ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Να ματαιωθεί το έργο του φράγματος Αποσελέμη!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης, υπό το φως των νέων δεδομένων για την ύδρευση του Ηρακλείου, καλούν την Κυβέρνηση να ματαιώσει άμεσα το έργο του φράγματος στον Αποσελέμη.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο, σε μελέτη για την υδρομάστευση πάνω από τον Aλμυρό του Ηρακλείου που παρουσίασαν ενώπιον του Δημάρχου Ηρακλείου οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ. Μονόπωλης και Αλεξόπουλος, ο Ειδικός Μελετητής Σηράγγων κ. Νίκος Καζίλης και ο Μηχανικός Γεωλόγος κ. Μανόλης Στειακάκης φαίνεται ότι υπάρχει μια αξιόπιστη λύση ύδρευσης που δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον με ποσότητες νερού που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της πόλης.


Η μελέτη αυτή που αρχικά έγινε με ανάθεση από την ΔΕΥΑΗ είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2005 σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου αλλά δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο της υδρομάστευσης θα μπορεί να συνεισφέρει κλιμακούμενες ποσότητες νερού ανάλογα με τη ζήτηση ενώ υπολογίζεται ότι το κόστος κατασκευής του δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκ. ευρώ.

Αν τα στοιχεία αυτά είναι ακριβή και αν το έργο, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, είναι ήπιας μορφής και δεν θα προκαλέσει ζημιά στο υδροφόρο ορίζοντα ή στο περιβάλλον, τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει με σοβαρότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο να ματαιώσει την κατασκευή του φράγματος στον Αποσελέμη!

Το έργο του φράγματος που έχει αμφισβητηθεί έντονα από την επιστημονική κοινότητα και που ήδη έχει προκαλέσει τεράστια –αλλά ευτυχώς αναστρέψιμη προς το παρόν- καταστροφή προβλέπεται να φέρει στο Ηράκλειο μόλις 6 εκ. κυβικά μέτρα νερού έναντι κόστους που θα ξεπεράσει τα 150 εκ. ευρώ! Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι την ίδια στιγμή οι απώλειες του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΗ υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 50%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 9 εκ. κυβικά μέτρα νερού!

Επομένως κάθε συζήτηση για την διαχείριση του νερού θα πρέπει να ξεκινά με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων εξοικονόμησης και την αντιμετώπιση των διαρροών.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: