουλάχιστον διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις και να συμμετέχουν επίσημα εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου και της κοινωνίας των πολιτών εκ μέρους της ΕΕ».



http://www.greens-efa.eu/eu-us-trade-negotiations-10885.html

http://www.greens-efa.eu/fileadmin/dam/Documents/Events/09_11_13_TTIP/131106%20Greens%20Group%20TTIP%20resolution%20for%20EGP.pdf

http://www.citizen.org/tafta

http://taftattipwatch.tumblr.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: