ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Αντιμετωπίστε το φασισμό ή παραιτηθείτε!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις αντιφασιστικές διαμαρτυρίες

Με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από οργανωμένο μέλος της Χρυσής Αυγής, ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Μακρής, δήλωσε:

«Όσο η κυβέρνηση διαλύει τον κοινωνικό ιστό και μας εθίζει στον αυταρχισμό και στην επιβολή μέτρων με χημικά και βία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις μνημονιακές πολιτικές της, δημιουργεί οργή και επιθυμία για εκδίκηση, προϋποθέσεις που θρέφουν την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Και όσο ανέχεται τους νεοναζί και την ακροδεξιά βία τους, παρά τις υποκριτικές δηλώσεις περί άκρων, ο φασισμός ριζώνει στην κοινωνία και σκοτώνει τα παιδιά της, παρότι δεν ευθύνονται αυτά για την κατάντια της χώρας. Αν η κυβέρνηση, λοιπόν, δε μπορεί ή δε θέλει να αντιμετωπίσει το φασισμό και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, αλλά και αν αφήνει την αστυνομία στο ρόλο του θεατή εγκληματικών ενεργειών, τότε οφείλει άμεσα να παραιτηθεί».


Το χέρι των ακροδεξιών δολοφόνων το όπλισαν το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, η ανοχή απέναντι στον εθνικισμό και οι πολιτικές που έφεραν σε απόγνωση τους πολίτες.

Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής έπρεπε να αντιμετωπιστεί ριζικά όταν βρισκόταν ακόμη στο σκοτάδι του πολιτικού και κοινωνικού περιθωρίου και όχι όταν μετατράπηκε σε κάδο απορριμμάτων της ψήφου των πολιτών με διψήφια ποσοστά. Τότε που οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν θέσει στο ευρωκοινοβούλιο (Σεπτέμβριος 2009) το ζήτημα της «απαγόρευσης της λειτουργίας νεοναζιστικών ομάδων όπως η Χρυσή Αυγή» και ακολούθησε ως απάντηση η αδιαφορία και η είσοδος του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.

Από την άλλη, οι πολίτες που στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή οφείλουν να αναρωτηθούν γιατί αυτή σκοτώνει τα νιάτα και το διαφορετικό, γιατί προσφέρει φόβο και θάνατο, αντί για τη λύτρωση από την κρίση που υποσχόταν και υπόσχεται προεκλογικά. Πιστεύουν ακόμη ότι η Χρυσή Αυγή τιμωρεί τους ένοχους και έτσι θα σώσει τη χώρα;

Για τις καταγγελίες ότι η δολοφονία έγινε παρουσία αστυνομικών που δεν αντέδρασαν οφείλει ανεξάρτητη αρχή να τις διερευνήσει και για μια ακόμη φορά να εξεταστεί η ιδιότυπη σχέση Χρυσής Αυγής και ΕΛΑΣ.

Δεν θα αντικαταστήσουμε τους κλέφτες με δολοφόνους


Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:

«Η δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από οργανωμένο ακροδεξιό δολοφόνο (καθ' ομολογία του μέλος της Χρυσής Αυγής) στο Κερατσίνι χθες το βράδυ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η οργή απέναντι στο πολιτικό σύστημα το οποίο ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας, για φαινόμενα διαφθοράς, για την άδικη λιτότητα και την αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία, να δίνει ανοχή σε δολοφονικά ένστικτα και βάρβαρες αντιλήψεις.

Πρέπει να απαντήσουμε άμεσα και συντονισμένα στον ορατό πλέον κίνδυνο της νεοναζιστικής/ φασιστικής απειλής. Η σημερινή κρίση θα αντιμετωπιστεί προς όφελος των πολιτών μόνο εάν υπάρξει αλληλεγγύη καθώς και αποτελεσματικές πολιτικές που ενισχύουν τη κοινωνική συνοχή, δημιουργούν θέσεις εργασίας και αναζωογονούν την οικονομία στρέφοντάς την σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη κατεύθυνση. Η βία, τα μαχαιρώματα και οι δολοφονίες, πόσο μάλλον η ελεημοσύνη και η ψεύτικη φιλανθρωπία των νεοναζί δεν θα λύσουν τα προβλήματα, ούτε θα φέρουν δουλειές.

Η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσουν με τον πιο αυστηρό τρόπο τις οργανωμένες εγκληματικές ενέργειες, πολύ περισσότερο αν προέρχονται από μέλη κοινοβουλευτικού κόμματος το οποίο μάλιστα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρησιμοποιεί αποσπασμένους αστυνομικούς. Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της δολοφονίας πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Η Πολιτεία πρέπει να ξεριζώσει άμεσα τους νεοναζιστικούς πυρήνες της Χρυσής Αυγής από τα σώματα ασφαλείας και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η ατιμωρησία και τα ποινικά αδικήματα ως τέτοια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από το 2009 έχουμε αναδείξει το πρόβλημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζητάμε την ποινική αντιμετώπιση των δολοφονικών στοιχείων της Χρυσής Αυγής που έχει "σοβαρέψει" και δείχνει πλέον με τον πιο θρασύ τρόπο τους πραγματικούς της στόχους που είναι η κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η εξόντωση κάθε προοδευτικού και διαφορετικού ατόμου. Οι μετανάστες ήταν μόνο το πρόσχημα για να προσεγγίσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ακολούθησαν με την ανοχή μέρους της κοινωνίας αριστεροί, μέλη άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ομοφυλόφιλοι και όλοι όσοι δεν ανταποκρίνονται στα άρρωστα ιδεώδη των νεοναζί. Αν δεν δράσουμε αποφασισμένα θα είμαστε όλοι εμείς οι επόμενοι.

Ζητάμε από τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά και ειρηνικά στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις. Να μετουσιώσει την οργή σε δημιουργική ανατροπή που φέρνει όμως λύσεις. Εμείς είμαστε η κοινωνία, γι αυτό θέλουμε μια διαφορετική κοινωνία, εμείς είμαστε η Ελλάδα γι αυτό θέλουμε μια διαφορετική Ελλάδα, εμείς είμαστε η Ευρώπη γι αυτό θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη.

Οι συμπρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα θέσουν το θέμα στην ερχόμενη ολομέλεια στο Στρασβούργου και αναμένεται να παρέμβουν εντός της ημέρας προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου της ανόδου του εγκληματικού νεοναζισμού στην Ελλάδα. Η κρίση δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την ανοχή στις νεοναζιστικές και φασιστικές αντιλήψεις».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις Αντιφασιστικές Συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Ηράκλειο και σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: