Εντυπωσιακή η παρουσία των Πράσινων στην Κοπεγχάγη.
Να υπάρξει επιτέλους πολιτική βούληση για πραγματικά μέτρα.
Μετά την πιο εντυπωσιακή πορεία, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για περιβαλλοντικό θέμα, οι Πράσινοι από όλο τον πλανήτη κατέθεσαν χτες τις απόψεις και την αγωνία τους για το μέλλον του πλανήτη, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να μη φύγουν χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία.
Την ίδια στιγμή και ενώ η προσέλευση στο Συνεδριακό Κέντρο Bella Centre όπου πραγματοποιείται η Συνδιάσκεψη είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και διαπιστευμένοι εκπρόσωποι δεν μπορούν να μπουν, στις επίσημες διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να απουσιάζει η πολιτική βούληση. Οι ανεπτυγμένες χώρες αντί για μειώσεις εκπομπών 40% που είναι απαραίτητες σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεσμεύονται μόλις για 11-19%. Αν συνεκτιμηθούν μάλιστα οι συμπληρωματικοί μηχανισμοί οι πραγματικές εγχώριες μειώσεις εκπομπών κάθε χώρας είναι ακόμα μικρότερες. Ταυτόχρονα προωθούν τη μη-συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της μόνης ισχύουσας, έστω και ανεπαρκούς συμφωνίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των αφρικανικών χωρών.
Η ελπίδα είναι πράσινη
Η εκδήλωση των Παγκόσμιων Πράσινων την Κυριακή 13/12 στο εναλλακτικό συνέδριο των πολιτών Klimaforum 09 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η μεγάλη αίθουσα ήταν κατάμεστη και ο κόσμος ζεστός ενώ οι ομιλητές συγκέντρωσαν πολλά χειροκροτήματα με τις εμπνευσμένες τοποθετήσεις τους. Ομιλητές ήταν η Rebecca Harms, συμπρόεδρος στην ομάδα των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου, η Cristina Milna από τους Πράσινους της Αυστραλίας, ο Jose Bove, γνωστός αγρότης-ακτιβιστής και Ευρωβουλευτής των Πράσινων, η Elizabeth May, ηγέτιδα του Πράσινου κόμματος του Καναδά, η Μαρίνα Σίλβα συναγωνίστρια του δολοφονηθέντος Chico Mendez από τη Βραζιλία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Rebecca Harms, που μετέφερε το κλίμα των διαπραγματεύσεων έως τώρα. Κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποχώρηση από την ηγετική θέση που μέχρι τώρα θεωρούσε πως κατέχει στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, δεδομένου ότι δεν προχωράει στη δέσμευση για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Τα Κράτη Μέλη αντί να προσπαθούν να πιέσουν για την τήρηση της δέσμευσης της ΕΕ για μειώσεις τουλάχιστον ίσες με 30%, συνεχίζουν να κοιτούν μονάχα το εθνικό συμφέρον και μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις. Παρόλα αυτά όμως η νέα γενιά αποδεικνύει συνέχεια ότι θέλει να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από δεσμεύσεις και κλιματική δικαιοσύνη, όπως άλλωστε διατυμπανίστηκε και στην μεγάλη πορεία του Σαββάτου 12/12. Η Rebecca Harm χειροκροτήθηκε από το κοινό για την έντονη μαχητικότητά της και τη διάθεση για πραγματικές δεσμεύσεις καθώς και για το κλίμα ελπίδας που δημιούργησε λέγοντας ότι υπάρχει ακόμα μια εβδομάδα στην οποία μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση εάν και εφόσον πιέσουμε όλοι.
Η Cristina Milna από του Πράσινους της Αυστραλίας εναντιώθηκε στην αυστραλέζικη κυβέρνηση, κατηγορώντας την για εξάρτηση από τα συμφέροντα του λιθάνθρακα. Αναφέρθηκε έντονα στους διεφθαρμένους μηχανισμούς καταμέτρησης εκπομπών από αλλαγές χρήσεων γης (LULUCF) και που αφήνουν ανοικτό παράθυρο σε ορισμένες χώρες για επίτευξη των στόχων χωρίς καμία πραγματική μείωση ρύπων. Η απογοήτευσή της από την αυστραλέζικη κυβέρνηση ήταν έντονη, δεδομένου ότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που τίποτα δεν έχουν να κάνουν με το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον αισθητά οι Αυστραλοί πολίτες. Η επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές στην Αυστραλία, τόνισε, μιας και παρατηρείται καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων και εκατοντάδες θάνατοι από τις πυρκαγιές.
Ο Jose Bove, δήλωσε ενθουσιασμένος με την κινητοποίηση των πολιτών και συγκινημένος συνέκρινε την πορεία στις 12/12 με την αντίστοιχη πριν από δέκα χρόνια στο Seattle! Αναφέρθηκε στα μαζικά συνθήματα που ακούστηκαν το Σάββατο και μας κάλεσε να αναλογιστούμε τη σημασία τους, όπως το "There is no planet B -Δεν υπάρχει άλλος πλανήτης"! Κατηγόρησε έντονα τις πολυεθνικές και την προσπάθειά τους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους ακόμα και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας μάλιστα πως αυτές αντιστέκονται σε μια πραγματικά αποτελεσματική συμφωνία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να αλλάξει, φώναξε και ξεσήκωσε τα πλήθη! Χρειάζεται ένα νέο όραμα για τη λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών, επιτέλους τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να αναγνωριστούν, είπε χαρακτηριστικά!
Η Elizabeth May, του Πράσινου κόμματος του Καναδά, έθεσε ένα πολύ εύστοχο επιχείρημα προς όλους μας καταδεικνύοντας τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τα αέρια τα οποία επιβαρύνουν την τρύπα του όζοντος που έγινε το 1987 και την αποτυχία του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής, δέκα χρόνια μετά το 1997. Η δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αποτελεί τροχοπέδη στη θέσπιση συμφωνιών για την προστασία του περιβάλλοντος στο σύνολό τους. Στη συνέχεια κατηγόρησε έντονα την κυβέρνηση του Καναδά για την άρνησή της να συμμετέχει ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις και χαρακτηριστικά είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλεί την καναδέζικη κυβέρνηση "αρχηγούς" παρά μόνο ως κυβέρνηση του κέρδους με βασικό στόχο την προώθηση των tar sands. Χαρακτηριστικά είπε ότι η καναδέζικη κυβέρνηση δεν δίνει καθόλου χρήματα για τις ΑΠΕ. Τέλος, αναφερόμενη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ είπε ότι οφείλει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ελπιδοφόρα και να μην περιμένει το Κογκρέσο.
Η Μαρίνα Σίλβα από την Βραζιλία ξεκίνησε ενωτικά, δηλώνοντας πως είμαστε όλοι εδώ απλά γιατί δεν συμφωνούμε με τις προθέσεις των αρχηγών μας για τις διαπραγματεύσεις. Είναι αισιόδοξη για την κινητοποίηση που παρατηρείται στη χώρα της στο θέμα της μείωσης της αποδάσωσης των τροπικών δασών τα τελευταία 4-5 χρόνια, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των προσπαθειών. Κάλεσε της αναπτυγμένες χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι απαντήσεις υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει η ηθική δέσμευση. Απαιτείται μείωση 80% στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990 από τις αναπτυγμένες χώρες. Ας μην στηρίζονται τα αναπτυσσόμενα κράτη στην έννοια των διαφοροποιημένων ευθυνών αλλά να αναλάβουν δεσμεύσεις. Τέλος, κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αποδεσμεύσει τους μηχανισμούς ανάπτυξης από την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου