ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΖΑ

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης αδρανών αποβλήτων από εκσκαφές-κατασκευές-κατεδαφίσεις, καθώς η χώρα μας δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τη βιώσιμη διαχείρισή τους.

Το σχέδιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών-Κατασκευών-Κατεδαφίσεων, που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/31 και τον ελληνικό Ν.2939/2001 είναι έτοιμο εδώ και πολλά χρόνια αλλά η υπογραφή του καθυστερεί αδικαιολόγητα. Πάνω από 100.000 τόνοι μπάζα απορρίπτονται κάθε μέρα ανεξέλεγκτα σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.
Στην ερώτηση του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επισημαίνει την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ρωτά την Κομισιόν τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι τώρα προς την ελληνική κυβέρνηση.


"Η ανυπαρξία εναλλακτικής διαχείρισης για τα αδρανή υλικά και τα μπάζα, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το συνολικότερο σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα", δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. "Η παρέμβασή μας στο ευρωκοινοβούλιο, ελπίζω ότι θα πιέσει ώστε να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του απαραίτητου νομικού πλαισίου και να πάψει να είναι όλη η χώρα για μπάζωμα".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Ενσωμάτωση στο ελληνικό εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών - Κατασκευών - Κατεδαφίσεων


H Οδηγία 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 1999 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων απαγορεύει τη διάθεση αδρανών υλικών και εν γένει μπαζών στους ΧΥΤΑ και επιβάλλει τη διάθεσή τους σε ανεξάρτητους χώρους ταφής αδρανών.

Σχετική πρόβλεψη έχει ενσωματωθεί και στον ελληνικό Νόμο 2939/2001, όμως η ενεργοποίησή της απαιτεί ιδιαίτερο Προεδρικό Διάταγμα για σύσταση Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών - Κατασκευών - Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Τέτοιο διάταγμα μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί με αποτέλεσμα ότι, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , η διαχείριση των αποβλήτων αυτής της κατηγορίας "γίνεται σήμερα αποσπασματικά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους". Τα απόβλητα αυτά, τα οποία εκτιμώνται σε 100.000 τόνους ημερησίως, οδηγούνται σε ένα μικρό ποσοστό είτε σε ΧΥΤΑ, είτε σε χωματερές, ενώ μεγάλες ποσότητες απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε ρέματα, παλαιά λατομεία και εν γένει στο φυσικό περιβάλλον.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για τη σοβαρή αυτή καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών - Κατασκευών - Κατεδαφίσεων;

2. Τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα η Επιτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: