ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΠΟΣΑ ΝΕΑ ΙΧ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ;

Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εμπόρων Αυτοκινήτων χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Σουφλιάς μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στην ουσία τα μέτρα σχεδιάστηκαν για άλλη μια φορά με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων και την αύξηση της κερδοφορίας των αυτοκινητοβιομηχανιών (που χειροτερεύει το ήδη υπερογκο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών) και όχι την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα τέλη παλαιότητας: με τα νέα μέτρα, κριτήριο για τον υπολογισμό των τελών δεν είναι η συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του αυτοκινήτου αλλά η παλαιότητα και ο κυβισμός του. Έτσι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι πολίτες χρησιμοποιούν το ΙΧ τους πολύ λίγο και γι' αυτό δεν χρειάζονται ή δεν μπορούν να το αλλάζουν συχνά. Αδικούνται κατάφωρα οι ιδιοκτήτες μικρών παλιών αυτοκινήτων που δεν επιβαρύνουν με ρύπους αλλά και δεν συμμετέχουν στην αύξηση του περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους που απαιτεί η κατασκευή ενός νέου (ένα αρχαίο ντεσεβο άλλωστε εκπέμπει μόλις 115γρCO2/χλμ. περίπου όσο ένα σύγχρονο μικρό υβριδικό). Θετικό σημείο στην αλλαγή του υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας είναι μόνο η φορολόγηση των γιγαντιαίων υβριδικών που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τα τέλη παρ’ότι είχαν μεγαλύτερες εκπομπές από τα περισσότερα μικρά αυτοκίνητα.

Λάθος προτεραιότητα στην απόσυρση: ακόμη και η (κατά τα άλλα θετική) ρύθμιση για αποσύνδεση της απόσυρσης από την αγορά νέου οχήματος, στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζει την επιδότηση στο 30-50% του ποσού που θα δίνεται στους αγοραστές νέων ΙΧ. Δεν υπηρετεί καμία πράσινη λογική να ωφελείται περισσότερο αυτός που αποσύρει ένα αυτοκίνητο αντικαθιστώντας το από τον συμπολίτη του που απλώς αποσύρει ένα αυτοκίνητο και συνεχίζει τη ζωή του χωρίς αυτό.

Ο όχι και τόσο «πράσινος» δακτύλιος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί τα αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 μέχρι 140γρ/χλμ πράσινα και επιτρέπει την είσοδό τους στο δακτύλιο χωρίς περιορισμούς. Στην πραγματικότητα από το 2012 τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη πρέπει να έχουν εκπομπές μέχρι 130γρ/χλμ. με βάση την οδηγία 443/2009 ενώ για το 2020 ο στόχος είναι 95γρ/χλμ. Πλεονέκτημα δεν δίνεται στα περισσότερο πράσινα αλλά στα νέα αυτοκίνητα.

Μια κυβέρνηση που περικόπτει στο ελάχιστο τα δρομολόγια των τρένων και που μολις πρόσφατα, μεσούσης της κρίσης, έσπευσε να δώσει κίνητρα για μαζική αγορά ΙΧ μεγάλου κυβισμού, εξακολουθεί να κινείται και με τα νέα μέτρα σαφώς σε κατευθύνσεις αντίθετες με τη βιωσιμότητα. Η απόσυρση παλαιών οχημάτων μπορεί να είναι μέρος της λύσης μόνο αν ενταχθεί στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής για τον περιορισμό της εξάρτησης από το αυτοκίνητο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:

• Τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας να σχετίζονται με την πραγματική περιβαλλοντική επιβάρυνση των αυτοκινήτων
• Να μονιμοποιηθούν και να ισχύουν και μετά το 2012 τα κίνητρα για την απόσυρση των συμβατικών αυτοκινήτων.
• Το ύψος της επιδότησης της απόσυρσης να είναι ανεξάρτητο από το αν αγοράζεται νέο ΙΧ.
• Να μηδενίζεται η επιδότηση προκειμένου για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, έστω και υβριδικά, καθώς το όφελος αντισταθμίζεται από την επιπλέον κατανάλωση του κινητήρα.
• Τα φορολογικά αντικίνητρα να σχεδιαστούν με κύριο βάρος τη φορολογία των καυσίμων αντί για τα τέλη κυκλοφορίας, ώστε να αποθαρρύνουν κυρίως τη χρήση του οχήματος.
• Να ξεκινήσει ευρύτερη διαβούλευση για το δακτύλιο, που να λαμβάνει υπόψη και την ανάγκη απελευθέρωσης του ευρύτερου κέντρου της πρωτεύουσας από την κυριαρχία του ΙΧ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες: Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Δεν υπάρχουν σχόλια: