ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΑΝΕ ΔΙΚΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε να είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων η ελευθερία έκφρασης και διαδήλωσης στο Ιράν (όπως και σε κάθε άλλη χώρα) και να διερευνηθούν οι καταγγελίες γα νοθεία στις εκλογές.


Εκατομμύρια πολίτες στο Ιράν καταγγέλλουν ότι η ιρανική κυβέρνηση αγνόησε τη θέληση για αλλαγή της πλειοψηφίας των ιρανών πολιτών, προχωρώντας σε εκτεταμένη νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή. Μετά από αρκετές μέρες συνεχών κινητοποιήσεων γίνεται επείγουσα πια η ανάγκη για μια όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το αν αληθεύουν οι καταγγελίες για εκλογική νοθεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να απαιτήσουν τη διερεύνηση των συνθηκών διεξαγωγής των εκλογών.

Είναι γνωστό ότι και στο παρελθόν, οι εκλογές στο Ιράν δεν ήταν απόλυτα δημοκρατικές λόγω της παρεμβολής του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης κατά την προεκλογική περίοδο. Όμως, η πραγματοποίηση ευρείας εκλογικής νοθείας υπέρ του κ. Αχμαντινετζάντ, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, θα φέρει μια δραματική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην πολιτική ζωή του Ιράν. Η ανακήρυξη προέδρου μετά από αμφισβητούμενες διαδικασίες θα προκαλούσε διχασμό της ιρανικής κοινωνίας και κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών διαδικασιών είναι αρχές που δεν μπορούν να εφαρμόζονται ως λάστιχο από τις κυβερνήσεις. Ζητάμε από τις κυβερνητικές αρχές στο Ιράν και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν την άσκηση πίεσης ή βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών που καταγγέλλουν νοθεία. Είναι εξάλλου γνωστό ότι η ύπαρξη ελέγχου και ανεξάρτητων παρατηρητών στις εκλογές για τη διασφάλιση της νομιμότητας των διαδικασιών ήταν ελλιπής.

Ήδη και πριν τις εκλογές ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών και κυρίως νέοι εξέφραζαν στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις και παρά την καταστολή από το καθεστώς την επιθυμία τους για περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και μια πιο ανθρώπινη πολιτική. Ανεξαρτήτως τώρα από το αν θα παραμείνει ή όχι στην εξουσία ο κ. Αχμαντινετζάντ θα πρέπει το Ιράν να αλλάξει πολιτική πορεία, να χαράξει νέο δρόμο που να κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών του, να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, 6936 672882

Ορέστης Κολοκούρης 6981 178665

Δεν υπάρχουν σχόλια: