ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

10 χρόνια μετά το Σηάτλ, λίγο πριν το ναυάγιο της Κοπεγχάγης

Το ναυάγιο της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα κάνει δραματικά επίκαιρο το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ομάδα των Πράσινων, ζητώντας ριζικές αλλαγές στη δομή και τον προσανατολισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα του Σηάτλ με την παγκόσμια απήχησή τους, στα τέλη του 1999, οι Πράσινοι επισημαίνουν την αποτυχία της "Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα", που είχε σχεδιαστεί ως διορθωτική πολιτική υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα τονίζουν η ανάγκη μιας νέας ατζέντας "με προμετωπίδα την προσαρμογή των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου στην πρόληψη χρηματοοικονομικών κρίσεων, την προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφικής κυριαρχίας κάθε χώρας, τη μείωση της φτώχειας και της επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, καθώς και τους στόχους αποτροπής της κλιματικής αλλαγής".

Το ψήφισμα των Πράσινων ζητά επίσης τον τερματισμό της αυτονόμησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ένα "νέο σύστημα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, όπου ο ΠΟΕ και ο καθορισμός πολυμερών εμπορικών κανόνων θα ήταν στενά συνδεδεμένος με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και θα ευθυγραμμιζόταν με άλλους παγκόσμιους στόχους δημόσιων πολιτικών".

Τέτοιες προτάσεις ήταν φυσικά αδύνατο να χωρέσουν στους σημερινούς συσχετισμούς του ευρωκοινοβουλίου, όπου υπερψηφίστηκε το αντίστοιχο κοινό ψήφισμα Συντηρητικών, Φιλελεύθερων και Ευρ. Λαϊκού Κόμματος που ουσιαστικά καλεί την Ευρώπη να στηρίξει τον Π.Ο.Ε. στη συνέχιση της σημερινής του πορείας. Το ψήφισμα όμως των Πράσινων παραμένει ως σημαντική υποθήκη για τη συνέχεια, ιδιαίτερα ενόψει της αποτυχίας της Κοπεγχάγης.

"Οι σημερινοί κανόνες του διεθνούς εμπορίου λειτουργούν ως όπλο στα χέρια όσων αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το κλίμα, καθώς τους προστατεύουν απέναντι σε ενδεχόμενα εμπορικά αντίμετρα", δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. "Πρωτοβουλίες όπως αυτή που πήραμε στο ευρωκοινοβούλιο για τον Π.Ο.Ε., τονίζουν τον αναντικατάστατο ρόλο των Πράσινων αλλά και την ενίσχυση της ριζοσπαστικής τους δυναμικής, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές".
 

Πρόταση ψηφίσματος για τις προοπτικές της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα μετά την 7η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (από την ομάδα των Πράσινων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη:

- Την Υπουργική Διακήρυξη της Ντόχα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) της 14ης Νοεμβρίου 2001

- Την Υπουργική Διακήρυξη του Χονγκ Κονγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) της 18 Δεκεμβρίου του 2005

- Τα δικά του ψηφίσματα, της 5ης Σεπτεμβρίου 2006 (B6-0427/2006) για την αναστολή των διαπραγματεύσεων της Ντόχα, και της 3ης Οκτωβρίου 2008 (B6-0521/2008) για το μέλλον της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα του ΠΟΕ

- Την Κοινή Δήλωση των ηγετών του G-20, που υιοθετήθηκε στο Πίτσμπουργκ στις 25 Σεπτεμβρίου 2009

- Τις εκτιμήσεις της UNCTAD στην έκθεση του 2007 για το εμπόριο και την ανάπτυξη, και την έκθεση του Ιδρύματος Carnegie "κερδισμένοι και χαμένοι του γύρου της Ντόχα" του Μαρτίου του 2006 για την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών σε περίπτωση ολοκλήρωσης του Γύρου Συνομιλιών της Ντόχα, καθώς και διάφορες δημοσιεύσεις της UNCTAD για τη συμβολή του διεθνούς εμπορίου στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας

- Τα Συμπεράσματα της 7ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2009

Α. δεδομένου ότι Αναπτυξιακή Ατζέντα της Ντόχα (DDA) ξεκίνησε το 2001 με στόχο να αποτελέσει ένα γύρο διαπραγματεύσεων υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, επανορθώνοντας, μεταξύ άλλων, τις ανισορροπίες στο διεθνές εμπορικό σύστημα που απορρέουν από τις ανεκπλήρωτες ακόμη υποσχέσεις του Γύρου της Ουρουγουάης το 1994, υποσχέσεις που περιλαμβάνουν τη δέσμευση για θέσπιση τελικού καταλόγου μέτρων Εξειδικευμένης και Διαφοροποιημένης Μεταχείρισης (SDT) για τις αναπτυσσόμενες χώρες,

Β. δεδομένου ότι η Αναπτυξιακή Ατζέντα της Ντόχα ξεκίνησε το 2001 χωρίς την πλήρη συναίνεση των αναπτυσσόμενων χωρών σε όλο το περιεχόμενο της. Δεδομένου ότι η τελική απόφαση για το περιεχόμενο της Ατζέντας ελήφθη κατά την 5η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ στο Κανκούν 2003 μετά από δραματική αποχώρηση αφρικανικών χωρών-μελών του Οργανισμού. Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις της Ντόχα έχουν διακοπεί δύο φορές, το 2006 και το 2008, και βρίσκονταν σε συνεχή στασιμότητα επί ένα έτος,

Γ. δεδομένου ότι την τελευταία πενταετία το αναπτυξιακό περιεχόμενο της Ατζέντας της Ντόχα περιθωριοποιούταν αργά αλλά σταθερά, ιδίως σε βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, μεταξύ άλλων περιορίζοντας τα μέτρα Εξειδικευμένης και Διαφοροποιημένης Μεταχείρισης (SDT) για τις αναπτυσσόμενες χώρες σε λίγα μόνο αναποτελεσματικά μέτρα,

Δ. δεδομένου ότι οι μελέτες πρόγνωσης για τα αποτελέσματα της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ανάμεσά τους μελέτες της UNCTAD, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Overseas Development Institute και του Ιδρύματος Carnegie, συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους ότι το αποτέλεσμα στην αύξηση του ΑΕΠ των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών θα είναι οριακό με λιγότερο από 0,5%, με εξαίρεση τις τρεις αναδυόμενες οικονομίες Κίνας, Βραζιλίας και Ινδίας, ενώ ορισμένες από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους.

Ε. δεδομένου ότι οι παραδοχές για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα πάσχουν από έλλειψη σοβαρής Μελέτης Επιπτώσεων ως προς Αειφορία (SIA), επικαιροποιημένης ώστε να περιλάβει τις νέες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στις ομάδες εργασίας της Ατζέντας, για τα γεωργικά, τα μη γεωργικά μεταποιημένα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΣΤ. δεδομένου ότι η παγκόσμια κατάσταση από την εκκίνηση της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα το 2001 έχει αλλάξει δραματικά, θέτοντας νέες προκλήσεις και ορίζοντας νέους παγκόσμιους πολιτικούς στόχους, όπως την αντιμετώπιση της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής, καταστροφικές ελλείψεις τροφίμων σε πολλές φτωχές χώρες, σημαντικές απώλειες αξιών στη χρηματοπιστωτική κρίση, και νέα παγκόσμια κύματα κοινωνικών δυσχερειών λόγω οικονομικής κρίσης.

Ζ. δεδομένου ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες που προωθούν επιθετικά την πλήρη απορρύθμιση των αγορών, καταστρέφοντας τους πολυμερείς όρους ισότιμου ανταγωνισμού και ακυρώνοντας τη σημασία της μείωσης των δασμών μέσω της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα αλλά και γενικότερα τη σημασία των πολυμερών εμπορικών κανόνων. Δεδομένου ότι η ΕΕ, από την υιοθέτηση της στρατηγικής "Παγκόσμια Ευρώπη" το 2006, έχει ξεκινήσει επιθετική πολιτική διμερών εμπορικών συμβάσεων.

Η. δεδομένου ότι οι πρόδηλες παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, του κοινωνικού αποκλεισμού, των παρατεταμένων λιμών, καθώς και το βάθος των δημοσιονομικών και οικονομικών κρίσεων απαιτούν αντιστροφή των κανόνων του ΠΟΕ, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα αυτά, καθώς και νέο σύστημα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, όπου ο ΠΟΕ και ο καθορισμός πολυμερών εμπορικών κανόνων θα ήταν στενά συνδεδεμένος με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και θα ευθυγραμμιζόταν με άλλους παγκόσμιους στόχους δημόσιων πολιτικών.

1. Λαμβάνει υπόψη τα Συμπεράσματα της 7ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ στη Γενεύη από 2 Δεκεμβρίου του 2009. Εκφράζει τη λύπη του για την αστοχία της παγκόσμιας αυτής συνόδου υπουργών, καθώς απέτυχε τόσο να αντιμετωπίσει επαρκώς τη βαρύτερη χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση από την εμφάνιση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, στη δημιουργία της οποίας και η ίδια η ΠΟΕ συνέβαλε, όσο και να συνδέσει επαρκώς το διεθνές εμπόριο με τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

2. Καλεί τα κράτη μέλη του ΠΟΕ να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις οκταετείς ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα, και να αναγνωρίσουν ότι η συγκεκριμένη ατζέντα δεν έχει πλέον δυνατότητες να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο. ανάγκη. Καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να συζητήσουν μια νέα ατζέντα για τον ΠΟΕ, με προμετωπίδα την προσαρμογή των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου στην πρόληψη χρηματοοικονομικών κρίσεων, την προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφικής κυριαρχίας κάθε χώρας, τη μείωση της φτώχειας και της επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, καθώς και τους στόχους αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

3. Απευθύνει σύσταση στα κράτη μέλη του ΠΟΕ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις πολιτικές προσδοκίες που δημιουργούν σήμερα οι διεθνείς θεσμοί, να συμφωνήσουν σε κοινά και διαφοροποιημένα παγκόσμια περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα για το εμπόριο, περιλαμβανομένων και κανόνων διαφοροποίησης των προϊόντων ανάλογα με τις μεθόδους παραγωγής και κατεργασίας τους, όπως την ενεργειακή ένταση.

4. Απευθύνει σύσταση στα κράτη μέλη του ΠΟΕ να συμφωνήσουν σε αρχές που να προωθούν τους στόχους ασφάλειας και διατροφικής κυριαρχίας, περιλαμβανομένου του σεβασμού στα μέτρα όλων των κρατών μελών που αποσκοπούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα σε προσιτές τιμές, του δικαιώματος ελέγχου του όγκου εισαγωγών και εξαγωγών βασικών ειδών διατροφής, της πλήρους απαγόρευσης εξαγωγικών αγροτικών επιδοτήσεων, και τη διατήρηση κριτηρίων συνδεδεμένων με τη διατροφική κυριαρχία για τις ξένες επενδύσεις στους τομείς των τροφίμων και της διακίνησής τους.

5. Απευθύνει σύσταση στα κράτη μέλη του ΠΟΕ να συμφωνήσουν σε αρχές αποφυγής παρατεταμένων ανοιγμάτων στα εμπορικά ισοζύγια, περιλαμβανομένων εθνικών και περιφερειακών ανωτάτων ορίων, μέτρων αποθάρρυνσης επιθετικού εξαγωγικού προσανατολισμού, υψηλότερων και δεσμευτικών κοινωνικών προδιαγραφών, επαναπροσδιορισμού των κανόνων "anti-dumping" ώστε να περιλαμβάνουν και τη διάσταση του περιβαλλοντικού "ντάμπινγκ",καθώς και να επεξεργαστούν κριτήρια και όρια στην απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Θεωρεί τα μοντέλα περιφερειακής ολοκλήρωσης και την ενίσχυση των περιφερειακών εμπορικών δεσμών, έγκυρη οικονομική εναλλακτική λύση απέναντι στις πιθανές παγίδες του παγκόσμιου εμπορίου,

6. Θεωρεί τον ΠΟΕ σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα κάθε νέου συστήματος παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, εφόσον αυτός επανενταχθεί στην οικογένεια των θεσμών του Ο.Η.Ε. Θεωρεί το διεθνές εμπόριο σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αν εναρμονιστεί με το σύστημα των παγκόσμιων κανόνων και συμφωνιών που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

7. Ως πρώτο βήμα προς έναν νέο "Οργανισμό Εμπορίου του Ο.Η.Ε", συνιστά στα κράτη μέλη του ΠΟΕ να παραχωρήσουν μόνιμη παρουσία και γραμματειακό μηχανισμό στο εσωτερικό του ΠΟΕ στις διοικήσεις των σημαντικότερων Πολυμερών Περιβαλλοντικών Συμφώνων, όπως επίσης στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τη Συμφωνία Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ώστε οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου να διέπονται από την ισχύουσα παγκόσμια νομοθεσία, καθώς και να ανοίξει τη διαδικασία επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ σε τρίτα μέρη του ΟΗΕ.

8. Αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των χωρών μελών, καθώς και στο Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: