ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Τελεία και Παύλα στην Εκτροπή του Αχελώου!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που για ακόμη μια φορά είναι καταδικαστική για την εκτροπή του Αχελώου. Η υπ' αριθμ. 26/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κινείται στο πλαίσιο της κοινής λογικής και αναγνωρίζει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις των έργων στις ευρύτερες περιοχές που διασχίζει ο Αχελώος ποταμός.

Σύμφωνα με την απόφασή του, το ΣτΕ εκτιμά ότι «τα έργα εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετα στη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που από τα έργα αυτά επέρχεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, δηλαδή σε ευαίσθητη από περιβαλλοντική άποψη περιοχή, υπαγόμενη σε νομικό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας. Η επιβαλλόμενη δε από την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποτροπή ή μετριασμός και επανόρθωση της βλάβης αυτής, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πλείστοι από τους οποίους έχουν παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση.»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε σταθεί αρνητικοί στο φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό. Δεν είμαστε οι μόνοι, μεγάλος αριθμός περιβαλλοντικών, πολιτικών, επιστημονικών, τοπικών, πολιτιστικών οργανώσεων δηλώνουν το ίδιο ακριβώς δεκαετίες τώρα. Όμως συνεχώς το ίδιο έργο επανέρχεται με δήθεν νέες μελέτες και δήθεν νέα δεδομένα που καταλήγουν πάντα να ακυρωθούν από το ΣτΕ. Η στάση αυτή κρατά ομήρους τις περιοχές που αφορούν τα έργα, αλλά και τις περιοχές που θα υποστούν τις επιπτώσεις τους, αφού κάθε σχεδιασμός προστασίας - διαχείρισης προσκρούει και ακυρώνεται υπό το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή θα αδειοδοτηθούν και θα ολοκληρωθούν τα έργα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το βάζει κάτω και μέσω του υπουργείου Υποδομών φαίνεται να αναζητά λύσεις με νομικά και τεχνικά τερτίπια για την επίτευξη μιας «μικρότερης» εκτροπής. Απόδειξη αυτού είναι ότι στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Θεσσαλίας προκρίνεται ως βέλτιστη λύση η εκτροπή 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως, έναντι των 600 που σχεδιαζόταν έως σήμερα.

Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και οι πιθανές λύσεις του αφορούν το περιβάλλον και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Ως Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι οι απαντήσεις βρίσκονται στην εξοικονόμηση νερού και στη ριζική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, κάτι δυστυχώς που δεν αποτυπώθηκε στα προσφάτως ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΣτΕ και να πάρουν εκείνα τα μέτρα και τις αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα επανέλθουν σε καμία περίπτωση με νέες μελέτες στο σχεδιασμό της «εκτροπής της λογικής». Απαιτούμε οι σχεδιασμοί να βλέπουν το φυσικό περιβάλλον σαν τα θεμέλια της ζωής και την κοιτίδα του πολιτισμού μας και όχι σαν τυπικό πρόβλημα που με κάποιες "διαδικασίες" κάποια στιγμή θα το ξεπεράσουν.

Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: