ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Να σταματήσει η κακομεταχείριση ζώων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενάντια στην κακομεταχείριση ζώων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα Χανιά, στις 7 το απόγευμα με πρωτοβουλία φιλοζωικών οργανώσεων. Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό κακομεταχείρισης σκύλου στα Σφακιά αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Τέτοιες βάρβαρες πρακτικές πρέπει να τερματιστούν και γι’ αυτό χρειάζεται ευρύτατο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των μαθητών στα σχολεία αλλά και υπεύθυνη αντιμετώπιση από την Πολιτεία με την τήρηση της νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο απ’ όλα την άμεση δημιουργία ενός ή περισσότερων καταφυγίων για αδέσποτα ζώα, κάτι που αποτελεί ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κανείς δεν πιστεύουμε να αμφισβητεί την παραδοχή ότι η βάρβαρη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα αποτελεί προοίμιο αντίστοιχης συμπεριφοράς απέναντι και στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους.

Τα Χανιά αποτελούν πόλο έλξης πολλών ξένων και Ελλήνων επισκεπτών για την εξαίρετη φύση τους, για πανέμορφες παραλίες όπως τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι κι η Γραμπούσα, για τα υπέροχα Λευκά Όρη και τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, για τις λίμνες Κουρνά και Αγιάς, για την τεράστια Βιοποικιλότητα της Κρήτης με τα σπάνια φυτά και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ζώων όπως ο γυπαετός στα βουνά κι η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Πλάι σε αυτές τις ομορφιές έρχονται για μοναδικά μνημεία όπως η Παλιά Πόλη αλλά και ο ζωντανός κρητικός πολιτισμός και η κρητική διατροφή.

Είναι επόμενο λοιπόν, όταν γι' αυτά έρχονται οι τουρίστες μας, να μένουν έκπληκτοι και να απογοητεύονται πολλοί από αυτούς βλέποντας την κακομεταχείριση ζώων και τα αδέσποτα, βλέποντας την καταστροφή της φύσης, την τσιμεντοποίηση των παραλιών. Αυτοί λοιπόν που δυσφημούν τον τόπο μας είναι αυτοί που καταστρέφουν, αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα των αδέσποτων, αυτοί που δεν παίρνουν μέτρα προστασίας. Η δράση φιλοζωικών σωματείων μετριάζει την άσχημη εικόνα που δημιουργούν οι προηγούμενοι, καθώς αποδεικνύουν έμπρακτα οι φιλοζωικές οργανώσεις με τη δράση τους ότι δεν είναι όλοι οι ντόπιοι το ίδιο, δεν είναι γενικευμένη η κακομεταχείριση ζώων και η καταστροφή, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στα Χανιά με ευαισθησίες που δίνουν καθημερινά τη μάχη την προστασία της φύσης, για την προστασία του τόπου.
Ουσιαστικά, αυτοί που μάχονται για την προστασία της φύσης είναι που φροντίζουν όχι μόνο για το δικό τους αύριο αλλά και για το μέλλον του τουρισμού, καθώς προστατευμένη φύση, φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, ελκύουν ποιοτικό τουρισμό για τώρα και για το μέλλον.

Εμείς περιμένουμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πολιτεία εν γένει, να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη δημιουργία καταφυγίου ζώων σε συγκεκριμένο χώρο (ή χώρους), ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και αλλαγής στάσης των πολιτών από κοινού με τα φιλοζωικά σωματεία.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: