ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

15 δολοφονίες, 1 ακρωτηριασμός, 3 σοβαροί τραυματισμοί γυναικών από τους συντρόφους τους σε 10 μήνες

Φτάνει πια!

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα σχεδόν 2 γυναίκες το μήνα δολοφονούνται από τους πρώην ή νυν συντρόφους τους. Αυτός είναι ο απολογισμός του τελευταίου 10μηνου.

Δεν πρόκειται ούτε για «οικογενειακές τραγωδίες» ούτε βέβαια για «εγκλήματα πάθους». Πρόκειται για στυγνές δολοφονίες. Ο δράστης στην συντριπτική πλειοψηφία των δολοφονιών είναι άντρας και το θύμα γυναίκα. Το χέρι του δράστη δεν οπλίζει ούτε το πάθος ούτε η απόγνωση από την οικονομική κρίση. Το οπλίζει η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία σύμφωνα με την οποία ο άντρας μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο στη ζωή της γυναίκας του και των παιδιών του. Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στις πατριαρχικές δομές της ελληνικής κοινωνίας, που δεν αναγνωρίζουν ισότιμες σχέσεις και ίσα δικαιώματα σε όλους και όλες. Το «πάθος», η ζήλια και η ανέχεια είναι απλώς οι αφορμές.

Φτάνει πια! Η ελληνική κοινωνία, η πολιτεία και τα ΜΜΕ θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι έμφυλη και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Φτάνει πια με τους γείτονες που απλώς κλείνουν τα αυτιά τους και τα στόματά τους όταν ακούν τα ουρλιαχτά γυναικών και παιδιών!

Φτάνει πια με τους νόμους και τα δικαστήρια που βάζουν πάνω από την προστασία της ζωής, την προστασία του θεσμού της οικογένειας! Η οικογένεια νοσεί βαριά όταν ένα από τα μέλη της δεν σέβεται την προσωπικότητα των υπολοίπων και πεθαίνει τη στιγμή ακριβώς που το ένα μέλος απειλεί τη σωματική και πνευματική ακεραιότητα των υπολοίπων μελών.

Φτάνει πια με την αναλγησία της ελληνικής πολιτείας που εξακολουθεί να μην διαθέτει τους απαραίτητους πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς) για τη δημιουργία δομών στήριξης των γυναικών που παλεύουν να ξεφύγουν από τη βία και να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Φτάνει πια με τα ΜΜΕ που προσπαθούν να βρουν τι οδήγησε το θύτη σε αυτή την πράξη! Ξέρουμε όλοι και όλες πολύ καλά τι τον οδήγησε: Η πατριαρχική αντίληψη με την οποία γαλουχήθηκε και σύμφωνα με την οποία η γυναίκα ανήκει σε κάποιον άντρα τον οποίο οφείλει να υπακούει, να ακολουθεί, να ανέχεται.

Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Πληροφορίες: Πολύνα Γκιόκα 6932 623566

Δεν υπάρχουν σχόλια: