ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΝΑΤΟ-GAME OVER!

Στις 3-5 Απριλίου το NATO θα γιορτάσει τα 60α του γενέθλια με πανηγυρικές εκδηλώσεις, σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι πολίτες του κόσμου όμως δεν γιορτάζουν. Η κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στη διάλυση και του άλλου επιθετικού και αναχρονιστικού στρατιωτικού μηχανισμού, του ΝΑΤΟ.

Στη σημερινή εποχή ένας τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ρόλο και δεν μπορεί να μας προστατέψει από τις απειλές -περιβαλλοντικές, δημοκρατικές, κοινωνικές και οικονομικές- που δεχόμαστε στον πολύ-πολικό κόσμο που ζούμε σήμερα. Τα προβλήματα ασφάλειας σχετίζονται πλέον με την κλιματική αλλαγή, τη χρηματιστηριακή και οικονομική κρίση, την άνιση πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, το άνοιγμα του χάσματος βορρά/νότου, την ανεξέλεγκτη αύξηση των εξοπλισμών. Απειλές που δεν μπορούν να λυθούν με στρατιωτικά αλλά με πολιτικά μέσα.
Το ΝΑΤΟ έχει αποτύχει ακόμα και στην ίδια την αποστολή του: οι δράσεις του έχουν φέρει περισσότερη αστάθεια και ανασφάλεια ενώ όχι σπάνια, αθώοι άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στο όνομα της ειρήνης.

Τεράστια ποσά δαπανώνται για να συντηρείται αυτή η πολεμική μηχανή που περιλαμβάνει και πυρηνικά όπλα. Πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο μέρος από τις δαπάνες αυτές θα πρέπει να διοχετευτεί σε επενδύσεις που θα στρέφουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε κατεύθυνση βιωσιμότητας αλλά και στη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών πρόληψης και επίλυσης των συγκρούσεων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πολιτική όπως και η στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ κυριαρχούνται σε σημαντικό βαθμό από τις ΗΠΑ και συχνά μέχρι τώρα εξέφραζαν τους πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους της υπερδύναμης αλλά και τα συμφέροντα του λόμπι των βιομηχανιών όπλων. Δεν ξεχνάμε επίσης την εξάρτηση αυτής της τόσο ενεργοβόρας χώρας από το πετρέλαιο και την ανάγκη της να επιδιώκει τον έλεγχο με κάθε τρόπο των πηγών ενεργειακής της τροφοδοσίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, έχουμε διατυπώσει στο πρόγραμμά μας ότι :
· Αντιτασσόμαστε στη λογική της στρατιωτικής ισχύος και των μηχανισμών της, επιδιώκουμε δραστική μείωση των εξοπλισμών και εμμένουμε στο στόχο για διάλυση του ΝΑΤΟ. Καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στρατιωτικών δαπανών, δίνουμε προτεραιότητα στη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην ανάγκη ακόμη και μονομερώς.
· Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμευμένη στην υπόθεση της ειρήνης: Με κοινή εξωτερική πολιτική, με ανεξαρτησία από τις Η.Π.Α. αλλά χωρίς φιλοδοξίες υπερδύναμης. Μια Ευρώπη με σεβασμό στα πλαίσια και τους κανόνες του Ο.Η.Ε., ενεργή στην πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων με μη στρατιωτικούς και μη βίαιους τρόπους σε επίπεδο πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικών σχέσεων. Μια Ευρώπη που να αποτελεί η ιδία πρότυπο δημοκρατίας και δικαιωμάτων των πολιτών και να ενθαρρύνει με την πολιτική της τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών σε όλο τον κόσμο.


Το πράσινο κίνημα έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στα ειρηνιστικά κινήματα και στα κινήματα για αφοπλισμό. Οι έλληνες πράσινοι συμμετείχαμε σε όλες τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις όπως αυτές κατά των νατοϊκών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν και των αμερικάνικων στο Ιράκ και καλούμε και πάλι στις αντι-νατοϊκές διαδηλώσεις που θα γίνουν το Σάββατο 4 Απριλίου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες:

Ορ. Κολοκούρης 6981 178665
Τάσος Κρομμύδας 6945 940916

Δεν υπάρχουν σχόλια: