ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Δώστε στις μέλισσες μια ευκαιρία!

Εκστρατεία των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία των μελισσών από φυτοφάρμακα και Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς

«Όταν οι μέλισσες πεθαίνουν μαζικά πρέπει να ανησυχούμε, και όχι μόνο αν είμαστε μελισσοκόμοι. Υπάρχει λόγος σοβαρός. Οι μέλισσες αποτελούν δείκτες ενός υγιούς αγρο-οικοσυστήματος. Ο μαζικός θάνατος τους αποτελεί σήμα κινδύνου. Επικίνδυνα φυτοφάρμακα και επιμόλυνση από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, ιδιαίτερα γύρη απ' αυτούς τους οργανισμούς, εξολοθρεύουν τις μέλισσες και αυτό είναι μια προειδοποίηση και για την δημόσια υγεία. Είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε άμεσα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.


Στo πλαίσιo της εκστρατείας για τη διατροφή και τα μεταλλαγμένα οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησαν μια νέα ενημερωτική καμπάνια με τίτλο ΔΩΣΤΕ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (Give bees a chance, παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Τζον Λένον).

Η εκστρατεία ξεκίνησε με αφορμή την κατάθεση 2 εκθέσεων στην Επιτροπή αναφορών του ΕΚ από ενώσεις μελισσοκόμων για τις αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες και τους επικονιαστές των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) και των χημικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία, καθώς και τη δημοσιοποίηση νέων επιστημονικών δεδομένων που συνηγορούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Οι μελισσοκόμοι εμφανίστηκαν μπροστά στην Επιτροπή Αναφορών προκειμένου να αναδείξουν τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους αλλά και η ίδια η επιβίωσή τους.

Η πρώτη αναφορά υπογραμμίζει την απότομη αύξηση στη θνησιμότητα μεταξύ των μελισσών στην ΕΕ λόγω της εκτεταμένης χρήσης των φυτοφαρμάκων ενώ η δεύτερη αναφορά ζητά την προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων από την μόλυνση των ΓΤΟ.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: "Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να δώσει μια ευκαιρία στις μέλισσες! Υποστηρίζουμε τις αναφορές των μελισσοκόμων και επιθυμούμε να βάλουμε ένα τέλος στις αρνητικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων, μεταξύ άλλων και των νεονικοτινοειδών, και των Γενετικά Τροποιημένων Οργανισμών στις μέλισσες και τα συναφή προϊόντα διατροφής. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στη χώρα μας στη χρήση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων νεονικοτινοειδών που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού που ξεραίνει τους φοίνικες. Για παράδειγμα, φαινόμενα μαζικής θανάτωσης μελισσών καταγράφηκαν πριν από λίγους μήνες και στην Πάρο, όπου ιδιώτες χωρίς να είναι ενημερωμένοι, χρησιμοποίησαν νεονικοτινοειδή για να αντιμετωπίσουν το κόκκινο σκαθάρι. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι μελισσοκόμοι και ο Δήμος ανέλαβαν πρωτοβουλία ενημέρωσης για την αποφυγή χρήσης των επικίνδυνων αυτών φυτοφαρμάκων".

Η ανησυχητική μείωση του πληθυσμού των μελισσών, ο ανθρώπινος παράγοντας, τα φυτοφάρμακα και οι ΓΤΟ, καθώς και η επείγουσα απαιτούμενη πολιτική ανταπόκριση της ΕΕ ανακοινώθηκε σε Συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης 22 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά:

Η υγεία των μελισσών:

Στις 24 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας του ΕΚ θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Οδηγία για το Μέλι καθώς και μια προφορική ερώτηση σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.

Θα υπάρξει διασύνδεση με τις αναφορές των μελισσοκόμων καθώς και με τη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) στο θέμα αυτό.

Για πολλά χρόνια, η Ομάδα των Πρασίνων στο ΕΚ έχει ζητήσει ακόμα περισσότερους ελέγχους στα αποτελέσματα των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στις μέλισσες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων) τους αναγνώρισε ως παράγοντα κινδύνου, μετά και τη δημοσιοποίηση δύο έγκριτων επιστημονικών μελετών πάνω στο θέμα (εδώ η πρώτη μελέτη και εδώ η δεύτερη).

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές είναι απαραίτητοι για τη τροφή μας καθώς γονιμοποιούν το 70% των φυτών και λουλουδιών, ενώ αποτελούν δείκτες ενός υγιούς αγρο-οικοσυστήματος: οι εντατικές καλλιέργειες που εξαρτώνται από τα φυτοφάρμακα είναι ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί σε απότομη εξαφάνιση των αποικιών τους, όπως προκύπτει από τις δύο πρόσφατες μελέτες.

Η επίδραση των φυτοφαρμάκων και ιδίως των νεονικοτινοειδών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πια.

ΟΧΙ στα Μεταλλαγμένα (ΓΤΟ):

Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες λόγω της επιμόλυνσης των προϊόντων τους από γύρη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η γενετική επιμόλυνση βλάπτει τη καλή εικόνα του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας ως υγιεινά τρόφιμα. Επηρεάζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και κατά συνέπεια το βιοπορισμό των μελισσοκόμων.

Τα αιτήματά μας:

1. Επείγουσα μετάβαση σε μια βιώσιμη γεωργία φιλική προς τις μέλισσες.

2. Να τεθούν οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές στο επίκεντρο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υποστηρίζοντας την εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων που αποκλείει σταδιακά τη χρήση των φυτοφαρμάκων και περιλαμβάνει την αμειψισπορά, τους μόνιμους βοσκότοπους και οικολογικές ζώνες

3. Άμεση απαγόρευση των πιο τοξικών χημικών που δολοφονούν τις μέλισσες - νευροτοξίνες όπως τα νεονικοτινοειδή * - και ταχεία μείωση της χρήσης άλλων φυτοφαρμάκων.

4. Απαγόρευση των Γενετικά Τροποιημένων καλλιεργειών.

5. Υποχρεωτική επισήμανση του μολυσμένου από ΓΤΟ μελιού.

6. Καμία αλλαγή προς το χειρότερο της Οδηγίας για το Μέλι (2001/110/ΕΚ).


Παραπομπές:

Greens/EFA Food campaign website
www.eat-better.org
https://twitter.com/FoodRevEU
http://www.facebook.com/FoodRevEU

Greens/EFA GMO campaign website

http://gmo.greens-efa.eu
https://twitter.com/GMOFreeEU
https://www.facebook.com/GMOFreeEurope


*Σημείωση: Τα νεονικοτινοειδή και συγκεκριμένα οι δραστικές ουσίες imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin είναι διασυστηματικά εντομοκτόνα (κυκλοφορούν, δηλαδή, σε όλα τα μέρη του φυτού) και χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες και έχουν δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: