ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Η Καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων "το κλίμα μας καίει"

Από τη Μεγαλόπολη ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 21-22/11 η καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη με συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου στην περιοχή αυτή, ποδηλατική πορεία μέχρι το συγκρότημα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, διάλογο με τους τοπικούς φορείς και υιοθέτηση της Διακήρυξης των Οικολόγων Πράσινων για την Κοπεγχάγη.


Η καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων "το κλίμα μας καίει" περιλάμβανε μέχρι τώρα επίσκεψη αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων σε 3 περιοχές (Μεγαλόπολη, Ηλεία και Κοζάνη-Πτολεμαΐδα), ιδιαίτερα συμβολικές σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, δράσεις σε διάφορες πόλεις και γειτονιές μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Στις 21 και 22 Νοεμβρίου συνεδρίασε στη Μεγαλόπολη το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων. Παράλληλα, εκτός από ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, αποτελούμενη από μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου συμμετείχε σε ποδηλατοπορεία από τη Μεγαλόπολη στην πύλη του συγκροτήματος της ΔΕΗ (συνημμένες φωτογραφίες). Η καμπάνια ξεκίνησε από την περιοχή αυτή της Πελοποννήσου συμβολικά για να αναδειχθεί η ανάγκη προετοιμασίας και μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή. Δυο από τις εκεί λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι από τις πιο ρυπογόνες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ συμβάλλουν σημαντικά και στις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα.

Στις 25 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων στην οποία συμμετέχει και ο εκπρόσωπος των ΟΠ Ν. Χρυσόγελος, επισκέφθηκαν την Ηλεία για συναντήσεις με τοπικούς φορείς, και πήρε μέρος στην εκδήλωση, που οργανώθηκε τη μέρα αυτή στον Πύργο από τους ΟΠ της περιοχής, με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην οικονομία, τη γεωργία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η επίσκεψη εντάσσονταν στην προσπάθεια να αναδειχθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μια και η Ηλεία και η Δ. Ελλάδα έχουν πληγεί ήδη από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πχ οι ανεμοστρόβιλοι πριν από λίγες εβδομάδες, που κάνουν όλο και πιο εμφανή την παρουσία τους στην περιοχή.
Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου οι Οικολόγοι Πράσινοι δρομολόγησαν το "Τρένο της κλιματικής αλλαγής" στη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Φλώρινα-Κοζάνη, το άλλο ενεργειακό κέντρο της χώρας που έχει σηκώσει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό βάρος από την εξόρυξη και καύση λιγνίτη. Τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων που ταξίδεψαν με το τρένο συναντήθηκαν με πολίτες και εκπροσώπους φορέων σε αυτή τη διαδρομή και συζήτησαν τόσο για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής όσο και για την ανάγκη αναβάθμισης του τρένου, του πιο οικολογικού μέσου μεταφοράς.

Εκδηλώσεις με σύνθημα "Το κλίμα μας καίει" οργάνωσαν το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου οι Οικολόγοι Πράσινοι σε διάφορες πόλεις ως προειδοποίηση για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής αλλά και ως κάλεσμα ενεργοποίησης για την προστασία του κλίματος έστω και στο 12 παρά 5’, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για νομικά δεσμευτική και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις των Οικολόγων Πράσινων έγιναν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η πλατεία γέμισε με μπαλόνια-υδρόγειο, μπάνερς για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ποδήλατα και μηνύματα για την προστασία του κλίματος.

O πεζόδρομος Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη δεν πλημμύρισε μόνο από ήχους τυμπάνων αλλά και από εικαστικά έργα μελών των Οικολόγων Πράσινων της Θεσσαλονίκης αλλά και περαστικών που παρέμβαιναν εικαστικά και επαναχρησιμοποίησαν αφίσες που έμειναν αχρησιμοποίητες από τον προεκλογικό αγώνα. Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και στα Χανιά, το Ηράκλειο, το Βόλο, τη Λάρισα, τη Μυτιλήνη, την Πάτρα, τη Ζάκυνθο.

Η Πολιτική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων οργάνωσε εκδήλωση με τύμπανα στην πλατεία Συντριβανιού στο Παλιό Λιμάνι. Η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων οργάνωσε εκδήλωση στην αγορά της Μυτιλήνης με τύμπανο που ηχούσε για κάποιες ώρες. Η Πολιτική Κίνηση Λάρισας οργάνωσε χάπενινγκ με την "κρεμάλα της κλιματικής αλλαγής" στη Λάρισα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πατησίων - Κυψέλης, Γαλατσίου, Ν.Ιωνίας - Ηρακλείου, Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας και Αγ. Αναργύρων οργάνωσαν ποδηλατική πορεία - παρέμβαση για να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες, τις γειτονιές πιο ανθρώπινες που ξεκίνησε από τη Βίλα Κλωναρίδη/πάρκο ΦΙΞ Πατησίων και αφού διέσχισαν γειτονιές της Ν.Ιωνίας, Ν.Φιλαδέλφειας, κατέληξαν στο πάρκο Αντ Τρίτσης στους Αγ. Αναργύρους όπου πολίτες της περιοχής φύτεψαν 250 δέντρα.

Αρκετές πολιτικές κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων οργανώνουν παράλληλα με ενημερωτικές συζητήσεις και προβολή της ταινίας "Η Εποχή του Ηλίθιου" και παρουσιάσεις σχετικών βιβλίων.

Στην Κοπεγχάγη βρίσκεται ήδη αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις και τις κινητοποιήσεις για το κλίμα. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο και τους εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας και κλίματος Ζωή Βροντίση, Κώστα Κατώπη και Τάσο Κρομμύδα συεμμετείχε και στην πορεία του Σαββάτου μαζί με τους υπόλοιπους πράσινους. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη και ο εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Χρυσόγελος ενώ με την Ομοσπονδία Νέων Πράσινων βρίσκεται ήδη εκεί ο Πάνος Ζαφειρίου.

Δείτε αναλυτικά τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων καθώς και δραστηριότητες εν όψει Κοπεγχάγης στο: www.ecogreens-gr.org/climate

Καθημερινές ανταποκρίσεις από την Κοπεγχάγη θα δημοσιεύονται στο www.oikologoiprasinoi.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: