ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη απασχόλησαν πάνω από 150 πολίτες που παρέστησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ στα Χανιά, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007. Ανάμεσά τους οι Δήμαρχοι Σούδας, Κισάμου, Ινναχωρίου, Βουκολιών, Κολυμβαρίου, αντιδήμαρχοι από το Δήμο Χανίων, υπεύθυνοι της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΔΕΔΙΣΑ) και των Βιολογικών Καθαρισμών των Χανίων και του Βόρειου Άξονα, ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών που δραστηριοποιούνται για την προστασία της φύσης, καθηγητές και φοιτητές από το Πολυτεχνείο και το Τμήμα Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης, μαθητές και καθηγητές από το Σχολείο 2ης ευκαιρίας και πολλοί πολίτες.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές στην Κρήτη και απειλούν τη γεωργία, τα αποθέματα του νερού (όπως επισήμανε στην πρώτη εισήγηση ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κ. Χαρτζουλάκης) αλλά και την τουριστική οικονομία του νησιού, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παράκτιες δραστηριότητες που κινδυνεύουν από την αναμενόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας (για την οποία έκανε λόγο ο Ν. Καλλιγέρης από το Πολυτεχνείο Κρήτης).

Υπάρχουν όμως εναλλακτικές λύσεις όπως η στροφή στις ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (για τις οποίες μίλησε ο χημικός μηχανικός Γιάννης Βουρδουμπάς από το Τμήμα Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης), η προστασία των σημαντικών βιότοπων που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000, η βιολογική γεωργία και η προστασία των υγρότοπων και των υδάτινων αποθεμάτων, η προστασία των χώρων πρασίνου στις πόλεις και η αλλαγή των κυκλοφοριακών μας συνηθειών, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, η δημιουργία βιώσιμων συνθηκών ζωής για όλους. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν στόχους μιας τοπικής ατζέντας 21 στα πλαίσια και των διεθνών συνθηκών που ξεκίνησαν από το Ρίο το 1992 (στο θέμα αναφέρθηκε ο αρχιτέκτονας Α. Μουσουράκης).

Για να προχωρήσουμε όμως σε αυτή την κατεύθυνση όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι:

• Οι πολίτες μπορούν να ενεργοποιηθούν, να αλλάξουν τρόπο ζωής και συνήθειες, να συμμετέχουν σε οικολογικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών παίρνοντας τη ζωή τους στα χέρια τους και πιέζοντας κυβερνήσεις και δήμους για να αλλάξουν πολιτική.

• Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φέρουν σοβαρές ευθύνες που δεν έχουν κάνει τη χώρα μας παράδεισο των ήπιων μορφών ενέργειας και χώρο που να εξάγει τεχνολογία σε αυτά τα θέματα αλλά αντιθέτων εισάγει από βόρειες χώρες κι εξαρτάται ακόμη από το πετρέλαιο. Αφήνουν ακόμη και σήμερα απροστάτευτους τους σημαντικούς βιότοπους του δικτύου NATURA 2000.

• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε άλλες χώρες έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξή τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον μετά την επιτυχημένη εκδήλωση της 28ης Νοεμβρίου 2007 είναι: Είναι διατεθειμένα τα Δημοτικά Συμβούλια του Ν. Χανίων να συζητήσουν κατ’ αρχάς το θέμα και να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στη δική του περιοχή το καθένα με τη βοήθεια του ΤΕΕ, του Πολυτεχνείου, του Τμήματος Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ και των οικολογικών οργανώσεων; Και στη συνέχεια, είναι διατεθειμένοι οι Δήμοι του Ν. Χανίων να θέσουν συγκεκριμένους στόχους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα επίτευξής τους για σημαντικά θέματα όπως η προστασία των αποθεμάτων νερού, η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση και η στροφή στις ήπιες μορφές ενέργειας ξεκινώντας από το Δημαρχείο του κάθε Δήμου, η προστασία των σημαντικών βιοτόπων, η προστασία και αύξηση των χώρων πρασίνου, η δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών και των πολιτών κ.ο.κ;

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: