ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η περιφερειακή οργάνωση των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2008. Τα περισσότερα από τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων στην Κρήτη είναι ενεργά στα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά κινήματα. Ως Οικολόγοι Πράσινοι προσπαθούμε να παίρνουμε ξεκάθαρη θέση για τα ζητήματα που αφορούν στο νησί μας, αγωνιζόμαστε και στηρίζουμε οργανώσεις, επιτροπές και πρωτοβουλίες πολιτών που δραστηριοποιούνται γι’ αυτά.

Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τις σχετικές ανακοινώσεις και δραστηριότητές τους για θέματα της Κρήτης σε δικτυακούς τόπους και ιστολόγια όπως:
Ο δικτυακός τόπος των Οικολόγων Πράσινων
Το ιστολόγιο των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης
Το ιστολόγιο των Οικολόγων Πράσινων Χανίων
Το ιστολόγιο των Οικολόγων Πράσινων Ρεθύμνου

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα σημαντικά ζητήματα:

Ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης: Σήμερα, η Κρήτη καταναλώνει περίπου 800MW, τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγο από πετρελαϊκά εργοστάσια στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων, στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και στον Αθερινόλακκο Λασιθίου, ενώ νέο πετρελαϊκό εργοστάσιο προγραμματίζεται στα σύνορα των Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου στη θέση Κορακιές με σκοπό (;) το κλείσιμο εκείνου στα Λινοπεράματα. Η Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξαρτάται κατά 86% από το πετρέλαιο για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες ενώ υπάρχουν σχέδια για την χρήση φυσικού αερίου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν προτείνει η Κρήτη, που ήδη καλύπτει περίπου 20% των αναγκών της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), να γίνει περιφέρεια – πρότυπο στην Ευρώπη στη χρήση Ανανεωσιμων Πηγών Ενέργεις (ΑΠΕ) με αποκλεισμό νέων πετρελαϊκών εργοστασίων και σταδιακή απενεργοποίηση αυτών που λειτουργούν, με μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με κάλυψη των αναγκών των δημόσιων κτιρίων και σχολείων με ενέργεια από ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για μια τέτοια προοπτική είναι να προηγηθεί ένα περιφερειακό ενεργειακό σχέδιο για την Κρήτη με την αντικειμενική ενημέρωση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα το χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο νόμος για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού δεν βάζουν κανένα όριο στην εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ με αποτέλεσμα να απειλούνται το τοπίο, οι φυσικοί πόροι και οι παραγωγικές χρήσεις γης στο νησί.

Το νερό στην Κρήτη: Το νερό στην Κρήτη κινδυνεύει από την κατασπατάληση στο μαζικό τουρισμό, τις υδροβόρες μορφές γεωργίας, τις απώλειες των αστικών δικτύων, τη μόλυνση από χημικά λιπάσματα και λύματα και την κακή διαχείρισή του με μεγάλα φράγματα και εκτροπές. Οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με γήπεδα γκολφ και δεκάδες χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες, εάν υλοποιηθούν, θα εντείνουν την ερημοποίηση που ήδη αντιμετωπίζει η Κρήτη, καθώς ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια ολόκληρη πόλη 10-12.000 κατοίκων! Το νερό αυτό θα το στερηθούν οι αγρότες αλλά και οι κάτοικοι των πόλεων και χωριών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνίζονται για την προστασία των υγροτόπων (όπως οι λίμνες Αγιάς και Κουρνά, ο Αλμυρός Λασιθίου και Ηρακλείου, ο Αποσελέμης κ.ά.), για την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων και την έναρξη λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000, για την εγκατάλειψη των σχεδίων για μεγάλα φράγματα όπως στον Αποσελέμη τις εκτροπές ποταμών όπως του Πλατύ και τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις τύπου Κάβο Σίδερο, για βιώσιμη διαχείριση του νερού, για την εξοικονόμηση νερού για την αντικατάσταση των φθαρμένων δικτύων και την λειτουργία βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους οικισμούς.

Ένα μέλλον για τους αγρότες: Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και των κομμάτων που κυβέρνησαν, οι συνεταιρισμοί είναι καταχρεωμένοι και υπό διάλυση, οι αγρότες κατέληξαν εξαρτημένοι από χημικά λιπάσματα, το πετρέλαιο και τις επιδοτήσεις που αποτελούν όπλο στα χέρια εταιρειών και κυβερνήσεων για να τους ελέγχουν πολιτικά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή την αστυνομική επίθεση που δέχτηκαν οι αγρότες της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης προτείνουν ενθάρρυνση βιώσιμων προγραμμάτων για τη στροφή στη βιολογική καλλιέργεια και την απεξάρτηση των αγροτών από το πετρέλαιο και τα χημικά λιπάσματα. Να προστατευτούν οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να παράγουν οι ίδιοι τους σπόρους τους. Βασικά προϊόντα διατροφής θα πρέπει να παράγονται και να καταναλώνονται σε τοπικό επίπεδο, ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Συνεταιρισμοί και δίκτυα καταναλωτών και παραγωγών θα πρέπει να δημιουργηθούν και να συνεργαστούν χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων για να δίνουν καλές τιμές για τους παραγωγούς και φτηνά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τους καταναλωτές.

Για ένα βιώσιμο Τουρισμό: Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες αυτού του τόπου αλλά και οι κυβερνήσεις, παρακολουθούν αμήχανοι την σταθερή κατρακύλα του Ελληνικού Τουρισμού χρόνο με το χρόνο, προς τον ευτελισμό, τον εκχυδαϊσμό, τη βία, την ισοπεδωτική ομοιομορφία, την υποβάθμιση του φυσικού πλούτου, την σπατάλη των φυσικών πόρων, τον γιγαντισμό και την αστικοποίηση πολλών περιοχών όπως οι βόρειες ακτές της Κρήτης και την απώλεια ευκαιριών ουσιαστικής βιώσιμης και αυτό-τροφοδούμενης ανάπτυξης του τουρισμού και της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Παρά τις αντιξοότητες αυτές, επιβιώνουν και οργανώνονται στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα οάσεις πραγματικά αειφορικού τουρισμού που σέβεται τη φύση και τον πολιτισμό κάθε τόπου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να υποστηριχθούν αυτές οι οάσεις και να αποτελέσουν το παράδειγμα για τη γενικότερη αλλαγή κατεύθυνσης, προς ένα Τουρισμό που θα σέβεται το περιβάλλον, που δεν θα τσαλαπατά τις προστατευόμενες περιοχές, τους νόμους και το σύνταγμα, που θα σέβεται και θα ωφελεί πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες και θα συνδέεται με άλλες βιώσιμες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, που θα δημιουργεί ουσιαστικές θέσεις εργασίας με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες για όλους, που δεν θα βάζει τον αγρότη να κουρεύει το γκαζόν ή να κουβαλάει τα μπαστούνια του γκολφ.
Διαχείριση απορριμμάτων: Σε όλο το νομό υπάρχουν ακόμα ανεξέλεγκτες χωματερές και ένα ανεπαρκές σύστημα διαλογής για ανακύκλωση. Για αυτή την κατάσταση την ευθύνη φέρουν κυρίως οι δυνάμεις εκείνες που μέχρι πρόσφατα προσπαθούσαν να προωθήσουν τη "λύση" της καύσης των απορριμμάτων, η οποία είναι απαράδεκτη διότι αντιμετωπίζει τα σκουπίδια σαν άχρηστα υλικά, είναι ανταγωνιστική της ανακύκλωσης, δεν ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν, δε δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, παράγει τοξικούς ρύπους και τοξικά στερεά απόβλητα και είναι η πιο ακριβή λύση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε την Πράσινη Πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων που κατατέθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία βασίζεται στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων.
Περιοχές Natura 2000: Ακόμη εκκρεμεί η δημιουργία και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 με αποτέλεσμα μόνο ένας Φορέας να λειτουργεί (κι αυτό μερικώς) στην Κρήτη, στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Προσπάθεια για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης έγινε και στο Λαφονήσι, όπου ο Καποδιστριακός Δήμος Ιναχωρίου αγωνίστηκε για την προστασία της πανέμορφης αυτής παραλίας με τους κέδρους, κόντρα σε ισχυρά συμφέροντα που προωθούν την ανέγερση ξενοδοχείων, γηπέδων γκολφ κλπ όσο πιο κοντά στην ακτή γίνεται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την άμεση λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές Natura 2000 της Κρήτης με τη συμμετοχή των τοπικών οικολογικών οργανώσεων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών. Η λειτουργία Φορέων Διαχείρισης όχι μόνο θα βοηθήσει στην προστασία των περιοχών αυτών και το συντονισμό των φορέων, αλλά και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στην προστασία της φύσης (φύλακες, επιστημονικό προσωπικό, ξεναγοί κλπ) αλλά και στον τομέα του οικοτουρισμού.

Τοπικά ζητήματα:

Κάβο Σίδερο - Μονή Τοπλού: Στο Νομό Λασιθίου, είχε προγραμματισθεί από εταιρεία Βρετανικών συμφερόντων, ένα έργο υποτιθέμενης τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγιά η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού. Το εν λόγω έργο επρόκειτο να αναπτυχθεί σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων στον Κάβο Σίδερο, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ. Η περιοχή έχει και σημαντικότατη αρχαιολογική αξία (ευρήματα της μινωικής περιόδου), ενώ τα 3 γήπεδα γκολφ και οι 7000 κλίνες που σχεδιάζονταν θα στερούσαν νερό πρώτα από τους αγρότες σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ερημοποίησης. Για το ζήτημα αυτό κινητοποιήθηκαν τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων που μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις συμμετέχουν στις οικολογικές οργανώσεις εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα την επιτυχή έκβαση του αγώνα και την ακύρωση του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την εγκατάλειψη τέτοιων φαραωνικών σχεδίων, την αναστήλωση των παραδοσιακών οικισμών, την προστασία και ορθολογική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, την προώθηση του οικοτουρισμού που σέβεται τη φύση και τον πολιτισμό, την ενθάρρυνση της βιολογικής καλλιέργειας τοπικών προϊόντων και τη στήριξη του πληθυσμού της υπαίθρου.

Διαμετακομιστικός σταθμός container στον κόλπο της Μεσαράς: Τα σχέδια για διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον κόλπο της Μεσσαράς μπορεί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κίνας για την προώθηση των προϊόντων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η κίνηση εκατοντάδων μεγάλων πλοίων στον κόλπο της Μεσσαράς πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ατυχημάτων και διαρροής πετρελαιοκηλίδων πράγμα καταστροφικό τόσο για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής όσο και για τον τουρισμό ευρύτερα της Νότιας Κρήτης. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα αφορούν εργαζόμενους κυρίως μετανάστες χωρίς δικαιώματα και με μισθούς Τρίτου Κόσμου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πάλεψαν μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και τις οικολογικές οργανώσεις για να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για το διαμετακομιστικό σταθμό. Αν στο μέλλον σχεδιαστεί να λειτουργήσει στην περιοχή ένα μικρό λιμάνι, θα μπορεί να είναι μόνο για την εξυπηρέτηση αλιευτικών και μικρών τουριστικών σκαφών.

Αεροδρόμιο Καστελλίου: Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τη δραστική βελτίωση των χαρακτηριστικών του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης όπως η κατεύθυνσή του και οι χώροι για υποδομές. Έτσι δε δικαιολογείται η μετεγκατάστασή του στην περιοχή του Καστελλίου διότι οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους, στην οικονομία, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στη Νέα Αλικαρνασσό. Εκτός αυτού το προτεινόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι είναι εξαιρετικά ακριβό και μη βιώσιμο οικονομικά. Προτείνουμε να εγκαταλειφθεί το έργο και με τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν, να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα των αερομεταφορών στην Κρήτη με μοίρασμα της κίνησης στα υφιστάμενα αεροδρόμια, βελτίωση των εγκαταστάσεων και ολοκλήρωση του οδικού δικτύου.

Άγιοι Απόστολοι Χανίων: Στα 584 στρέμματα της δημόσιας δασικής έκτασης με τις 4 παραλίες λίγο έξω από τα Χανιά, εδώ και χρόνια προσπαθούν να χτίσουν συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχεία. Η Επιτροπή Αγώνα με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών έχει μπλοκάρει τα σχέδια αυτά, έχοντας συγκεντρώσει 11.500 υπογραφές κατά της τσιμεντοποίησης, υπέρ του δημόσιου κι ελεύθερου χαρακτήρα της περιοχής, υπέρ της προστασίας της φύσης. Το ότι στις παραλίες των Χανίων δεν υπάρχουν εισιτήρια κι είναι ελεύθερη η είσοδος και στις συγκεκριμένες μάλιστα υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και κάποια μέτρα προστασίας οφείλεται ακριβώς στην ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από την Επιτροπή Αγώνα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν και στηρίζουν τον αγώνα και προτείνουν να παραχωρηθεί ολόκληρη η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο εκποίησης και τσιμεντοποίησης, να ληφθούν επιπλέον μέτρα φροντίδας των παραλιών και του δάσους, να αναστηλωθούν οι παλιές Παιδικές Εξοχές και να προστατευθεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων στις παραλίες.


Στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά: Ένα ευρύτατο κίνημα φορέων και πολιτών διεκδικεί την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στα Χανιά για τη δημιουργία πάρκου και σχολείου κόντρα στα σχέδια του Δήμου για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου ή δημαρχείου και πολεοδόμηση του μεγαλύτερου μέρους του χώρου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την απομάκρυνση των στρατοπέδων μέσα από τις πόλεις και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, την προστασία όλων των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει μέσα στις πόλεις και την αξιοποίησή τους για δημιουργία πάρκων, την άμεση δημιουργία ποδηλατόδρομων στις πόλεις και την πεζοδρόμηση των ιστορικών κέντρων. 

Για την υγεία στο Ν. Χανίων: Αναβάθμιση της ενδιάμεσης μονάδας νεογνών που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Χανίων ώστε να γίνει πλήρως αυτοδύναμη και ισότιμη με τις μονάδες νεογνών του Ηρακλείου .Είναι απαράδεκτο να συνεχίζονται οι μεταφορές νεογνών στο Ηράκλειο. Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει άμεσα στο νοσοκομείο Χανίων τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας (στεφανιογραφίες, βηματοδότες). Η λειτουργία του τμήματος ακτινοθεραπείας είναι απολύτως αναγκαία λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών οι οποίοι τώρα ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα. Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Εφαρμογή ενός σύγχρονου προγράμματος διαλογής των σκουπιδιών και διαχείρισης των μολυσμένων και τοξικών απόβλητων. Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Νοσοκομείου Χανίων από φωτοβολταϊκά. Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου για την πόλη των Χανίων. Πλήρης κάλυψη των αναγκών των Κ.Υ. της υπαίθρου πχ καινούργιο ασθενοφόρο στην Κίσσαμο πρόσληψη οδηγών για να βγαίνουν οι βάρδιες. Άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για το ΕΚΑΒ.
Πέρα από όλα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας της φύσης από λατομεία στην Κάντανο και αλλού, ενάντια στη γιγάντια λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό, υπέρ της ομαλής ένταξης των μεταναστών, υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και κατά της λειτουργίας ξένων βάσεων στο νησί, υπέρ της προστασίας από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (κεραίες, κινητά), υπέρ της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία, για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και τη δημιουργία καταφυγίου ζώων στα Χανιά κ.ο.κ.

Πρώην Βάση Γουρνών: Ένα μεγάλο φάσμα φορέων και πολιτών διεκδικεί την πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών στο Δήμο Χερσονήσου για τη δημιουργία πάρκου, σχολείων και άλλων κοινωφελών χρήσεων, κόντρα στα σχέδια της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου για το ξεπούλημα της έκτασης σε ιδιώτες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τις διεκδικήσεις αυτές και υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα του χώρου.

Εκτός από αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης παίρνουν θέση και αγωνίζονται σε όλα τα μέτωπα, κατά των καταχρηστικών λατομείων στην Κάντανο, στη Βιάννο, τις Γούρνες και αλλού, υπέρ της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων και κατά των εργοστασίων καύσης, υπέρ της ομαλής ένταξης των μεταναστών, υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και κατά της λειτουργίας ξένων βάσεων στο νησί, κατά της λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές, υπέρ της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία, υπέρ των δημόσιων μέσων μεταφοράς στις πόλεις κ.ο.κ.

Σε αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε ανατρέχοντας στα ΘΕΜΑΤΑ και επιλέγοντας τη λέξη «Κρήτη» όλες τα σχετικά κείμενα.