ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Ωραία τα λόγια, αλλά που είναι τα έργα για τα δάση;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθούμε με ανησυχία την πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση για τα δασικά οικοσυστήματα και με λύπη διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν συντελεστεί ακόμη οι απλές εκείνες αλλαγές που θα θωρακίσουν το δασικό πλούτο της χώρας μας από τους καταπατητές και από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Από τις επαφές μας, μάλιστα, με επιστήμονες, Διευθυντές Δασών, Δασάρχες, υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας νομών και εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο πλαίσιο της καμπάνιας μας «Εμείς θυμόμαστε τις περσινές πυρκαγιές. Εσείς;» που ξεκίνησε τον Μάρτιο 2008, καταλήγουμε στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι παρά τα όσα συζητήσαμε στο γραφείο του υφυπουργού κ. Κιλτίδη σε επίσκεψή μας στις 13.03.2008, επί της ουσίας καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα.


Στη συνάντηση εκείνη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων για τη δασική πολιτική, τη δασική προστασία και την οικολογική αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, ο κ. Κιλτίδης έθεσε το θέμα άμεσης αναγκαιότητας για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας και είπε ότι για πρώτη φορά φέτος θα συνεργαστούν στο σχεδιασμό αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και στην καταστολή τους, ξεπερνώντας πρακτικά προβλήματα που δεν τους το επιτρέπανε ως τώρα. Τρεις μήνες μετά, όλοι οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών δηλώνουν την άγνοιά τους για τέτοιες κοινές «επιχειρήσεις» και ότι ποτέ η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν τους ενημέρωσε σχετικά.

Μας μίλησε για την άμεση πρόσληψη 1.300 εποχικών υπαλλήλων στα δασαρχεία της χώρας και την άμεση τοποθέτησή τους ώστε ως τον Ιούνιο να έχουν καθαριστεί όλα τα δάση από την εύφλεκτη βιομάζα. Από όσο γνωρίζουμε, όμως, τέτοια προκήρυξη δεν βγήκε ποτέ και τα περισσότερα δασαρχεία της χώρας δεν διαθέτουν ακόμα και σήμερα προσωπικό για καθαρισμούς. Ο Ιούνιος, παρόλα αυτά, πέρασε και οι πυρκαγιές ξεκίνησαν για τα καλά.

Τέλος, ο κ. Κιλτίδης επισήμανε ότι η ερημοποιημένη και κατακερματισμένη Δασική Υπηρεσία πρέπει επειγόντως να ανασυσταθεί για να μπορέσει να διαχειριστεί τα δασικά οικοσυστήματα με το επιστημονικό της προσωπικό και να τα προστατέψει από περαιτέρω υποβαθμίσεις. Τι κινήσεις, όμως, έχουν γίνει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με την ανασύσταση της Δασικής Υπηρεσίας;

Ένα χρόνο μετά την καταστροφή ενός εθνικού δρυμού, πολλών σημαντικών φυσικών περιοχών, εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής και γεωργικής γης, δεκάδων χωριών και το θάνατο δεκάδων συμπολιτών μας από τις πυρκαγιές, ο επίσημος εκφραστής της δασικής πολιτικής της κυβέρνησης, κ. Κιλτίδης, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακόμα παρίσταται σε εκδηλώσεις όπου επισημαίνει την ανάγκη προστασίας των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων και τα κενά που παρουσιάζει η Δασική Υπηρεσία. Ωραία τα λόγια του κ. Κιλτίδη, αλλά, επιτέλους, πού είναι τα έργα; Οι υπουργοί δεν είναι για να κάνουν διαπιστώσεις και ευχές αλλά για να αναλαμβάνουν να υλοποιούν πολιτικές, να επιλύουν προβλήματα και να αναλαμβάνουν τις πολιτικές ευθύνες τους.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Θεματική ομάδα περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: