ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Πυρηνική Ακαδημία Αθηνών


Έντονη απογοήτευση, όχι όμως έκπληξη, προκάλεσε στα μέλη των Οικολόγων Πράσινων, η προχειρότητα και η έλλειψη αντικειμενικότητας και επιστημονικών στοιχείων από τα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος» που έχουν προπαγανδιστικό χαρακτήρα υπέρ της δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.

Το θεωρητικά ανώτερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, απόν μονίμως από την κοινωνία και όσα την απασχολούν, θυμήθηκε ξαφνικά να παρέμβει και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Θα συστήναμε στην Ακαδημία Αθηνών να κάνει καλύτερα μια επιτροπή για το μείζον θέμα της ακαδημαϊκής ακεραιότητας και της λογοκλοπής και μάλιστα να αξιολογήσει το βιβλίο του πρώην προέδρου της Νικόλαου Αρτεμιάδη με τίτλο "Ιστορία των Μαθηματικών από της σκοπιάς του Μαθηματικού" που εκδίδει η Ακαδημία και διατίθεται προς 28 ευρώ το ένα. Η Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία το έχει κάνει ήδη [1].

Η Ακαδημία Αθηνών εισηγείται την έναρξη διαλόγου για την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο. Ένας τέτοιος διάλογος για να έχει νόημα θα απαιτούσε σοβαρή και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας και όχι μεμονωμένα την πυρηνικής ενέργεια. Είναι απορίας άξιο γιατί η Ακαδημία Αθηνών κάνει τώρα μια στροφή 180 μοιρών και έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις που είχε κάνει η ίδια στο παρελθόν. Στο κέντρο της εισήγησης που έκανε το 2006 [2] είχε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αξιοποίησης τους που σήμερα έρχεται να απορρίψει σε μία γραμμή για χάρη της πυρηνικής ενέργειας.

Το ζήτημα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να αντιμετωπίζεται με τέτοια στοχευμένη ελαφρότητα. Η Ελλάδα δεν πρέπει για ακόμη μια φορά να είναι ουραγός ακολουθώντας τακτικές που άλλες χώρες ακολουθούσαν το '80. Πρέπει να υιοθετήσει μια περιβαλλοντολογικά υπεύθυνη και οικονομικά βιώσιμη ενεργειακή πολιτική.

Εν τω μεταξύ, αυτό που μπορεί και θα έπρεπε να γίνει άμεσα από τους πολίτες και την πολιτεία για την αποφυγή μίας μελλοντικής ενεργειακής κρίσης καθώς και μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα είναι η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και η υπεύθυνη χρήση της. Τα κλιματιστικά έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα μιας και η μέση θερμοκρασία είναι αρκετούς βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Βασικό αίτιο είναι η έλλειψη πρασίνου, οι μαύροι δρόμοι και οι σκούρες οροφές των κτηρίων που απορροφούν, αντί να αντανακλούν, την ηλιακή ακτινοβολία. Μελέτες έχουν δείξει ότι χρωματικές αλλαγές στις οδούς, στις οροφές και στα ίδια τα χρώματα των κτηρίων καθώς και η αύξηση του πρασίνου θα μείωναν την ηλεκτρική κατανάλωση για χρήση κλιματιστικών από 11 έως 14% [3].

Επίσης σημαντική μείωση μπορούν να προσφέρουν οι λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, οι σωστές μονώσεις στα κτήρια, τα διπλά τζάμια κ.α. Στα πλαίσια αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν προτείνει πολιτικές όπως το "επίδομα μόνωσης" αντί για επίδομα θέρμανσης. Έτσι ώστε τα προβλεπόμενα κονδύλια αντί να σταλούν στις χώρες από τις οποίες εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να χρησιμοποιηθούν ώστε να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όπου μένουν οι φτωχότεροι από τους συμπολίτες μας.

H πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη όπως πάντα και για πάντα, τόσο στη λειτουργία της όσο και στα απόβλητά της, πολύ ακριβή αν συνεκτιμηθούν όλα τα κόστη της, συνδεδεμένη με τα πυρηνικά όπλα, θεόσταλτο δώρο για επίδοξους τρομοκράτες, ξεπερασμένη τεχνολογία, με ασήμαντη και καθυστερημένη συνεισφορά στην τελική κατανάλωση, δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας και βέβαια η υποστήριξή της υπονομεύει τις μοναδικές αποτελεσματικές πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια: την εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνίζονται για μια περιβαλλοντολογικά υπεύθυνη και οικονομικά βιώσιμη ενεργειακή πολιτική σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την καθημερινή οικιακή χρήση ως την παραγωγή ενέργειας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Σημειώσεις:
[1] NOTICES of the American Mathematical Society, VOLUME 52, NUMBER 7, August 2005, p. 718-719
[2] Ακαδημία Αθηνών, Επιτροπή Ενέργειας "Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Ελλάδα"
[3] Konopacki and H. Akbari, Measured Energy Savings and Demand Reduction from a Reflective Roof Membrane on a Large Retail Store in Austin, Lawrence Berkeley National Laboratory, Environmental Energy Technologies Division, June 2001

Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για την Κλιματική Αλλαγή την Ενέργεια και τις Μεταφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια: