ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων, με αφορμή τις απεργίες για την οικονομική κρίση, έδωσαν Συνέντευξη Τύπου χτες στα γραφεία των Χανίων. H Περιφερειακή Γραμματεία Κρήτης δίνει σε δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο σε μια προσπάθεια σύνοψης των μέχρι τώρα κειμένων και παρεμβάσεών μας για το θέμα.

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας έχει τα αίτιά της όχι μόνο σε κερδοσκοπικά παιχνίδια αλλά και στα υπερκέρδη των τραπεζών, στην υπερκατανάλωση και την υπερχρέωση που πέρασε σε κάθε νοικοκυριό, στην απόλυτα εξαρτημένη από το πετρέλαιο οικονομία και κοινωνία και στη διαφθορά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι για όλη αυτή την κατάσταση έχουν βαρύτατες ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβερνάνε από τη μεταπολίτευση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν κατάφερε να δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη σε ένα δοκιμαζόμενο κράτος – μέλος της, ούτε έκανε το παραμικρό για τη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας. Αντίδοτο στην κρίση είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του αγροτικού κόσμου και η προώθηση των Ήπιων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση πλήττουν κύρια τους μισθωτούς και τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, ενώ όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ, ένας πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός με πολύ μικρότερο εισόδημα, χάνει με τις τελευταίες περικοπές 14ου μισθού πάνω από 1300 ευρώ! Η μείωση μισθών μας βυθίζει σε μεγαλύτερη κρίση, καθώς θα πλήξει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις και αποβαίνει σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων πολυεθνικών συμφερόντων.

Τρία σημεία για μισθούς και εργασία: Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αντίθετοι με την περικοπή του 14ου μισθού. Προτείνουν την επαναφορά της φορολογίας των εταιρειών στα προ Αλογοσκούφη επίπεδα, καθώς από την κυβέρνηση Σημίτη από 45% μειώθηκε η φορολογία τους στο 35%, κι από την κυβέρνηση Καραμανλή από 35% μειώθηκε στο 25% με πρόβλεψη για να πάμε στο 20%, από τα μικρότερα ποσοστά φορολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη! Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η προστασία των θέσεων εργασίας.

• Μείωση εξοπλισμών: Μόνο οι 5 φρεγάτες που παραγγέλνει η χώρα μας από τη Γαλλία κοστίζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή πιέσεις ασκούνται για να πάρουμε υποβρύχια που γέρνουν αλλά και πολεμικά αεροπλάνα Eurofighter από τη Γερμανία. Οι υψηλότατες στρατιωτικές δαπάνες γονατίζουν την ελληνική οικονομία, και δε γίνονται μόνο εξαιτίας του ανταγωνισμού με την Τουρκία, αλλά και για τις ανάγκες κάλυψης εκστρατειών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (παρά την κρίση έχουμε ελληνικό στρατό εκεί!)και τη Σομαλία (περιπολίες ελληνικών πολεμικών πλοίων κατά πειρατών για να διακινείται με ασφάλεια το πετρέλαιο των εφοπλιστών).

• Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Μια τέτοια κερδοσκοπική επίθεση και μια τέτοια κρίση θα έπρεπε να είχε ενεργοποιήσει μηχανισμούς ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, κάτι που τόνισαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Πράσινοι κι ο βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Αντ' αυτού, βλέπουμε να πιέζεται η Ελλάδα για επιπλέον εξοπλισμούς.

• Η τοπική οικονομία αντίδοτο στην κρίση: Εξαιτίας της πολιτικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων φτάσαμε στο σημείο ακόμη και στα αγροτικά προϊόντα η χώρα μας να έχει ετήσιο έλλειμμα 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή να αγοράζουμε περισσότερα αγροτικά προϊόντα από την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ιταλία σε σχέση με αυτά που τους πουλάμε! Ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας πρέπει να στηριχθεί για να στραφεί στη βιολογική καλλιέργεια βασικών ειδών διατροφής, να αποφύγει τις μονοκαλλιέργειες, να διατηρήσει και να αναβιώσει παραδοσιακές ποικιλίες. Τα τοπικά προϊόντα πρέπει υποχρεωτικά να εισαχθούν σε όλα τα δημόσια ιδρύματα (σχολεία, νοσοκομεία, οργανισμοί, δημόσιες υπηρεσίες), ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία, κόντρα στην επέλαση των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται τα φτηνά μεροκάματα των φτωχών χωρών και διαλύουν και τον αγροτικό κόσμο μας. Σημαντικό ρόλο στην προώθηση των τοπικών προϊόντων μπορεί να παίξει τόσο το κράτος όσο και οι ίδιοι οι πολίτες ως καταναλωτές και παραγωγοί, προωθώντας συνεταιρισμούς και δίκτυα αλληλεγγύης.
Μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν κόντρα στις μεγάλες αλυσίδες πολυεθνικών συμφερόντων.

Επείγουσα ανάγκη αποτελεί επίσης η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πράσινη οικονομία, με εργαλεία τους φορείς διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000 αλλά και με την επένδυση των κερδών της ΔΕΗ (1, δις πέρσι!) εξολοκλήρου σε επιδότηση ηλιακών στεγών σε κατοικίες (π.χ. 100.000 αγρότες και φτωχότεροι πολίτες θα μπορούσαν να επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σπίτια τους, μειώνοντας την εξάρτησή μας από πετρέλαιο και γλιτώνοντας οι ίδιοι τα έξοδα για ρεύμα κι αποκτώντας επιπλέον εισόδημα).

Περιφερειακή Γραμματεία Οικολόγων Πράσινων Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: