ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Να σταματήσει η παραγωγή γούνας από ζώα

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων υποστηρίζουν την εκστρατεία των 170 φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων της χώρας μας ενάντια στη συνέχιση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη Ελλάδα. Για την παραγωγή μιας και μόνο γούνας, θανατώνονται δεκάδες ζώα.

Εκτός από τον αδικαιολόγητο βασανισμό και θανάτωση των ζώων, απαιτείται 15 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή γούνας από ζώα, απ’ ότι για την παραγωγή μιας συνθετικής γούνας. Η βιομηχανία αυτή μπορεί και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί με την ενίσχυση της Ελληνικής Πολιτείας με δραστηριότητες που σέβονται τη φύση όπως ο οικοτουρισμός, η βιολογική γεωργία και γενικά οικονομικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν βασανισμό και θανάτωση ζώων για την ανθρώπινη ματαιοδοξία.


Τα γουνοφόρα ζώα εκτρέφονται κάτω από φρικτές συνθήκες, είναι εγκλωβισμένα σε συρμάτινα κλουβιά, είναι εκτεθειμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, υποφέρουν από έντονη κατάθλιψη και στρες, παρουσιάζουν εκτός των άλλων νευρωτική, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, όπως επιτόπιους βηματισμούς, κύκλους γύρω από τον εαυτό τους, αυτό-ακρωτηριασμό, ακόμη και κανιβαλισμό. Στο τέλος, τα περιμένει ένας φρικτός θάνατος με μεθόδους που περιλαμβάνουν ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, εισπνοή τοξικού αερίου, κ.α. για να μη καταστραφεί η γούνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μέθοδοι δεν είναι άμεσα θανατηφόρες με αποτέλεσμα κάποια ζώα να γδέρνονται ζωντανά.

Θεωρούμε απαράδεκτο να χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών τη βιομηχανία της γούνας. Η προτεινόμενη ενίσχυση ύψους 1.000.000 ευρώ για τις υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις γούνας, βαδίζει ενάντια στις αξίες μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Η κατανάλωση γούνας περνά έντονη κρίση από τα τέλη της δεκαετίας του 80, λόγω της αλλαγής στα καταναλωτικά πρότυπα και της οικολογικής εκστρατείας στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας προσπαθεί να ανοιχτεί σε νέες αγορές στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κίνα. Η Κίνα, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου περί προστασίας των ζώων, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κατακραυγής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την Πολιτεία, και συγκεκριμένα, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κλείσουν τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα και να προωθήσουν την πράσινη περιφερειακή ανάπτυξη στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, τον οικοτουρισμό, καθώς και οικονομικές δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν το βασανισμό και τη θανάτωση ζώων για την ανθρώπινη ματαιοδοξία.

Η γούνα ανήκει σε όσους γεννιούνται με αυτήν.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: