ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ: ΜΙΚΡΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Δικαιωμένοι εν μέρει αισθάνονται οι Οικολόγοι Πράσινοι με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης για τις "φωτοβολταϊκές στέγες", καθώς τέτοια προγράμματα αποτελούν από τις βασικές προτάσεις τους για την πράσινη στροφή στην οικονομία και την έξοδο από την κρίση. Σημειώνουν πάντως ότι η πολιτική στήριξης των ΑΠΕ χρειάζεται νομοθετική συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή της και μετά τις εκλογές.

Εφόσον υλοποιηθούν όσα εξαγγέλθηκαν για απλοποίηση διαδικασιών και περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων, θα πρόκειται για θετικό βήμα συμφιλίωσης με την απλή λογική, που επιτέλους έρχεται 3 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 3468/2006, 3 εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές και ενώ το αίτημα της κοινωνίας για πράσινες λύσεις και στην ενέργεια, καταγράφεται με την άνοδο της απήχησης των Οικολόγων Πράσινων.

Βασική έλλειψη του κυβερνητικού σχεδίου είναι ο αποκλεισμός των μη διασυνδεδεμένων νησιών από δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες. Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά νησιά έχουν έντονη ηλιοφάνεια και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτά έχει άμεση σχέση με την ηλιοφάνεια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης αντιδρούν σε αυτό τον αποκλεισμό μερίδας Ελλήνων πολιτών και απαιτούν την εφαρμογή του μέτρου σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επισημαίνουν πως στα νησιά με έντονη τουριστική ανάπτυξη η μέγιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Για το έτος 2007 η αιχμή φορτίου στην Κρήτη ήταν 650,3 MW και εμφανίστηκε τη χρονική διάρκεια 13:00-14:00, στις 26 Ιουλίου, όπου τα φωτοβολταϊκά έχουν τη μέγιστη τους απόδοση.

Το πρόγραμμα εξαγγέλλει την εγγυημένη πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά προς 0,55 ευρώ/KWh, την στιγμή που ως καταναλωτές την αγοράζουμε με 0,12 ευρώ/KWh. Υπενθυμίζουμε στους νομοθέτες ότι για το έτος 2007 το κόστος καυσίμου στο σύστημα της Κρήτης ήταν 0,12 ευρώ/KWh. Αν προσθέσουμε το εργατικό κόστος το κόστος συντήρησης τις αποσβέσεις και το κόστος εκμετάλλευσης συμπεραίνουμε ότι στο σύστημα της Κρήτης η κάθε παραγόμενη KWh με συμβατικά καύσιμα κοστίζει πολύ περισσότερο από την τιμή πώλησης της. Συνεπώς η ΔΕΗ έχει μεγάλο συμφέρων από την εφαρμογή του μέτρου στο σύστημα της Κρήτης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουν κεντρική σημασία στην "εκτροπή" πόρων από το Πακέτο Αλογοσκούφη, με επιβολή δεσμεύσεων στις τράπεζες να χρηματοδοτούν προγράμματα όπως οι φωτοβολταϊκές στέγες (αλλά και μονώσεις κτιρίων ή συμμετοχή μικροεπενδυτών σε συνεταιρισμούς ΑΠΕ) στο 100% της συνολικής δαπάνης με χαμηλά επιτόκια αντίστοιχα με το μηδενικό σχεδόν ρίσκο τέτοιων δανειοδοτήσεων. Το μηδενικό αυτό ρίσκο διαμορφώνουν η εγγυημένη τιμή κιλοβατώρας, η διασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής και η δυνατότητα παρακράτησης των μηνιαίων δόσεων από τις πληρωμές της ΔΕΗ προς τα νοικοκυριά. Εγγυήσεις του Δημοσίου μπορούν να συμπιέσουν τα επιτόκια αυτά ακόμη χαμηλότερα.

Τέλος ζητάμε να υπάρξει άμεσα ένα αντίστοιχο πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη των οικιακών συστημάτων αιολικής ενέργειας. Για τους Οικολόγους Πράσινους τα μικρά και οικιακά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν είναι χόμπι για ένα περιορισμένο κοινό, αλλά αποτελούν δράση ζωτικής σημασίας, που οφείλει να προωθηθεί άμεσα στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννης Βιδάκης 6978189080
Αριστείδης Παπαδάκης 6977471845

Δεν υπάρχουν σχόλια: