ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΕΛΛΑΔΑ: ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων από διάφορες περιοχές της χώρας που επιδιώκουν να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των απορριμμάτων και να προωθηθεί η μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχει «αλλού» για τα σκουπίδια αλλά μόνο το «αναλαμβάνουμε ΟΛΟΙ τις ευθύνες μας για να μηδενίσουμε τα απόβλητα μας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατανοούμε τις αντιδράσεις των κατοίκων του Γραμματικού στη δημιουργία ενός ΧΥΤΑ που θα δέχεται τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων μια και οι εικόνες που έχουμε όλοι από την ταφή των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι τραγικές και κανείς δεν δέχεται πλέον τα σκουπίδια στην περιοχή του. Η λύση, όμως, δεν είναι ούτε να συνεχίζουμε να κρύβουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών κάτω από το χαλί ούτε να επιδιώκουμε να μεταφέρονται και να θάβονται ή καίγονται τα σκουπίδια κάπου αλλού. Η ΜΟΝΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΥΣΗ –την οποία προτείνουμε σταθερά - είναι να αναλάβουν όλοι (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, παραγωγοί, πολίτες, φορείς) την ευθύνη που τους αναλογεί για να προωθήσουμε μια πολιτική «μηδενικών αποβλήτων» με τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή) και κομποστοποίηση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων. Αυτή η στρατηγική αν είχε δρομολογηθεί και ακολουθηθεί συστηματικά τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο εδώ και 20 χρόνια που ξέρουμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι εκρηκτικό, σήμερα θα είχαμε σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίσει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα, αναπτύξει βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης-κομποστοποίησης, δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, όλοι οι θεσμικοί φορείς (κυβέρνηση, ΕΣΔΚΝΑ, περιφέρεια, νομαρχίες, ΟΤΑ) μένουν ακόμα προσκολλημένοι σε ξεπερασμένες λύσεις που οδηγούν είτε στην ταφή τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων είτε/και στη καύση τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούν λύση τη δημιουργία νέων χώρων ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ούτε και την προωθούμενη κατασκευή βιομηχανικής εγκατάστασης καύσης αποβλήτων στη Θήβα από έναν από τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας με αμφίβολες από άποψη διαφάνειας διαδικασίες (ΣΔΙΤ με τον ΕΣΔΚΝΑ χωρίς κάποιο διαγωνισμό) που θα καίει 800.000 περίπου τόνους αποβλήτων το χρόνο. Πολλές από τις επιλογές στο θέμα των σκουπιδιών δεν γίνονται με διαφάνεια, διάλογο και με βάση την υποχρεωτική ιεραρχία στις μεθόδους διαχείρισης τους αλλά υπό την πίεση ισχυρών οικονομικών λόμπυ.

Tόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή έχουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τα σημερινά αδιέξοδα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αλλά είναι εντελώς ακατανόητη η επί 5 χρόνια αδιαφορία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ Σουφλιά να προωθήσει τη νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων κατεδαφίσεων, οικοδομών και εκσκαφών που θα συνέβαλε στην άμεση αντιμετώπιση μέσω της ανακύκλωσης μιας ποσότητας αποβλήτων που εκτιμάται σε 6.000.000 έως και 30.000.000 τόνους ετησίως και που σήμερα καταλήγει ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Καλούμε τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τους υπόλοιπους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προωθήσουν την εναλλακτική διαχείριση των υλικών εκσκαφών, οικοδομών και κατεδαφίσεων (μπάζα) αλλά και να θέσουν ποσοτικούς στόχους μείωσης των απορριμμάτων (αποφυγή παραγωγής) να στηρίξουν με ολοκληρωμένο τρόπο τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, μείωσης των οργανικών υλικών που οδηγούνται για ταφή και να εφαρμόσουν τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα απόβλητα.

Καλούμε τους πολίτες να πιέσουν τις Δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις σοβαρές ευθύνες τους (και να ψηφίσουν στις εκλογές της αυτοδιοίκησης του Οκτωβρίου 2010 με βάση αυτό το κριτήριο) ώστε να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία προχωρώντας άμεσα στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή: συσκευασιών, χρησιμοποιημένων ελαστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, ηλεκτρικών συσσωρευτών, καθώς και προώθηση προγραμμάτων κομποστοποίησης των βιοαποικοδομήσιμων οργανικών υλικών σε επίπεδο κατοικίας (οικιακή κομποστοποίηση, γειτονιάς (κοινοτική κομποστοποίηση) και δήμου (δημοτική κομποστοποίηση). Μόνο τα αδρανή υπολείμματα που προκύπτουν μετά την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να διατίθενται με ασφαλή τρόπο σε χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Η ίδια η κοινωνία χρειάζεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε ένα θέμα που είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε σε μια εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να πετύχουμε δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς τελική διάθεση. Ενθαρρύνουμε τη δουλειά που κάνουν σε αυτή την κατεύθυνση περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς και ζητάμε να ενισχυθούν με κίνητρα και αντικίνητρα οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η εκπαιδευτική κοινότητα στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Σε όλες τις περιοχές της χώρας παραμένουν σε λειτουργία εκατοντάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Οι Οικολόγοι Πράσινοι γινόμαστε αποδέκτες πολλών καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης απορριμμάτων και συνεχιζόμενης λειτουργίας ΧΑΔΑ σε ευαίσθητα οικοσυστήματα (ποτάμια, λίμνες, δάση, φυσικές περιοχές) και αρχαιολογικούς χώρους. Φωτογραφίες από τις περιοχές δείτε στο:

http://www.box.net/shared/vsmxsn89ot

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σε όλες τις περιοχές της χώρας παραμένουν σε λειτουργία εκατοντάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Οι Οικολόγοι Πράσινοι γινόμαστε αποδέκτες πολλών καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης απορριμμάτων και συνεχιζόμενης λειτουργίας ΧΑΔΑ σε ευαίσθητα οικοσυστήματα (ποτάμια, λίμνες, δάση, φυσικές περιοχές) και αρχαιολογικούς χώρους. Φωτογραφίες από τις περιοχές δείτε στο:

http://www.box.net/shared/vsmxsn89ot

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επικρίνουν την κυβέρνηση που παρουσίασε στην ΕΕ μια κατάσταση που πολύ απέχει από την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλοι οι ΧΑΔΑ (εκτός από 7) έχουν κλείσει και έχουν γίνει έργα αποκατάστασής τους. Στην πραγματικότητα συνεχίζεται η λειτουργία πολλών, μερικοί έκλεισαν αλλά άνοιξαν άλλοι λίγο πιο πέρα, ενώ και νέοι έχουν προστεθεί στην πράξη αλλά δεν εμφανίζονται επισήμως πουθενά.

Ζητάμε από τους ενεργούς πολίτες σε όλες της περιοχές της Ελλάδας να συμβάλλουν στην καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων για μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ καταγραφή όλων των ΧΑΔΑ (ενεργών και μη) ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο ρυπασμένων περιοχών και να παρακολουθηθεί η μακροπρόθεσμη αποκατάσταση και εξυγίανση αυτών των χώρων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και τις χωματερές που συνεχίζουν να υπάρχουν παρά την υποχρέωση της χώρας μας να έχει κλείσει όλους αυτούς τους χώρους μέχρι 1/1/2009. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από τους πολίτες να συγκεντρώσουν και να τους στείλουν στοιχεία για περιοχές όπου συνεχίζεται ακόμα η ανεξέλεγκτη διάθεση ή/και καύση απορριμμάτων, κάτι που εμπεριέχει και ποινικές ευθύνες για τους φορείς της αυτοδιοίκησης που αδιαφορούν ή είναι συνένοχοι σε παρόμοιες εγκληματικές για την υγεία και το περιβάλλον πρακτικές. Καλούμε τους πολίτες να συμπληρώσουν τις φόρμες καταγραφής των ΧΑΔΑ και χωματερών, που μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα μας www.ecogreens.gr και να μας τις στείλουν συνοδευόμενες από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό που τεκμηριώνει την καταγγελία στο ecogreenswaste@gmail.com. Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων κάθε είδους (αστικά-δημοτικά, βιομηχανικά και υγρά) δεν αποτελούν μόνο παράβαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας αλλά και μια σοβαρή απειλή για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την εφαρμογή της νομοθεσίας με την άμεση έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Πέρασαν οι εποχές που γινόταν ανεκτές από την κοινωνία εγκληματικές πρακτικές όπως η ανεξέλεγκτη απόρριψη ή καύση των απορριμμάτων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα μερικά από τα πολλά παραδείγματα ΧΑΔΑ που λειτουργούν ακόμα με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε δηλώνοντας ότι δεν μπορούμε πλέον ως κοινωνία να ανεχόμαστε την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων:

ΟΙΝΟΦΥΤΑ: Στα Οινόφυτα λειτουργεί ΧΑΔΑ ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει …κλείσει και έχει αποκατασταθεί. Στον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ – όπως πιθανώς και σε άλλους – καταλήγουν και επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.

ΔΕΛΦΟΙ: Την στιγμή που ο πρωθυπουργός με μεγάλη περηφάνια εγκαινιάζει το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης, συνεχίζει να λειτουργεί ο χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (!) στη θέση Άνεμος

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ: Τα απορρίμματα στον ΧΑΔΑ Άγιου Κήρυκου καίγονται ανεξέλεγκτα εδώ και 30 ημέρες (!!) με την εγκληματική ανοχή και αδιαφορία της Δημοτικής αρχής. Στη συγκεκριμένη περιοχή, στα χωριά Καταφύγι, Οξές και Φάρος Ικαρίας που βρίσκονται κοντά στον ΧΑΔΑ υπάρχουν μετρήσεις από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που αποδεικνύουν την σοβαρή αύξηση των διοξινών σε κτηνοτροφικά προιόντα(!). Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καταστρέφονται οικονομικά ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν κατακόρυφη αύξηση σοβαρών ασθενειών τα τελευταία χρόνια - υπόψη ότι ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ είναι ενεργός και «καπνίζει» εδώ και 30 χρόνια (!!). Η τοξική -επιβαρημένη με βαριά μέταλλα- τέφρα που παράγεται μέσω της ανεξέλεγκτης καύσης διασπείρεται από τους ισχυρούς ανέμους στην παρακείμενη περιοχή ρυπαίνοντας τα νερά και εδάφη καθώς και το πολύτιμο δάσος της περιοχής. και παρά τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων.

ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ πλάι στην κοίτη του Αλιάκμονα (Δ.Δ Μέσης) και του Σπερχειού (Μακρακώμη, και Σπερχειάδα).

ΦΩΚΙΔΑ: Παράνομος σκουπιδότοπος λειτουργεί στο Δήμο Τολόφωντος και δέχεται σκουπίδια όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου. Τα σκουπίδια εναποτίθενται καθημερινά 500 μέτρα από τον οικισμό της Ερατεινής και 1000 μέτρα από τον οικισμό της Τολοφώνας μόλις δίπλα στον χείμαρρο που σε 700 μέτρα καταλήγει στη Θάλασσα και ανάμεσα σε καλλιέργειες ελιάς.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: ανεξέλεγκτη διάθεση και καύση των απορριμμάτων στην περιοχή Διδύμων

ΝΑΥΠΛΙΟ: ανεξέλεγκτη διάθεση και καύση των απορριμμάτων στην περιοχή Νέας Κίου

ΛΑΚΩΝΙΑ: ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων Σπάρτης

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

1. Μπορεί ο ΧΑΔΑ της Κορίνθου να μην λειτουργεί με δικαστική απόφαση εδώ και δύο χρόνια, που πάει όμως η Κόρινθος τα σκουπίδια της;

2. Το Λουτράκι έχει ΧΑΔΑ σε λειτουργία ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή και τον Δήμο Αγ. Θεοδώρων και τη λιματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού Λουτρακίου - Κορίνθου περίπου 70 τόνοι ημερησίως.

3. Ο Δήμος Τενέας έχει ΧΑΔΑ σε λειτουργία!!! (σύμφωνα με τον Δήμαρχο πήρε παράταση λειτουργίας ως το …2012!!!)

4. Ο ΧΥΤΑ του Κιάτου, είναι ΧΥΤΑ …τύπου Ταγαράδων άρα ΧΑΔΑ με είσοδο – πόρτα!

5. Το Ξυλόκαστρο έχει ΧΥΤΑ που δεν λειτούργησε ποτέ και η Περιφέρεια προωθεί να γίνει εκεί χώρος δεματοποίησης των απορριμμάτων

6. Ο Δήμος Νεμέας έχει έναν ΧΑΔΑ σε λειτουργία

ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ: Στο Δήμο Κάστρου Κυλλήνης, κοινοτικό διαμέρισμα Κάτω Παναγιάς λειτουργεί παράνομα χωματερή σε αγροτική περιοχή που περιβάλλεται από ελαιόδεντρα και αγροτικές καλλιέργειες. .Μια μπουλντόζα καλύπτει με χώμα τα σκουπίδια αλλά αυτό δεν αποτρέπει τη ρύπανση.

ΑΓΚΙΣΤΡΙ: Χωματερή στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Δείτε σχετικό βίντεο που έχουμε τραβήξει: http://www.youtube.com/watch?v=9bSojtODYvQ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς μπροστά σε αυτό το αυτοκαταστροφικό μοντέλο «διαχείρισης» σκουπιδιών που ακολουθείται στη χώρα μας και δηλώνουμε ότι θα φέρουμε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω του ευρωβουλευτή μας αλλά και όλης της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών για να σταματήσει το έγκλημα των ΧΑΔΑ σε όλη την Ελλάδα.

Θεματική Ομάδα «Περιβάλλον» των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: