ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων των Οικολόγων Πράσινων

Σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου, κλιμάκιο της τοπικής πολιτικής κίνησης των Οικολόγων-Πράσινων, αποτελούμενο από τους Γιώργο Βλοντάκη, Γιώργο Τσέκο, Φώτη Ποντικάκη, Ηλέκτρα Στροβολίδου και Ηλία Γιαννίρη επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων στη Σούδα, για να ενημερωθεί για τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η συμβολή του συγκεκριμένου ερευνητικού ιδρύματος στην αγροτική ανάπτυξη, -όχι μόνο της περιοχής Χανίων αλλά και γενικότερα- είναι τεράστια. Γι' αυτό έχει άλλωστε βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά, κυρίως, έχει καταξιωθεί στα μάτια τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της επιστημονικής κοινότητας. Παρ' όλη, όμως, αυτή τη λαμπρή ιστορία, στη συζήτηση που κάναμε ο Δντής του Ινστιτούτου κ. Κ. Χαρτζουλάκης, ο υποδιευθυντής κ. Γ. Μετζιδάκης και ο εκπρόσωπος του υποστηρικτικού προσωπικού κ. Στ. Βρανάς μας εξέθεσαν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Ινστιτούτο, εξ αιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας. Από τις 17 θέσεις ερευνητών που υπάρχουν στο ίδρυμα είναι καλυμμένες μόνο οι 5, με προοπτικές μεγαλύτερης μείωσης λόγω της σταδιακής συνταξιοδότησης και αυτών των ερευνητών. Το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης 10 χρόνια τώρα κωφεύει στις εκκλήσεις του Ινστιτούτου για κάλυψη των κενών. Το υποστηρικτικό προσωπικό προέρχεται κυρίως από αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες, ενώ υπάρχει ελάχιστο μόνιμο εργατικό προσωπικό αναγκαίο για τα διάφορα πειράματα και τις διάφορες εργασίες που γίνονται στις φυτείες του Ινστιτούτου, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται συνέχεια εποχιακοί συμβασιούχοι, που φεύγουν μόλις έχουν αποκτήσει εμπειρία.

Το κράτος δίνει μόνο 85.000 € το χρόνο (!!!) για την κάλυψη της συντήρησης και των λειτουργικών εξόδων των κτιριακών εγκαταστάσεων και των 600 στρεμ. πειραματικών φυτειών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/5 περίπου του ετήσιου προϋπολογισμού του Ινστιτούτου. Τα υπόλοιπα 4/5 καλύπτονται από τα ερευνητικά projects διεθνών φορέων και της Ε.Ε., στα οποία συμμετέχει το Ινστιτούτο. Με τις συνθήκες αυτές, όμως, η προσφορά του Ινστιτούτου στην τοπική κοινωνία δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να είναι, παρ’ όλο που οι υπηρεσίες που προσφέρει στους αγρότες αυτή τη στιγμή είναι πολλές, χάρη στη φιλοτιμία του προσωπικού του όλων των κατηγοριών.

Από τη συζήτηση βγήκε το συμπέρασμα πως υπάρχει συνειδητή πρόθεση υποβάθμισης -και ουσιαστικής διάλυσης- της αγροτικής έρευνας από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Επιστημονικά ιδρύματα (όπως το Ινστιτούτο Ελιάς της Κέρκυρας) αλλά και τοπικοί Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας κλείνουν. Όμως, σε συνθήκες κρίσης του αγροτικού τομέα, είναι απολύτως αναγκαία η έρευνα για τη στήριξή του και τον μετασχηματισμό του προς μία κατεύθυνση προστασίας των φυσικών πόρων και της υγείας των οικοσυστημάτων, της υγείας παραγωγών και καταναλωτών και της ευημερίας του αγροτικού κόσμου.

Η λειτουργία του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων - που έχει πολλά προσφέρει σε σχέση με την κατεύθυνση αυτή (βιολογικές αντιμετωπίσεις ασθενειών, προστασία υδατικών πόρων κ.λ.π.)- είναι σημαντικότατη για την περιοχή μας και πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα και συνεχώς βελτιούμενη. Ως Οικολόγοι-Πράσινοι, δεσμευόμαστε για την αμέριστη συμπαράστασή μας με όποιο μέσο διαθέτουμε.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ
http://pras-cha.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: