ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΟΑΠ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΙΑ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ιεράπετρας εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ολοκλήρωση της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιεράπετρας. Η μελέτη έπρεπε να αποτελέσει βάση ανοικτής συζήτησης σε όλη την κοινωνία της Ιεράπετρας.

Δεν δόθηκε το απαιτούμενο βάρος ώστε η ενημέρωση να είναι πάνδημη. Δεν έγιναν ανοικτές συνελεύσεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα, δεν ενημερώθηκαν, για τη σοβαρότητα του θέματος, οι φορείς, ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση στελέχους της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ότι «νομίζαμε ότι θα είναι άλλη μια μελέτη έκθεσης ιδεών και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ…».Μια ολοκληρωμένη και πάνδημη συζήτηση θα είχε σαν αποτέλεσμα, η κοινωνία της Ιεράπετρας ξεπερνώντας τις σκληρές και μονόπλευρες αντιπαραθέσεις, που το επείγον της κατάστασης προκάλεσε, να κατέληγε σε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας.

Οι κοινωνικές δυνάμεις, θα συμφωνούσαν για το τι είδους ανάπτυξη θέλει η περιοχή, σε ποια κατεύθυνση, τι περιβάλλον θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Μια οικονομία δεν μπορεί πλέον να είναι βιώσιμη όταν βασίζεται στην υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων, όπως είναι το έδαφος, το νερό, ο αέρας και η θάλασσα. Ούτε μπορούν να ονομάζονται «ανάπτυξη» οικονομικές δραστηριότητες, που καταστρέφουν και απομυζούν το περιβάλλον αφήνοντας το κόστος αποκατάστασης στις επόμενες γενιές. Τα παραδείγματα γύρω μας είναι πολλά από τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες των υδροβόρων γκολφ και την ολική καταστροφή του δασικού οικοσυστήματος από την ελεύθερη βόσκηση, μέχρι την ισοπέδωση των πρανών για την κατασκευή θερμοκηπίων και μεγάλων βιοτεχνικών επιχειρήσεων, που έχουν αλλοιώσει σημαντικά το κρητικό τοπίο.

Για πολλά χρόνια, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο για αρκετές οικονομικές δραστηριότητες, με πολλές αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις και με την ανοχή των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής μας, είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα που διαπιστώνουμε σήμερα με τις μεγάλες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και την αισθητική των πόλεών μας. Το ΣΧΟΟΑΠ, που έπρεπε εμείς σαν χώρα να το έχουμε υλοποιήσει εδώ και χρόνια, προήλθε στο τέλος ως υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ' όλες τις διαδικαστικές αδυναμίες που προέκυψαν, θεωρούμε ότι είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη, που καταγράφει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή μας, προτείνει λύσεις και ιδέες, που μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, όσον αφορά το σχεδιασμό λειτουργίας του μεγάλου δήμου μας, προτείνει αρκετούς οικισμούς να μετατραπούν σε παραδοσιακοί και διατηρητέοι, καθορίζει όρους δόμησης για εκτός σχεδίου δόμηση και ΠΕΡΠΟ (μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες), εντάσσει τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε ειδική ζώνη του ΒΙΟΠΑ, θέτει όρια στην κατασκευή θερμοκηπίων, καθορίζει ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος, προτείνει μέτρα σε σωστή κατεύθυνση που αφορούν την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων της πόλης της Ιεράπετρας και κάποιων δημοτικών διαμερισμάτων, προτείνει δημιουργία ποδηλατοδρόμων αλλά και νέων σχολικών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών και πάρκων στην πόλη της Ιεράπετρας και τα δημοτικά διαμερίσματα.

Η κατάσταση σήμερα που φαίνεται σαν αδιέξοδη, είναι ψευδεπίγραφα αδιέξοδη. Υπάρχει διέξοδος από την «κρίση». Από την μια πλευρά οι αγρότες της περιοχής μας ζητούν να αποσυρθεί η μελέτη και από την άλλη το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας με σωρεία προτάσεων να θέλει ουσιαστικά την σημαντική αλλαγή της.Δημιουργούνται σοβαρότατα ερωτηματικά όσον αφορά την τακτική που ακολουθήθηκε. Με πλήρη σύμπνοια συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, γεγονός σημειώνουμε πρωτοφανές και λίγες ώρες πριν την υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας, από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, εγείρονται αιτήματα αλλαγών στη μελέτη. Μια μελέτη που επεξεργαζόταν επί 3,5 χρόνια από την δημοτική αρχή, με αρκετές δημόσιες ενημερώσεις και ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, με την μέχρι σήμερα σύμφωνη γνώμη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου όσον αφορά την τελική φάση της μελέτης, έρχεται με την τελευταία απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας να συμφωνήσει σε σειρά πολλαπλών αλλαγών, με κυρίαρχο αυτό της αλλαγής του συντελεστή δόμησης στο ΠΕΡΠΟ του Θόλους στο Καββούσι και τα όρια ανάπτυξης των θερμοκηπίων.

Όλα αυτά τα ζητήματα προκαλούν ερωτηματικά για τις προθέσεις των δημοτικών αρχόντων. Εφόσον η μεταβατική διαδικασία προβλέπει δεκαετία και πλέον από την εφαρμογή των μέτρων και εφόσον μπορούν να γίνουν αλλαγές στον ΣΧΟΟΑΠ μετά από πέντε χρόνια, σαν Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε αφού θα υπογραφεί η μελέτη άμεσα, να μην γίνουν οι «εν μια νυκτή» αλλαγές, που αποφάσισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά, να αναπτυχθεί εκτεταμένος δημοκρατικός διάλογος στην τοπική κοινωνία, πόλη και δημοτικά διαμερίσματα, ώστε να αποφασίσουμε για την ανάπτυξη που θέλουμε στον τόπο μας.

Η διεθνής και εθνική συγκυρία με την συνεχή αύξηση των τιμών πετρελαίου, με το οξύ πρόβλημα της έλλειψης νερού και την απουσία υδραυλικών μέτρων εξοικονόμησης νερού από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους καταναλωτές για τα πρώιμα κηπευτικά της συμβατικής γεωργίας με την στροφή τους στα βιολογικά παραγόμενα καθώς και ο σκληρός ανταγωνισμός, δημιουργούν συνθήκες επανασχεδιασμού της ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Για την κατεύθυνση, απόφαση και λόγο έχει μόνο η τοπική κοινωνία, μέσα από έναν πάνδημο δημοκρατικό διάλογο και όχι λίγοι «πεφωτισμένοι εκπρόσωποί της». Καλούμε τους πολίτες της Ιεράπετρας να συμμετάσχουν ενεργά στη σχετική εκστρατεία του οικολογικού κινήματος της χώρας μας και να αγωνιστούν για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη που θα βασίζεται σε μια σωστή ποιότητα ζωής, με βάση την βιολογική γεωργία, τον ήπιο οικοτουρισμό, και την προστασία της φύσης και του πολιτισμού της Κρήτης.

Οικολόγοι Πράσινοι Ιεράπετρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: