ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση και στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην πλατεία της Αγοράς των Χανίων. Η μεγάλη εκείνη ιστορική στιγμή οδήγησε στην κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όμως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. 35 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα μηνύματα τα μηνύματα εκείνης της εξέγερσης στην οποία πρωτοστάτησα οι νέοι της εποχής παραμένουν πάντα επίκαιρα.

"Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία" διεκδικούμε και σήμερα
· που ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας της στιγμή που οι τράπεζες σημειώνουν ρεκόρ κερδών κι επιδοτούνται για να μην τις αγγίξει η διεθνής κρίση, με τα διατροφικά σκάνδαλα να διαδέχονται το ένα το άλλο πλήττοντας τους οικονομικά ασθενέστερους.
· Με τα ποσοστά κρατικών δαπανών για την Παιδεία στη χώρα μας να είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με νήπια να κάνουν μάθημα σε υπόγεια, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, με άθλιες υποδομές στα σχολεία, με μια Παιδεία δίχως όραμα και μια κυβέρνηση που προωθεί τους χορηγούς και την ιδιωτική Παδεία, με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο περιθώριο κι όχι στο κέντρο του σχολείου.
· Με την ελευθερία να πλήττεται με τα σκάνδαλα των υποκλοπών, των απαγωγών των Πακιστανών, με τη βάναυση καταστολή του φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος.


"Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ"
Η εμπλοκή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ οδήγησε όχι μόνο στη δικτατορία του 1967 και στην καταπάτηση των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα μας ως το 1974 αλλά και στον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής μας σε πολεμικές συρράξεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τον Περσικό Κόλπο και αλλού, όπου στέλνονται ή ζητείται να σταλούν ελληνικά στρατεύματα.

Η παρουσία αμερικανονατοϊκών Βάσεων στη χώρα μας και την περιοχή μας θέτει σε κίνδυνο τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο, παλιότερα σε αυτές αποθηκεύονταν πυρηνικά όπλα, ακόμη και σήμερα υπάρχουν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου ενώ οι τακτικές «επισκέψεις» πυρηνοκίνητων πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στη Σούδα και το Αιγαίο μας βάζουν σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ενδεχόμενου πυρηνικού ατυχήματος ή πολεμικής εμπλοκής με πυρηνικά. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διαγκωνίζονται με τη Ρωσία στην εξάπλωση των «ειρηνικών» υποτίθεται πυρηνικών στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια και την Τουρκία αλλά κι αλλού, όπως στο Πακιστάν και την Ινδία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων σε δικτατορικά καθεστώτα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι λένε: «Αποπυρηνικοποίηση τώρα, κατάργηση των πυρηνικών όπλων και των στρατιωτικών συνασπισμών όπως το ΝΑΤΟ».

Η δημοκρατία κρίνεται καθημερινά
35 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η Δημοκρατία έχει αποκατασταθεί, όμως η πραγματική δημοκρατία είναι μια υπόθεση που κρίνεται καθημερινά:
1. Στη δημοκρατία οι φυλακισμένοι έχουν δικαιώματα: Η δημοκρατία δεν εκδικείται, προσπαθεί να αλλάξει συνειδήσεις, να καλλιεργήσει δημοκρατικό πνεύμα στους πολίτες, ακόμη και σε κείνους που βρίσκονται μέσα στις φυλακές. Η μεγάλη κινητοποίηση των κρατουμένων στις φυλακές που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη και τις φυλακές, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των κρατουμένων και τη σωστή απονομή της δικαιοσύνης.
2. Στη δημοκρατία δεν περισσεύει κανένας: Η άνιση κατανομή του πλούτου, τα δικτατορικά καθεστώτα και οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν στείλει εκατομμύρια ανθρώπους μετανάστες ή πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Η δημοκρατία οφείλει να εξασφαλίσει ίσα δικαιώματα και γι’ αυτούς, να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους οδηγούνται στη φυγή από τον τόπο τους, να τους βγάλει από την παρανομία προωθώντας προγράμματα νομιμοποίησης χωρίς γραφειοκρατία κι εξαπάτηση. Θα πρέπει να γίνει σεβαστή η γλώσσα και ο πολιτισμός της χώρας καταγωγής τους και να λυθεί άμεσα το ζήτημα του «ρατσισμού από την κούνια», που οδηγεί 18χρονα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στη χώρα μας να μην αναγνωρίζονται νομικά ούτε εδώ ούτε στη χώρα καταγωγής των γονέων τους. Η ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών δεν μας εκφράζει και η στάση του Δήμου Χανίων απέναντι στους 15 μετανάστες απεργούς πείνας αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατική παράδοση των Χανίων.
3. Στη δημοκρατία πρέπει να χωράνε όλοι: Κι οι ποδηλάτες κι οι πεζοί, κι οι γέροντες κι οι μητέρες με τα καροτσάκια, και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κι οι άνεργοι κι οι άστεγοι και οι φτωχοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες. Γιατί είναι ακριβώς το πολίτευμα που φτιάχτηκε για να προστατεύει τους αδύνατους, τους ταπεινούς και καταφρονεμένους από την αυθαιρεσία και τη δύναμη της εξουσίας και των πλουσίων.


35 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια ριζική στροφή εγκαταλείποντας την οικονομία του πετρελαίου, της ρύπανσης, των πολέμων και του συγκεντρωτισμού που συνεπάγεται και να στραφεί στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή και προωθώντας την αποκέντρωση και τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: