ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Αφήστε κάτω τα όπλα-Δεν είναι παιχνίδι

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουν ότι η επίθεση εναντίον του αστυνομικού φρουρού κλιμακώνει τη βία και αποπροσανατολίζει την κοινωνία από την πραγματική συζήτηση που πρέπει να κάνει για την κρίση που βαθαίνει και κυρίως για τις πολιτικές λύσεις και διεξόδους που απαιτούνται. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλάει με όπλα και σφαίρες για λογαριασμό της κοινωνίας. Κανένας δεν δικαιούται να αφαιρεί τη ζωή ενός πολίτη, να προχωράει στην έκδοση απόφασης θανατικής καταδίκης, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ και αν χρησιμοποιεί. Η θανατική καταδίκη είναι η πιο βάρβαρη πράξη για οποιονδήποτε λόγο και από όποιον και αν αποφασίζεται και εκτελείται. Και δεν οδηγεί ποτέ σε καλύτερη κοινωνία παρά στην βαρβαρότητα.

Η επίθεση με όπλα εναντίον ενός αστυνομικού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως πράξη που γίνεται γιατί ένας ειδικός φρουρός σκότωσε τον Αλέξη. Δεν μπορεί κανένας να μιλάει στο όνομα του Αλέξη χρησιμοποιώντας πρακτικές που καμία σχέση δεν είχαν με τον ίδιο ούτε να επικαλείται κοινωνικούς αγώνες όταν οι πρακτικές αυτές στρέφονται μακροπρόθεσμα ενάντια στην κοινωνία. Ο φαύλος κύκλος της βίας που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, συνεχίστηκε με την ανεξέλεγκτη καταστροφή μαγαζιών και κτιρίων και συνεχίστηκε με επιθέσεις στην κλούβα των ΜΑΤ και τώρα στον αστυνομικό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

Η κοινωνία δεν πρέπει να παραμείνει απλός θεατής μιας κλιμάκωσης που το μόνο που προσφέρει είναι να παθητικοποιεί τους πολίτες, να απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες, να δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και να μετατρέπει την καθημερινότητα σε μια επικίνδυνη πραγματικότητα ανταλλαγής πυροβολισμών. Η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών αποδεικνύει ότι παρόμοιες λογικές στο τέλος τις πληρώνει η κοινωνία.

Η μόνη απάντηση στη βία είναι η αποφασιστικότητα της κοινωνίας να βάλει τέρμα στον φαύλο κύκλο με πολιτικούς όρους. Να διατρανώσει ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει με τα όπλα για λογαριασμό της. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της για τον κύκλο της βίας που ξεκίνησε με την δολοφονία του Αλέξη. Η εκπαίδευση της αστυνομίας στην επίλυση των κρίσεων χωρίς τη χρήση βίας και πολύ περισσότερο όπλων, η διαμεσολάβηση που προλαβαίνει την όξυνση της αντιπαράθεσης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της ζωής θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές της.

Η βία δεν ήταν ποτέ λύση, αλλά όσα τραγικά συμβαίνουν τελευταία επιβεβαιώνουν την ανάγκη όλοι οι φορείς και οι πολίτες να πάρουν ανοικτά θέση ενάντια στο φαύλο κύκλο της βίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος οι πιθανές ευθύνες της κυβέρνησης και της ηγεσίας της αστυνομίας μετά τις καταγγελίες για εμπλοκή οργάνων της πολιτείας και παρακρατικών στις καταστροφές και τη βία. Και σε αυτό ζήτημα οι Οικολόγοι Πράσινοι θα επανέλθουν.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, 6936 672882
Θέμης Δημητρακόπουλος, 6939 240542

Δεν υπάρχουν σχόλια: