ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων για τη φασιστική απειλή και τις αντιστάσεις στη βία και το νεοναζισμό

Η παντελής απώλεια αισθήματος δικαίου μαζί με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα έδωσε χώρο στο φασισμό. Η διεύρυνση της πολύπλευρης κρίσης και των συνεπειών της στην ελληνική κοινωνία, που συνολικά οδηγούν στη φτωχοποίηση του πληθυσμού και στην εξόντωση κάθε αισιόδοξης οπτικής για την αξιοπρεπή του διαβίωση, συνιστούν το κατάλληλο υπόστρωμα για την εμφάνιση νεοναζιστικών πρακτικών και φασιστικών επιθέσεων απέναντι σε εξιλαστήρια θύματα και «επικίνδυνους για το έθνος και την πατρίδα» συμπολίτες μας, όπως πικρά μας θυμίζει η ευρωπαϊκή ιστορία. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη διάχυτη ατομική και συνολική οργή που επικρατεί, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανοχή στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι νεοναζιστές από ανθρώπους που σε άλλες συνθήκες δεν θα τις στήριζαν. Μάλιστα, η ήδη συντηρητική ελληνική κοινωνία είχε ήδη προσδιορίσει τις μειονότητες που θα είναι τα πρώτα θύματα των νεοναζιστών, όπως οι μετανάστες και οι ομοφυλόφιλοι.


Βιώνουμε τον εκφασισμό μέρους της ελληνικής κοινωνίας και είναι πλέον σαφές ότι η εξέλιξη αυτή λειτουργεί εσκεμμένα αποπροσανατολιστικά από την απόδοση πραγματικών ευθυνών και τη δημιουργία όνος ολοκληρωμένου αντισυστημικού σχεδίου εξόδου από την πολύπλευρη κρίση. Όσο η διαφθορά συνεχίζεται, οι νεοναζί πετάνε στάχτη στα μάτια των πολιτών με δήθεν επιθέσεις στο σύστημα στήνοντας όμως πλάτη στα κέντρα εξουσίας της χώρας. Η πολιτική νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής με την είσοδό της στη Βουλή ευνοεί σαφώς την άνθησή και εδραίωση του φαινομένου του φασισμού, οι πολίτες όμως και τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουμε να σταθούμε συνειδητά και αποτελεσματικά απέναντι στη νέα απειλή που βάλλει τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Δεν ξεχνάμε τι σημαίνει φασισμός – Ενημερώνουμε όλους ώστε να μην γνωρίσουμε αυτή την ντροπή του ανθρώπινου γένους ποτέ ξανά. Η ελληνική κοινωνία οφείλει καταρχήν να ανακαλέσει από τη μνήμη της τι σημαίνει ναζισμός και με τι ηρωισμό τον πολέμησε, αποκαθιστώντας τα κενά σε ιστορική γνώση που εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή για να αποπροσανατολίσει νεαρούς κυρίως μαθητές ακόμα και σε σχολικούς χώρους. Οφείλει να αντισταθεί και να απαξιώσει τις παραπλανητικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης της Χρυσής Αυγής, που προσπαθεί να γίνει συμπαθής με γάλατα και μακαρόνια, εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη δυστυχία και δικαιολογώντας την έλλειψη δημόσιας πρόνοιας. Η πραγματική πολιτική πράξη που γίνεται με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον έχει στόχο την διαμόρφωση δομών αυτοοργάνωσης και όχι τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από δήθεν νεοναζι-ευεργέτες. Οφείλει να δει συνολικά το πρόβλημα και να μην επιτρέψει το διχασμό της παραβλέποντας τα πραγματικά αίτια της κρίσης και κυνηγώντας εξιλαστήρια θύματα, όπως μετανάστες, αλλόθρησκους, ομοφυλόφιλους και όσους αρθρώνουν διαφορετικό λόγο από τους φασίστες. Οφείλει να κάμψει την κρυφή ικανοποίηση όσων αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή σαν τιμωρό των παρανόμων και των διεφθαρμένων και σαν υπερασπιστή της δικαιοσύνης, κατακρίνοντας τη βία που χρησιμοποιεί και αναδεικνύοντας τη ρατσιστική ιδεολογία της, που σύντομα θα εκφραστεί εναντίον όλων μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ενάντια σε κάθε μορφής βία σαν μέσο επίλυσης κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να απομονώσουμε τις φωνές που κηρύσσουν τη βίαιη επίλυση των διαφορών, είτε στο όνομα του εκφασισμού της κοινωνίας, είτε στο όνομα του λαού. Η αντίσταση των πολιτών πρέπει να είναι πάντοτε μαζική, ειρηνική και μη βίαιη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στεκόμαστε απέναντι σε κάθε ρατσιστική, φασιστική και νεοναζιστική συλλογικότητα. Υπερασπιζόμαστε τις ανθρώπινες αξίες και διεκδικούμε μια ειρηνική, μη βίαιη κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι στις ευκαιρίες και στα δικαιώματα, ίσοι στην ελευθερία του λόγου και απαλλαγμένοι από το φόβο. Συμμετέχουμε σε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε αντίσταση στην πλάνη των νεοναζί, σε προσπάθεια για την ανάκτηση αξιών της ελληνικής κοινωνίας που προτάσσανε το «εμείς» αντί για το «εγώ», σε κοινές προσπάθειες για την κοινωνική αλληλεγγύη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και σε κοινούς αγώνες για τα συλλογικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον που δεν αποτελεί προνόμιο όσων έχουν το «ίδιο αίμα».

Ας μην επιτρέψουμε ο φασισμός των λίγων να γίνει η καταστροφή όλων μας!

Σημείωση: Το κείμενο αποτελεί ψήφισμα του «Πανελλαδικού Συμβουλίου» των Οικολόγων Πράσινων, που διεξήχθει στην Αθήνα στις 19 και 20 Ιανουαρίου. Τα μέλη του «Πανελλαδικού Συμβουλίου», όπως και άλλα μέλη και φίλοι των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχαν στην αντιφασιστική μέρα δράσης 19 Γενάρη «Αθήνα πόλη – αντιφασιστική»

Δεν υπάρχουν σχόλια: