ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Κον Μπεντίτ και Χρυσόγελος η συνέντευξη τύπου της Τετάρτης 23 Μαΐου

Οι προτάσεις των Πράσινων για αλλαγές στους όρους του Μνημονίου και έξοδο της Ελλάδας από την κρίση

Συνέντευξη τύπου “Προτάσεις για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση” έδωσαν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και ο Νίκος Χρυσόγελος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τετάρτη 23 Μάη. Η συνέντευξη, που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω web-tv, είναι διαθέσιμη σε βίντεο από εδώ: http://www.greenmediabox.eu/archive/2012/05/23/pressconference

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη των συμπροέδρων του Ευρωπαϊκού πράσινου Κόμματος Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς στις 27 Μαρτίου την Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Νίκου Χρυσόγελου, όπου αντάλλαξαν απόψεις με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και την στροφή της προς την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική στα μονόπλευρα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που πλήττουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή αλλά και καταθέτουν προτάσεις για λύσεις. Με εισήγηση του Νίκου Χρυσόγελου και σε διάλογο με τους Οικολόγους Πράσινους, η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο επεξεργάστηκε ένα σχέδιο προτάσεων για αλλαγές στους όρους του Μνημονίου που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο και όχι με διάλυση της κοινωνικής συνοχής, με ύφεση και ανεργία. Εστιάζει σε άμεσες λύσεις που θα συμβάλλουν στην επιβίωση όσων σήμερα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Στο πλαίσιο των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο έχει, επίσης, δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται, μέσα από διάλογο με ελληνικούς κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς, πρόταση για αναζωογόνηση και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλη συνέντευξη τύπου

Παράλληλα με τη συνέντευξη στο Στρασβούργο, δόθηκε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα από τους επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για την πρωτοβουλία προς τα άλλα κόμματα και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για αλλαγές στους όρους του Μνημονίου και έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Στο τέλος της κοινής συνέντευξης τύπου, η επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα, Ιωάννα Κοντούλη, δήλωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιλέξαμε με ισχυρή πλειοψηφία 78% να κατεβούμε αυτόνομα στις επικείμενε εκλογές, θεωρώντας ότι έχουμε λόγο, ρόλο και μέλλον. Συνεπείς στις αρχές, τις αξίες και στο πρόγραμμά μας, το οποίο εξειδικεύεται με συγκεκριμένες προτάσεις, απευθυνόμαστε εκ νέου στους πολίτες ενάντια στο δίπολο που επιχειρείται σήμερα και μας παραπέμπει σε πρακτικές που μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω. Ένα δίπολο που στις τελευταίες εκλογές εκφράστηκε σε ποσοστά μόλις 17% και 19%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με νέα εργαλεία, μακριά τόσο από τον κρατικισμό, όσο και από τον κοινωνικό και οικονομικό διαρβινισμό, που όπου κι αν εφαρμόστηκαν, άφησαν κοινωνίες ρημαγμένες και ανθρώπους δυστυχείς. Απ' ότι φαίνεται θα χρειαστεί πολλές φορές μέχρι την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές να πούμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να ανακτήσουμε το 0,07% που οριακά μας κράτησε εκτός βουλής. Εμείς θα σεβαστούμε την ετυμηγορία της ψήφου των πολιτών, οι οποίοι ήδη από τις προηγούμενες εκλογές καταδίκασαν τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην επιβολή του μνημονίου. Είναι αυτοί οι πολίτες που με την ψήφο τους δεν επέλεξαν αυτοδυναμίες, αλλά συγκλίσεις και συνεργασίες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, λοιπόν, παίρνοντας αυτό το μήνυμα, την επόμενη μέρα των εκλογών θα είμαστε παρόντες με τις προτάσεις μας, συναντώντας εκείνες τις δυνάμεις που θα θελήσουν να συνεργαστούν με ειλικρίνεια για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση που περνάει».

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουμε σήμερα αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει τα κόμματα της Βουλής στο δεκαήμερο των διερευνητικών εντολών: να μιλήσουν συγκεκριμένα επί της ουσίας, ώστε να φανεί πού και με ποιους υπάρχει έδαφος συνεργασίας»σημείωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος παρουσιάζοντας την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων. «Αν η λογική του Μνημονίου παραπέμπει στις συνταγές του Δ.Ν.Τ. και στις χειρότερες στιγμές των σχέσεων Βορρά-Νότου, εμείς εργαζόμαστε για μια δημιουργική αποδόμησή της με επιστροφή στις ευρωπαϊκές παραδόσεις κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Είναι σημαντικό λοιπόν να οικοδομήσουμε συμμαχίες με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως σήμερα με μια δύναμη που βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων, όπως οι Πράσινοι.

Τα διλήμματα των ημερών για «ευρώ ή δραχμή» και για «ναι ή όχι στο Μνημόνιο» δε μπορούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα: Θέλουμε ευρώ σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα, και επιμένουμε ότι δεν είναι ίδια όλα τα «όχι» ούτε όλα τα «ναι»: Για να βρούμε διέξοδο, χρειαζόμαστε πραγματικό εναλλακτικό σχέδιο και όχι λευκή επιταγή σε οποιονδήποτε σωτήρα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κόμμα διαλόγου και συνεργασιών, θέλουμε να είμαστε μέρος μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας σε εναλλακτική κατεύθυνση, σε στιγμές όμως τόσο κρίσιμες οι συνεργασίες πρέπει να δίνουν και λύσεις.  Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν υπήρξε ρεαλιστική προοπτική για ευρύτατη προεκλογική σύμπραξη εξουσίας, ζητάμε από τους πολίτες να μας στείλουν αυτόνομα στη Βουλή, ώστε να έχουν πραγματική νομιμοποίηση και  ισχύ, και τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ που θα χρειαστεί να πούμε
».


Δεν υπάρχουν σχόλια: