ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών ταυτίζονται με την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την 18η Δεκέμβρη, «Ημέρα του Μετανάστη»
Η φετινή «Ημέρα του Μετανάστη» εορτάζεται φέτος κάτω από συνθήκες κατάφορης παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων που θεωρητικά διασφαλίζονται από το Ελληνικό Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις. Στην πράξη όμως το δικαίωμα στην τιμή, την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και η απαγόρευση βασανιστηρίων, τίθενται εν αμφιβόλω από τη λειτουργία των σύγχρονων κολαστηρίων που μόνο κατ΄ευφημισμό μπορούν να ονομαστούν «κέντρα κράτησης μεταναστών».

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχοντας αποτύχει να εφαρμόσει μία δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με τεράστια ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέφυγε στο απάνθρωπο και πλήρως αναποτελεσματικό μέτρο των κέντρων κράτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προοπτική της κράτησης αποθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες αναφορικά με τους αιτούντες άσυλο, οι απειλές κατά της ζωής ή της ελευθερίας στις χώρες καταγωγής τους αποτελούν μεγαλύτερο κίνητρο για τη φυγή τους, από τα «αντικίνητρα» της κράτησης. Και ενώ η πρακτική της συστηματικής κράτησης είναι αντίθετη με τις αρχές της αναγκαιότητας, του εύλογου και της αναλογικότητας, εφαρμόζεται ακόµη και σε περιπτώσεις που η απέλαση είναι ανέφικτη, αποδεικνύοντας περίτρανα την πλήρη αναποτελεσματικότητά της.

Έτσι δίπλα μας λειτουργούν κέντρα κράτησης όπου πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται σε ακατάλληλες συνθήκες που υπολείπονται κατά πολύ των διεθνών προδιαγραφών για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην επικοινωνία με τον έξω κόσμο και την πρόσβαση των κρατουμένων σε νομική βοήθεια, κοινωνικούς λειτουργούς και σε διερμηνείς που μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία ταυτοποίησης ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας. Παράλληλα από όλους τους φορείς και τις οργανώσεις που επισκέφθηκαν τους χώρους διαπιστώθηκαν προβλήματα που αφορούν σε ανεπαρκή και ακατάλληλη σίτιση και ρουχισμό, πολύ σοβαρές ελλείψεις σε είδη υγιεινής, στρώματα και κλινοσκεπάσματα, καθώς και σπάνιο προαυλισμό των κρατούμενων. Αξίζει να προσθέσουμε ότι σε αυτούς τους κρατούμενους επιβάλλεται τιμωρία, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία και χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Και η τιμωρία επιβάλλεται για χρονική διάρκεια που σήμερα φθάνει τους18 μήνες, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την εξέγερση στα κέντρα κράτησης τον Αύγουστο.

Σήμερα στα κέντρα κράτησης υπάρχουν θύματα βασανιστηρίων ή εμπορίας ανθρώπων, έγκυες γυναίκες, αλλά και παιδιά τα οποία λόγω του νομοθετικού πλαισίου για την κράτηση των μεταναστών, σε συνδυασμό με το ανεπαρκές σύστημα επιτροπείας και τα περιορισμένα ειδικά κέντρα υποδοχής κρατούνται μαζί με ενήλικες. Ήδη η Ελλάδα μεταξύ των ετών 2009 και 2012 έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σε 11 περιπτώσεις που αφορούν τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών ή σταθμούς συνοριοφυλακής.

Έως σήμερα θρηνούμε 3 νεκρούς από ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη στα κέντρα κράτησης και πολλούς άλλους, σιωπηρά θύματα βασανισμού για ένα έγκλημα που δεν ποτέ διέπραξαν. Κανείς δε δικαιούται να σιωπά.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: