ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ, ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η νέα γρίπη αποτελεί μια πρόκληση για την ικανότητά μας να σταθμίζουμε με νηφαλιότητα, ως κοινωνία και υγειονομικές αρχές, τις απειλές για τη δημόσια υγεία και να παίρνουμε αποφάσεις που ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα στοιχεία από τις επιδημιολογικές μελέτες, αποτελεί όντως ένα δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και κυρίως για την αντοχή του ταλαιπωρημένου δημόσιου συστήματος υγείας. Στον τομέα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε θέσει από καιρό ζητήματα όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ή η κάλυψη των κενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.


Παραμένει όμως, σε ατομικό τουλάχιστον επίπεδο, λιγότερο επικίνδυνη από την κοινή εποχική γρίπη, με την οποία είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι. Επιβάλλεται λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με σύνεση και ψυχραιμία, κρατώντας αποστάσεις από τον πανικό και το μαζικό άγχος. Σημαντικός εδώ είναι και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης. Χρήσιμο είναι επίσης να έχουμε υπόψη ότι υπάρχουν και ισχυρά συμφέροντα, συνδεδεμένα κυρίως με τη φαρμακοβιομηχανία και τη διακίνηση του φαρμάκου, που θα επωφελούνταν από την τεχνητή καλλιέργεια πανικού για να προωθήσουν οικονομικές επιδιώξεις άσχετες με τη δημόσια υγεία.

Η ευεξία και η υγεία της κοινωνίας μπορούν να διασφαλιστούν μόνο από πολιτικές πραγματικής πρόληψης, που αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες των ασθενειών (όπως ακατάλληλη διατροφή, μολυσμένο νερό και αέρα, ψυχικά στρες, έλλειψη συναισθηματικής στήριξης). Για τη νέα γρίπη κύριο στοιχείο πρόληψης, σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών του ιατρικού κόσμου, οφείλει να είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Ιδιαίτερα προγράμματα όφειλαν να έχουν ήδη σχεδιαστεί για κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση σε ενημέρωση και υπηρεσίες υγείας, όπως άστεγοι ή μετανάστες χωρίς χαρτιά. Τα προγράμματα αυτά απαιτούν ενημέρωση στη μητρική γλώσσα των μεταναστών, καθώς και εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προσφέρουν ήδη υποστηρικτικές υπηρεσίες στους συγκεκριμένους ανθρώπους.

Το θέμα των μαζικών εμβολιασμών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Δε μπορούμε παρά να λάβουμε υπόψη και τις δημόσια εκφρασμένες επιφυλάξεις μεγάλης μερίδας του επιστημονικού κόσμου για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου. Δεν αποδεχόμαστε τις ακραίες απόψεις για "δολοφονική" δράση των εμβολίων, ούτε όμως και την πίεση για εκτεταμένους μαζικούς εμβολιασμούς που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκτός ότι εκθέτει εκατομμύρια άτομα σε κινδύνους σχετικούς με αυτή την πράξη, εμποδίζει τη συνειδητοποίηση των πολιτών για τις επιλογές του τρόπου ζωής για μία πραγματική και αποτελεσματική προφύλαξη της υγείας τους. Στο φως των συνταγματικών αξιών, που βάζουν το άτομο όλο και περισσότερο στο κέντρο της κοινωνικής οργάνωσης, διεκδικείται το δικαίωμα της πλήρους ενημέρωσης των πολιτών για όλους τους διαθέσιμους τρόπους πρόληψης και θεραπείας, και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής.

Επισημαίνουμε επίσης την απουσία έγκαιρης ολοκληρωμένης ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης μεταξύ πολιτείας, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, που οδήγησε στη σημερινή χαώδη κατάσταση και στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην πολιτεία και στους επιστημονικούς φορείς. Καλούμε την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, έστω και τώρα, να αναλάβουν υπεύθυνα τον κοινωνικό τους ρόλο.

Παράλληλα χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην διερεύνηση της προέλευσης του ιού, εστιάζοντας και σε κάθε πιθανή ανθρωπογενή αιτία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ενδεχόμενα κενά στα μέτρα ασφαλείας των ερευνητικών εργαστηρίων, ο ρόλος και οι επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας, όπως και οι αντίστοιχες επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Σημαντικό είναι, τέλος, να έχουμε υπόψη ότι η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να μας φέρει αντιμέτωπους με ακόμη σοβαρότερες προκλήσεις σε θέματα δημόσιας υγείας στο εγγύς μέλλον. Χρειάζονται λοιπόν αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα και ισχυρή παρέμβαση του δημόσιου τομέα υγείας με κατάλληλες πολιτικές, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εξέλιξη.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: