ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Τέλος στα σχολεία «γκέτο» για τους Ρομά ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Η Ελλάδα κωφεύει;

Με δύο αποφάσεις κόλαφος  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για τη λειτουργία σχολείων «γκέτο» στους Σοφάδες και στον Ασπρόπυργο1 που συνιστούν  ανεπίτρεπτο εκπαιδευτικό διαχωρισμό κατά των παιδιών Ρομά. Το ΕΔΔΑ ζήτησε ρητά από την Ελλάδα, να θέσει τέλος στην παραβίαση και, στην υπόθεση Σαμπάνη, να μετεγγράψει σε άλλα δημόσια σχολεία όσα αιτούντα παιδιά είναι ακόμα σε σχολική ηλικία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουμε στην ελληνική Πολιτεία ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ είναι δεσμευτική. Και τούτο διότι με την προσχώρηση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η τελευταία απέκτησε τυπική ισχύ υπέρτερη της ισχύος των τυπικών νόμων και όλων των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης.  Οι αλλεπάλληλες καταδίκες με τα συνεπακόλουθα πρόστιμα που επιβάλλονται, υποδηλώνουν άρνηση συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, τη νομολογία του ΕΔΔΑ και τις αποφάσεις του. Ταυτόχρονα υποδηλώνουν την συνεχή άρνηση της ελληνικής Πολιτείας να δεχθεί τους Ρομά ως ισότιμα μέλη της. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος απηύθυνε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (13.2.2012) για το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά στο Νομό Καρδίτσας, μετά από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνέχιση λειτουργίας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στην αναγκαία διασπορά των μαθητών του σε άλλα σχολεία. Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε στην Οδηγία 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία και απαγορεύει τις άμεσες και έμμεσες διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, τονίζοντας επίσης ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην προκειμένη την περίπτωση δεν συνέβαλαν στην αποτελεσματική κατάργηση του διαχωρισμού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από κοινού με τις Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ), που συντονίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία το αυτονόητο: Συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γιατί η νέα κοινωνία για την οποία αγωνιζόμαστε ξεκινά από τα παιδιά. Και η αγωγή τους, από τα σχολεία.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: