Μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων είναι εφικτή!
Με μεγάλη επιτυχία έγινε η ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Χερσονήσου στη Μεγάλη Χερσόνησο το Σάββατο που πέρασε. Το θέμα της ημερίδας ήταν "Τα σκουπίδια μας: πραγματικότητα και προοπτικές διαχείρισης".
Στην εκδήλωση που συντόνισε ο κ. Μιχάλης Προμπονάς, δρ φυσικός - περιβαλλοντολόγος, μίλησαν ο ευρωβουλευτής, του ΠαΣοΚ, πρώην Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Σπύρος Δανέλλης, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Συντονίστρια της Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, Χημικός Μηχανικός κ. Μαρία Βιτωράκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των άλλων και μίλησαν ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιώργος Δανελάκης, ο Δήμαρχος Μαλίων κ. Κώστας Λαγουδάκης, ο Δήμαρχος Καζαντζάκη κ. Ρούσος Κυπριωτάκης και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μανόλης Στρατάκης.
Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν τις ομιλίες, ο οικοκαλλιεργητής κ. Μανόλης Παπαδημητρόπουλος παρουσίασε την καινοτομία Compot, πιθάρι υγρής κομποστοποίησης και ο κ. Παύλος Δασκαλάκης παρουσίασε την κακή κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων στον Νομό Λασιθίου, στο πλαίσιο του προγράμματος των Οικολόγων Πράσινων για την καταγραφή των σημείων ταφής και ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον νομό λειτουργεί μόνο ένας κανονικός ΧΥΤΑ, στον Άγιο Νικόλαο, ενώ υπάρχουν πολλοί χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων σε ρέματα. Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκόμενων με αποτέλεσμα η εκδήλωση να κρατήσει συνολικά πάνω από 4 ώρες. Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι οι τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων είναι μη αποδεκτές περιβαλλοντικά και οικονομικά και ότι οι προτάσεις εναλλακτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση είναι η μόνη βιώσιμη απάντηση στο εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων. Στην εκδήλωση επίσης προσφέρθηκε καφές και τσάι βιολογικής γεωργίας και χυμός φρέσκων πορτοκαλιών που ετοιμάστηκε επί τόπου ενώ δε χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα πλαστικό ή χάρτινο είδος για το σερβίρισμα.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης στην ομιλία του παρουσίασε τις επιδόσεις του Δήμου Χερσονήσου στη διαχείριση απορριμμάτων και επικεντρώθηκε στη σύγκριση της τεχνολογίας καύσης των απορριμμάτων σε σχέση με την ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων παράγουν επικίνδυνα αέρια όπως διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και πολλές άλλες τοξικές ουσίες ακόμη και στις πλέον τεχνολογικά προηγμένες εκδοχές τους, συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου ενώ χρειάζονται και έναν ειδικό ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων για την τοξική τέφρα που προκύπτει. Πρόκειται για τεχνολογικές επιλογές εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας καθώς δημιουργούν πολύ λιγότερες θέσεις απασχόλησης από την εναλλακτική διαχείριση και την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα η καύση δημιουργεί μία (1) θέση εργασίας ανά 10.000 τόνους απορριμμάτων, όσο και οι ΧΥΤΑ, ενώ η επαναχρησιμοποίηση και εναλλακτική διαχείριση δημιουργούν 25-300 θέσεις εργασίας ανάλογα το προς διαχείριση υλικό! Τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) αντιστρατεύονται τις πολιτικές μείωσης των απορριμμάτων και την ανακύκλωση καθώς χρειάζονται τεράστιες ποσότητες εύφλεκτων υλικών για να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Τέλος, είναι μακράν οι ακριβότερες μέθοδοι τελικής διαχείρισης απορριμμάτων και αν υιοθετηθούν, το κόστος αυτό θα κληθούν να το πληρώσουν βέβαια οι δημότες.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη στροφής σε νέες εναλλακτικές μορφές οικονομίας και καταναλωτικών αντιλήψεων οι οποίες όχι μόνο θα περιορίσουν δραστικά την παραγωγή αποβλήτων αλλά θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα των συνηθειών των προγόνων μας οι οποίοι αξιοποιούσαν με προσοχή κάθε φυσικό πόρο και τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι υπέρ των αστυνομικών απαγορεύσεων που μπορεί να μας οδηγήσουν σε νέες μορφές αυταρχισμού με οικολογικό περίβλημα αλλά υπέρ της πειθούς και των λογικών επιχειρημάτων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι εκτός από την ευθύνη της πολιτείας που πρέπει να διεκδικήσουμε υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθένα μας που πρέπει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στη σημερινή περιβαλλοντική, κλιματική και οικονομική κρίση είναι πλέον επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες, να υιοθετήσουμε αξίες που θέτουν τον άνθρωπο πάνω από το κέρδος και να διεκδικήσουμε δυναμικά την ποιότητα ζωής που έχουμε στερηθεί.
Η. κ. Μαρία Βιτωράκη, Συντονίστρια της Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, παρουσίασε τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε ότι όσο η οικονομία στηρίζεται στην κατασπατάληση των φυσικών μας πόρων δε μπορούμε να αποφύγουμε τα απόβλητα. Όμως, μια κοινωνία χωρίς απόβλητα είναι εφικτή! Μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα μας κατά 80-90% έως το 2020 αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι άμεσα είναι δραστική μείωση των απορριμμάτων με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση.
Η κ. Βιτωράκη πρότεινε μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση και κίνητρα για τη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και της ενέργειας, ώστε αν ένα προϊόν επιβαρύνει το περιβάλλον αυτό να αντανακλάται στην τιμή του. Πρότεινε επίσης ένα σύστημα διαφοροποιημένης χρέωσης για τα απορρίμματα για τα νοικοκυριά και τους δήμους και χρηματοδότηση των δήμων ανάλογα με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους. Ο ρόλος και η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να εφαρμόσει τη νομοθεσία με αποτελεσματικά προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης με εφαρμογή της ιεραρχίας Πρόληψη - Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση, με συμμετοχή της κοινωνίας με σαφείς δεσμευτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα.
Μίλησε, τέλος για την καινοτομία των κοινωνικών επιχειρήσεων επαναχρησιμοποίησης (ρούχων, οικιακού εξοπλισμού, συσκευών κ.ά.) αναφέροντας το παράδειγμα της Φλαμανδίας όπου απασχολούνται 2.800 άτομα, σε 33 κέντρα επαναχρησιμοποίησης. Ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με την επαναχρησιμοποίηση είναι 50πλάσιες σε σχέση με την ταφή ή την καύση. Για την Ελλάδα υπολογίζονται 11.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 με επενδύσεις 275 εκ. ευρώ ετησίως σε προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης/κομποστοποίησης.
Τα πρακτικά της ημερίδας θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στο ιστολόγιο των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης στη διεύθυνση http://ecogreens-crete.blogspot.com.
Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου
Ακολουθούν αποσπάσματα από τις εισηγήσεις:
Πράσινες λύσεις για τα απορρίμματα
Μαρία Βιτωράκη
Υπεύθυνη Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων για θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων
mariavitoraki@gmail.com
Η κρίση των απορριμμάτων
• Καταστροφικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων.
• Εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές (400 χώροι που ακόμα λειτουργούν, ορισμένοι έκλεισαν αλλά ανοίγουν κάπου αλλού). Ανεξέλεγκτη καύση.
• Βλάβες -πιθανά μη αντιστρεπτές- στα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.
• Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής/ μετάθεση του κόστους στις επόμενες γενιές.
• Η χώρα μας απειλείται με πρόστιμα της τάξης των 34.000 ευρώ ανά ημέρα για κάθε ανεξέλεγκτη χωματερή που λειτουργεί μετά την 1/1/2009.
• Η χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας (Γραμματικό, Λευκίμμη)
Υπάρχουν λύσεις για τα απορρίμματα;
• Μια κοινωνία χωρίς απόβλητα είναι εφικτή!
• Μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα μας κατά 80-90% έως το 2020 αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.
• Δραστική μείωση των απορριμμάτων με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση
Τα απόβλητα είναι συνέπεια της μη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων
• Όσο η οικονομία στηρίζεται στην κατασπατάληση των φυσικών μας πόρων δε μπορούμε να αποφύγουμε τα απόβλητα.
• Τα απόβλητα αποτελούν μια αποτυχία της οικονομίας να αξιοποιήσει αποδοτικά τους φυσικούς πόρους.
Πράσινες Λύσεις για Μηδενικά Απόβλητα - Κεντρικές Πολιτικές
• Μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση για τη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και ενέργειας - ιδιαίτερα των μη ανανεώσιμων (π.χ βωξίτης, ορυκτά).
• Ενσωμάτωση του "εξωτερικού" περιβαλλοντικού κόστους στην τιμή των προϊόντων. Αν ένα προϊόν επιβαρύνει το περιβάλλον αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στην τιμή του.
• Κίνητρα στις βιομηχανίες (π.χ με μείωση του ΦΠΑ) για υιοθέτηση οικολογικών προτύπων στο σχεδιασμό των προϊόντων (οικολογικός σχεδιασμός) ώστε να μειώνεται η χρήση πόρων και ενέργειας και να ενθαρρύνεται η επαναχρησιμοποίηση.
• Κατάργηση της υπερβολικής συσκευασίας και της πλαστικής τσάντας μιας χρήσης.
Οικονομικά εργαλεία
• Σύστημα διαφοροποιημένης χρέωσης για τα απορρίμματα για τα νοικοκυριά και τους δήμους ("pay as you throw")
• Χρηματοδότηση των δήμων ανάλογα με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους
• Φόρος ταφής
Εναλλακτική Διαχείριση/Νομοθεσία
• Οδηγία 31/99 για την υγειονομική ταφή (ΚΥΑ 29407/2002)
• Νόμος 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών
• Εκκρεμεί το ΠΔ για την διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών/κατασκευών/κατεδαφίσεων
• Δεν προβλέπεται εναλλακτική διαχείριση για ληγμένα φέρμακα, επικίνδυνα οικιακά, κ.α
Ο ρόλος και οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Να εφαρμόσει τη νομοθεσία (νόμος 2939 για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων). Να εφαρμόσει αποτελεσματικά προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης για διάφορες κατηγορίες αποβλήτων: συσκευασίες (χαρτί γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο), ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα, ελαστικά, ορυκτέλαια, μπαταρίες/συσσωρευτές, παλιά οχήματα.
• Ολοκληρωμένα σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης με εφαρμογή της ιεραρχίας Πρόληψη-Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση που διαμορφώνονται με συμμετοχή της κοινωνίας με σαφείς δεσμευτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα για μείωση συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων.
• Εκθέσεις προόδου δημοσιευμένες στο διαδίκτυο
• Προτεραιότητα στην οικιακή κομποστοποίηση. Αμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινοτικής και δημοτικής κομποστοποίησης για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν σε ταφή τουλάχιστον κατά 50% μέχρι το 2013.
• Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης υλικών (έπιπλα, ρούχα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές).
• Εναλλακτική διαχείριση άλλων κατηγοριών αποβλήτων όπως ληγμένα φάρμακα, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, έπιπλα, ρούχα)
Απορρίμματα και Πράσινη Οικονομία
• Κοινωνικές επιχειρήσεις επαναχρησιμοποίησης (ρούχων,οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών κ.α) στη Φλαμανδία απασχολούν 2.800 άτομα, σε 33 κέντρα επαναχρησιμοποίησης (στοιχεία Ο.Ε.Α).
• Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με την επαναχρησιμοποίηση είναι 50πλάσιες σε σχέση με την ταφή ή την καύση.
• Για την Ελλάδα υπολογίζονται 11.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 με επενδύσεις 275 εκ. ευρώ ετησίως σε προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης/κομποστοποίησης (πρόταση 4 ΜΚΟ).
"Καύση απορριμμάτων ή εναλλακτική ολοκληρωμένη διαχείριση;
Σπύρος Δανέλλης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Δήμαρχος Χερσονήσου
"ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ 2008/98 E.C.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
• ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
• ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
• ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
• Μέχρι το 2011 πρέπει να γίνεται ανάκτηση του 60 % και ανακύκλωση του 55 - 80 % των συσκευασιών που σήμερα πετιέται στα απορρίμματα
• Μέχρι το 2010 πρέπει να μειωθούν κατά 25 % τα βιοαποδομήσιμα αστικά απορρίμματα.
• Μέχρι το 2013 το ποσοστό αυτό πρέπει να φθάσει στο 50 % και μέχρι το 2020 στο 65 %.
• Θεσπίζει υποχρεωτικά την ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση ειδικών κατηγοριών απορριμμάτων όπως τα οχήματα , τα ελαστικά , οι καταλύτες , οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές , τα ορυκτέλαια , αδρανή υλικά , ογκώδη υλικά όπως έπιπλα κλπ.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ:
• ΚΟΜΠΟΣΤ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
• RDF
• ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΜΕ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ:
• ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
• ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ
• RDF
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ (ΚΑΥΣΗ)
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
• ΕΝΕΡΓΕΙΑ
• ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΕ ΧΥΤΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
• ΤΕΦΡΑ
Ακόμα και αν εξαφανιστούν οι επιπτώσεις στην υγεία και λυθούν δια μαγείας όλα τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, οι τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας απαιτούν τουλάχιστον 6 - 10 χρόνια μέχρι να μπορέσουν να λειτουργήσουν παραγωγικά.
Παράγουν στα διάφορα στάδια θερμικής καταστροφής των υλικών επικίνδυνα αέρια (διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και πολλές άλλες τοξικές ουσίες) ακόμη και στις πλέον τεχνολογικά προηγμένες εκδοχές τους.
Χρειάζονται την παράλληλη ύπαρξη και λειτουργία ενός ΧΥΤΑ απορριμμάτων, για τις περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας των μονάδων καύσης ή για περιόδους μετά από απεργία υπαλλήλων καθαριότητας, όπου οι μονάδες δεν θα μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερες ποσότητες από τη δυναμικότητά τους.
Χρειάζονται και ένα ΧΥΤΑ επικινδύνων για την τοξική στάχτη που θα προκύπτει από τις διεργασίες τους. Είναι βέβαιο ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις για την χωροθέτηση αυτού του ΧΥΤΑ επικινδύνων θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της χωροθέτησης ενός ΧΥΤΑ απορριμμάτων. Επίσης, η εναλλακτική "αξιοποίηση" της τοξικής στάχτης με μετατροπή της σε δομικό υλικό μεταφέρει απλώς τις τοξικές ουσίες στο περιβάλλον μέσω των έργων στα οποία θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα δομικά υλικά, συνεπώς δεν είναι, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, αποδεκτή επιλογή.
Αυτές οι τεχνολογικές επιλογές είναι εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας. Δημιουργούν πολύ λιγότερες θέσεις απασχόλησης από την εναλλακτική διαχείριση και την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα η καύση δημιουργεί μία (1) θέση εργασίας ανά 10.000 τόνους απορριμμάτων, όσο και οι ΧΥΤΑ, ενώ η επαναχρησιμοποίηση και εναλλακτική διαχείριση δημιουργούν 25-300 θέσεις εργασίας ανάλογα το προς διαχείριση υλικό.
Είναι μακράν οι ακριβότερες μέθοδοι τελικής διαχείρισης απορριμμάτων, τόσο σαν επένδυση, όσο και σαν λειτουργία. Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος χρέωσης ανά τόνο με αυτές τις τεχνολογίες θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 100-150 €/τόνο, που σημαίνει ότι π.χ. τα δημοτικά τέλη στους ΟΤΑ της χώρας θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον 30-100% και το κόστος αυτό θα το πληρώσουν βέβαια οι δημότες.
Εάν για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις, για τις πιθανές μονάδες καύσης εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες. Η χωροθέτηση της ενεργειακής αξιοποίησης σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τις σημερινές περιοχές τελικής διάθεσης θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον κόστος μεταφοράς κατά 2-8 €/t για κάθε 10 km επί πλέον απόστασης
Η υιοθέτηση της καύσης - πυρόλυσης - αεριοποίησης θα δυσκολέψει κατά πολύ την επίτευξη του ποσοτικού στόχου της ανακύκλωσης συσκευασιών της χώρα μας, που είναι ανακύκλωση κατ’ ελάχιστον 55% κατά βάρος στο σύνολο της απορριπτόμενης συσκευασίας μέχρι την 31/12/2011. Ταυτόχρονα, η επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης θα καταστήσει την ενεργειακή αξιοποίηση ακόμη πιο αντιοικονομική για τους δημότες.
Η υιοθέτηση της ενεργειακής αξιοποίησης θα δεσμεύσει τους ΟΤΑ για τουλάχιστον 20-30 χρόνια, αφού θα πρέπει να παραδίδουν συγκεκριμένες ποσότητες απορριμμάτων με συγκεκριμένη ποιοτική σύσταση στις μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι ΟΤΑ θελήσουν να αυξήσουν στο μέλλον την πρόληψη, την ανακύκλωση ή την κομποστοποίηση θα κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στη ενεργειακή αξιοποίηση από τις ποινικές ρήτρες που υπάρχουν συνήθως στις συμβάσεις αυτών των τεχνολογιών με τους ΟΤΑ.
Από ενεργειακής πλευράς η καύση - πυρόλυση - αεριοποίηση συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμη και η "καλύτερη" καύση (με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας) υπολείπεται σημαντικά της ανακύκλωσης και φυσικά της μείωσης στην πηγή. Συγκεκριμένα στην περίπτωση υποκατάστασης λιγνίτη ή άνθρακα, η καύση ενός τόνου ανάμικτων ανακυκλώσιμων με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 95 κιλά στην καλύτερη περίπτωση ενώ η ανακύκλωση ίδιου βάρους ανάμικτων ανακυκλώσιμων μειώνει κατά 760 κιλά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ:
ΑΥΣΤΡΙΑ 97-332 €/ΤΟΝΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 250
ΔΑΝΙΑ 190-230
ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ 100 ΕΩΣ 360 €/ΤΟΝΟ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Α/Α / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / ΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ / (€/ΤΟΝΟ)
1. / ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ / 65-90
2. / ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ / 100-150
3. / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ (ΔΗΛ. ΚΑΥΣΗ) / 220- 290
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ:
• ΤΟΞΙΝΕΣ
• ΔΙΟΞΙΝΕΣ
• ΦΟΥΡΑΝΙΑ
• ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΕΡΟΒΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:
• ΩΣΜΕΣ
• ΟΠΤΙΚΗ ΩΧΛΗΣΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
• ΩΣΜΕΣ
• ΟΠΤΙΚΗ ΩΧΛΗΣΗ
• ΧΥΤΥ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ:
• ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
• ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΚΛΑΣΜΑ
• ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
• ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
• ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ
• ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ
• ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
• ΟΓΚΩΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
• ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ
• ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
ΠΟΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ των Οικολόγων Πράσινων
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Παρουσίαση: Παύλος Δασκαλάκης
Τα στοιχεία προέρχονται από καταγραφή που έγινε στο πλαίσιο προγράμματος των Οικολόγων Πράσινων για την καταγραφή των ΧΥΤΑ και των ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα.
Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ.
Ενώ ο δήμος Αγ. Νικολάου κάνει ανακύκλωση, στο ΧΥΤΑ οδηγούνται ανεπεξέργαστα απορρίμματα των δήμων Νεάπολης (πιλοτικά ξεκινά και εκεί η ανακύκλωση), του Οροπεδίου Λασιθίου και της Κοινότητας Βραχασίου.
Η πρόβλεψη είναι να οδηγηθούν εκεί και τα ανεπεξέργαστα απορρίμματα του Δήμου Ιεράπετρας, ωστόσο αυτό κατά την γνώμη μας όχι μόνο δεν είναι σωστό λόγω απόστασης (35χιλ) αλλά και διότι θα πρόκειται για απορρίμματα που δεν θα έχουν υποστεί καμία επεξεργασία.
ΧΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής θα κλείσει περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Γειτνιάζει με παρακείμενο ρέμα που μετά από 4 χιλιόμετρα καταλήγει στη Θάλασσα. Έχει αποπερατωθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης αλλά δεν είναι έτοιμος ο δρόμος πρόσβασης μεγάλων οχημάτων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει που θα πηγαίνουν τα απορρίμματα. ΧΑΔΑ υπάρχουν επίσης σε ρέματα στην Ανατολή και στο Σελάκανο του Δήμου Ιεράπετρας.
ΧΑΔΑ ΜΙΛΑΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Στη Μίλατο που ανήκει στην κοινότητα Βραχασίου, υπάρχει σκουπιδότοπος που μάλιστα συνεχώς καίγεται, αν και ο δήμος Αγ. Νικολάου έχει πάρει απόφαση να δέχεται στον ΧΥΤΑ του τα απορρίμματα της Μιλάτου
ΧΥΤΑ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
Ενώ στα χαρτιά πρόκειται για ΧΥΤΑ, ωστόσο επί της ουσίας δεν λειτουργεί έτσι, αφού η μεβράνη σύμφωνα με καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων της περιοχής, έχει διατρηθεί. Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι την έχει αποκατασταθεί η ζημιά.
Όμως αδικαιολόγητες είναι οι φωτιές που κατά διαστήματα ξεκινούν από τον σκουπιδότοπο.
Στο χώρο αυτόν εκτός της Σητείας οδηγούν τα απορρίμματά τους και οι Δήμοι Παλαικάστρου, Ιτάνου, Λεύκης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα οδηγούνται εκεί και τα απορρίμματα του δήμου Μακρύγιαλου, που τώρα τα πηγαίνει στην Ιεράπετρα.
ΧΑΔΑ υπάρχει επίσης και στο Παλαίκαστρο του Δήμου Ιτάνου ο οποίος βρίσκεται σε ρέμα που καταλήγει στη θάλασσα, συχνά αναφλέγεται ενώ παρουσιάζονται και στραγγίσματα.
Συμπεράσματα
Στο Νομό Λασιθίου θα πρέπει, να διερευνηθεί η δημιουργία νέου κυττάρου όχι ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ στον Άγιο Νικόλαο, όπου θα οδηγούνται εκεί, αφού έχει στηθεί ολοκληρωμένο δίκτυο ανακύκλωσης, τα απορρίμματα της Νεάπολης, του Βραχασίου και του Οροπεδίου.
Ο ΧΥΤΑ Σητείας να ελεγχθεί και να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ. Να οδηγούνται εκεί τα επεξεργασμένα απορρίμματα των δήμων που και τώρα τα πηγαίνουν εκεί.
Να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ στην Ιεράπετρα και να οδηγούνται εκεί τα επεξεργασμένα απορρίμματα και του δήμου Μακρύγιαλου.
Να προχωρήσει η δημιουργία εργοστασίου χουμοποίησης στην Ιεράπετρα για τα φυτικά απόβλητα των θερμοκηπίων που είναι μια τεράστια ποσότητα.
Να προωθηθούν λύσεις οικιακές κομποστοποίησης
Να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης της τεχνολογίας καύσης των απορριμμάτων (Παρουσιάστηκε η εμπειρία από επισκεψη σε εργοστάσιο καύσης στην Ευρώπη).
Στόχος η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, ώστε να οδηγούνται στους ΧΥΤΥ μόνο το 10% σε βάθος πενταετίας.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου