ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Βιώσιμη γεωργία, στήριξη της υπαίθρου

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Είναι σαφές ότι οι αγρότες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο αλλά και οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές αγοράς χωρίς να εξασφαλίζουν και ποιότητα.
Δυστυχώς σήμερα, έξη χρόνια μετά η νέα κοινή γεωργική πολιτική (ΚΑΠ) δεν έχει εφαρμοστεί στις θετικές της πλευρές, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μετατραπούν σε θύματα γιατί έχουν χάσει τη σταθερότητα και τις τιμές του προηγούμενου καθεστώτος αλλά και γιατί δεν έχουν δει οφέλη από τη νέα λογική της. Και σ' αυτό την ευθύνη έχουν και η κυβέρνηση και τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα, καθώς είναι δύσκολο να κάνουν σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής αλλά εύκολο να μοιράζουν υποσχέσεις, επιδοτήσεις ή κοινωνικά επιδόματα.

Το κυρίαρχο μοντέλο βιομηχανικής και εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δεν είναι βιώσιμο και μάλιστα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Εξαντλεί φυσικούς πόρους, ρυπαίνει και επιβαρύνει το έδαφος, τον αέρα και το νερό, σπαταλά ενέργεια και υδάτινους πόρους, απειλεί είδη και τη βιοποικιλότητα, επιβαρύνει την υγεία των καταναλωτών, απαξιώνει τη μικρή παραγωγή και τις τοπικές κοινότητες, υπονομεύει την παραγωγική ικανότητα χωρών σαν τη δική μας.

Ζητάμε, λοιπόν, μια νέα κατεύθυνση της γεωργίας:
• Να ενισχυθεί η βιολογική γεωργία, οι τοπικές μικρές οικοτεχνίες και οι αγροτουριστικές μονάδες και οι τοπικοί παραγωγικοί πόροι.
• Να γίνουν οι σημερινές Λαϊκές αγορές αποκλειστικά αγροτών.
• Να γίνει μεταφορά των πόρων από το βαμβάκι στη μετατροπή αντίστοιχων εκτάσεων σε ενεργειακές κ.α. καλλιέργειες.
• Να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις επιδοτήσεις.
• Να υποστηριχτούν Δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών για απευθείας διακίνηση, χωρίς μεσάζοντες.
Ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών προτείνουμε:

• Να παγώσουν για τρία χρόνια όλα τα χρέη και τα αγροτικά τραπεζικά δάνεια.
• Να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών κ.α. που συγκεντρώνουν αγροτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
• Να ενταχθούν και οι αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις στο ΤΕΜΠΜΕ, με απλούστερη αντιμετώπιση.
• Να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε γεωργο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής ποιοτικών διατροφικών προϊόντων.
• Να δοθεί ενίσχυση για κάθε παιδί σε οικογένειες που μένουν σε χωριά μικρού πληθυσμού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες καθώς οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους ή παίρνουν εξευτελιστικές τιμές ενώ παράλληλα έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές αγοράς χωρίς να εξασφαλίζουν και ποιότητα.


Η μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΑΠ) του 2003 θέσπισε την αποσύνδεση των πληρωμών που καταβάλλονται στους γεωργούς από τις ποσότητες τις οποίες παράγουν, επέβαλε περιβαλλοντικούς όρους για τις πληρωμές αυτές, μείωσε την επιρροή της Ε.Ε. στις αγορές γεωργικών προϊόντων και μετέτρεψε τις ενισχύσεις σε νέα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση ως προς τις πτυχές που ενισχύουν τις δυνατότητες ανάληψης αυξημένων ευθυνών από τους γεωργούς για τη λειτουργία των τοπικών και περιφερειακών αγορών τους. Αντέδρασαν, όμως, με σθένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά των τάσεων αποδυνάμωσης του επιπέδου προστασίας των πολιτών-καταναλωτών και του περιβάλλοντος μέσω της απελευθέρωσης του εμπορίου. Και ξεκίνησαν μια σημαντική συζήτηση σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα μέσα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να τεθεί τέρμα στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό ντάμπινγκ.

Δυστυχώς σήμερα, έξη χρόνια μετά τη νέα ΚΑΠ, αυτή η λογική δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μετατραπούν σε θύματα γιατί έχουν χάσει τη σταθερότητα και τις τιμές του προηγούμενου καθεστώτος της ΚΑΠ αλλά και γιατί δεν έχουν δει οφέλη από τη νέα λογική της. Και σ' αυτό την ευθύνη έχουν και η κυβέρνηση και τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα, καθώς είναι δύσκολο να κάνουν σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής αλλά εύκολο να μοιράζουν υποσχέσεις, επιδοτήσεις ή κοινωνικά επιδόματα.

Το παγκόσμιο τοπίο έχει αλλάξει

Το κυρίαρχο μοντέλο βιομηχανικής και εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δεν είναι βιώσιμο και μάλιστα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Εξαντλεί φυσικούς πόρους, ρυπαίνει και επιβαρύνει το έδαφος, τον αέρα και το νερό, σπαταλά ενέργεια και υδάτινους πόρους, απειλεί είδη και τη βιοποικιλότητα, επιβαρύνει την υγεία των καταναλωτών, απαξιώνει τη μικρή παραγωγή και τις τοπικές κοινότητες, συνοδεύεται από κακομεταχείριση ζώων, υπονομεύει την παραγωγική ικανότητα χωρών σαν τη δική μας.

Ζητάμε, λοιπόν, μια νέα κατεύθυνση της γεωργίας:
• Να ενισχυθεί η βιολογική γεωργία, να δοθούν οι επιδοτήσεις στους βιοκαλλιεργητές, να βγει νέο μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων, να ιδρυθεί Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας, να μπουν τα βιολογικά προϊόντα στα σχολεία και τα νοσοκομεία.
• Να ενισχυθούν οι τοπικές μικρές οικοτεχνίες και οι αγροτουριστικές μονάδες, με ένταξή τους σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης άδειας αλλά και δεσμευτική χρησιμοποίηση τροφίμων από την περιοχή, ώστε να παίζουν έναν ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο.
• Να δοθούν κίνητρα και προβολή ώστε -στο ίδιο με το παραπάνω πλαίσιο- και στις μεγάλες μονάδες τουρισμού να χρησιμοποιούνται οι τοπικοί παραγωγικοί πόροι.
• Να συμπεριλαμβάνονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην αγορά και να ενισχυθεί η λογική του δίκαιου εμπορίου, ώστε οι παραγωγοί να παίρνουν μια τιμή στα προϊόντα τους που θα τους επιτρέψει να μείνουν στην ύπαιθρο.
• Να γίνουν οι σημερινές Λαϊκές αγορές αποκλειστικά αγροτών.
• Να γίνει προσπάθεια στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., μετά από συνεννόηση με τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους, ώστε να επιτραπεί η αναδιάρθρωση των βαμβακοκαλλιεργειών και η μετατροπή τους σε ενεργειακές ή κλωστική κάνναβη, με περιορισμένη κατανάλωση νερού και χωρίς γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
• Να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις επιδοτήσεις.
Άμεση δημοσιοποίηση αναλυτικού καταλόγου με δικαιούχους και ποσά των ενισχύσεων που καταβάλλονται από την Ε.Ε. Θέσπιση ανώτατου ορίου ετήσιας κατά κεφαλήν επιδότησης. Μείωση των πληρωμών σε ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων και εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν σέβονται την περιβαλλοντική νομοθεσία και διάθεση περισσότερων πόρων στους γεωργούς οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους για την επεξεργασία τοπικών και περιφερειακών προϊόντων.
• Να υποστηριχτούν ανεξάρτητα Δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών για απευθείας διακίνηση, κυρίως βιολογικών τροφίμων, χωρίς μεσάζοντες.

Τι προτείνουν ως άμεσα μέτρα οι Οικολόγοι Πράσινοι

Με δεδομένο το οικονομικό πακέτο των 28 δις ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση προς ενίσχυση των τραπεζών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, σημαντικό τμήμα της οποίας είναι ο αγροτοκτηνοτροφικος τομέας, θα πρέπει ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών:
• Να παγώσουν για τρία χρόνια όλα τα χρέη και τα τραπεζικά δάνεια αγροτών, κτηνοτρόφων και αγροτικών επιχειρήσεων, με την εγγύηση του δημοσίου και χωρίς ανατοκισμό. Εν συνεχεία να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής τους για χρονικό διάστημα 10 ετών.
• Να στηριχτούν, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι ομάδες παραγωγών και άλλοι που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη συγκέντρωση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
• Να ενταχθούν και οι αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με σαφώς απλούστερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση από την ισχύουσα για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
• Να ενθαρρυνθούν ουσιαστικά οι επενδύσεις σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής ποιοτικών διατροφικών προϊόντων, με ταυτόχρονη ριζική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την Δ' Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, προς όφελος του πρωτογενή τομέα.
• Να δοθεί ενίσχυση για κάθε παιδί σε οικογένειες που μένουν σε χωριά μικρού πληθυσμού.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες:
Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976 448442,
Στέφανος Παπαπολυμέρου, 6932 579055

Δεν υπάρχουν σχόλια: