ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Αρκεί να μην είσαι γυναίκα...


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη λύπη μας για τη χρονιά που πέρασε και την ανησυχία μας για τη χρονιά που έρχεται.
Τη χρονιά που πέρασε τέθηκαν υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών εδώ και δεκαετίες, όπως:
- οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που δεν συνοδεύτηκαν από τη δημιουργία όλων των απαραίτητων κοινωνικών υποδομών που θα αποφορτίσουν τη γυναίκα από το ρόλο του κατεξοχήν παρόχου προνοιακής φροντίδας που σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό το κράτος Πρόνοιας. Παράλληλα, εξακολουθούν να θίγονται πρωτίστως οι γυναίκες από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και να πλήττονται από το καθεστώς της μερικής, ανασφάλιστης, ανειδίκευτης και κακοπληρωμένης εργασίας.
- η αναχρονιστική και οπισθοδρομική νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την απόκτηση του επιθέτου του συζύγου μετά το γάμο.


Επιπλέον το 2008, διαπράχθηκαν δεκάδες δολοφονίες γυναικών από τους ίδιους τους «συντρόφους» τους, οι οποίες παρουσιάστηκαν από μερίδα των ΜΜΕ για άλλη μια φορά ως εγκλήματα «πάθους».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (08/03), βρίσκει τις γυναίκες της Ελλάδας αντιμέτωπες με καταστάσεις που θέτουν σε ακόμα πιο σοβαρό κίνδυνο τα δικαιώματά τους.
Η οικονομική κρίση πρώτα και κύρια θα πλήξει τις γυναίκες. Η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας από τους άντρες. Η φτώχεια βάζει τους ανθρώπους στο περιθώριο της κοινωνίας και τροφοδοτεί τη βία εναντίον τους.


Η εξάπλωση της βίας μέσα στην κοινωνία, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, δημιουργεί άγονο έδαφος για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η βία κυριαρχεί σε κάθε της μορφή και χρησιμοποιείται ως τρόπος διεκδίκησης, οι γυναίκες ποτέ δεν κέρδισαν τίποτα. Αντίθετα έχασαν!
Σε μια κοινωνία που δεν σέβεται την ελεύθερη έκφραση ιδεών, που δεν αποδέχεται το διαφορετικό λόγο ή τον διαφορετικό τρόπο ζωής και που η βία χρησιμοποιείται για την επίλυση των διαφορών, οι γυναίκες και ιδιαίτερα αυτές που τολμούν να αρθρώσουν έναν μαχητικό μη βίαιο λόγο διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματα είναι οι πρώτες που στοχοποιούνται. Το πρώτο παράδειγμα το έχουμε ήδη με την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα που μας συγκλόνισε ως κοινωνία.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα και δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε δίπλα στις γυναίκες που διεκδικούν έναν κόσμο χωρίς βία και διακρίσεις.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία των γυναικών από την οικονομική κρίση, την ανεργία και την περιθωριοποίηση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Ο.Π.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Πολύνα Γκιόκα 6932 623566
Ευαγγελία Κιρκινέ 6977 958363

Δεν υπάρχουν σχόλια: