ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η βόμβα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων είναι μια πράξη τρομοκρατίας, μια ενέργεια που στρέφεται κατά της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί στο εμπρηστικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με την όξυνση των τοπικιστικών αντιπαραθέσεων γύρω από το θέμα της δημιουργίας Εφετείου στο Ηράκλειο. Σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχουν τα κόμματα και οι τοπικές πολιτικές ηγεσίες που κάνουν ψηφοθηρικό παιχνίδι επενδύοντας στον τοπικισμό, που λίγο απέχει από το να εξελιχτεί σε σωβινισμό και ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές όπως η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.


Σοβαρότατες ευθύνες για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δημιούργησαν και συντηρούν τη δημιουργία μικρών «Αθηνών» σε επίπεδο περιφερειών και νομών, εγκαταλείποντας στην υποβάθμιση και την απαξίωση την επαρχία και τις μικρότερες πόλεις, καλλιεργώντας το συγκεντρωτισμό και σε τοπικό επίπεδο κατά τα πρότυπα της υδροκέφαλης Αθήνας που έχει συγκεντρώσει το μισό πληθυσμό της χώρας.

Μακριά από στείρους τοπικισμούς και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις πρέπει τώρα να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για μια πραγματική αποκέντρωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μείωση των μετακινήσεων και της γραφειοκρατίας, την πραγματική τοπική ανάπτυξη όλης της χώρας.

Μια συζήτηση για τη δημιουργία νέων Εφετείων και άλλων υπηρεσιών θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργούν συγκεντρωτισμό και καλλιεργούν τον τοπικισμό. Μερικά παραδείγματα για την Κρήτη:

• Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι, συμπολίτες μας που πηγαίνουν στο Ηράκλειο ή στα Χανιά για μια υπογραφή από δημόσια υπηρεσία.

• Είναι απάνθρωπο ασθενείς καρκινοπαθείς να εξαναγκάζονται να πηγαίνουν στο Ηράκλειο για ακτινοβολίες, γιατί δεν υπάρχει στα άλλα νοσοκομεία ανάλογο τμήμα.

• Είναι εγκληματικό να μη λειτουργεί η μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο Χανίων και τα νεογέννητα να μεταφέρονται με ασθενοφόρα στο Ηράκλειο και πολλά από αυτά να πεθαίνουν στο δρόμο!

• Είναι άδικο, ανθυγιεινό και αντιοικονομικό να παράγεται στο Νομό Χανίων περισσότερο ρεύμα από όσο ο ίδιος ο νομός χρειάζεται, από ρυπογόνες πηγές ενέργειας στην Ξυλοκαμάρα και να μεταφέρεται σε άλλους νομούς. Καιρός δεν είναι να υπάρξει αποκέντρωση και στην παραγωγή ενέργειας και να φροντίσουμε να αντικαταστήσουμε σταθμούς όπως η Ξυλοκαμάρα, τα Λινοπεράματα και ο Αθερινόλακκος με σταθμούς παραγωγής από ήπιες μορφές ενέργειας;

Για όλα αυτά και για τα υπόλοιπα τοπικά προβλήματα που δημιούργησε το συγκεντρωτικό κράτος που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις με την ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του τοπικισμού που οι ίδιοι κομματικοί μηχανισμοί καλλιεργούν. Ο τοπικισμός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, του συγκεντρωτισμού. Χρειάζονται ο ένας τον άλλο για να υπάρχουν. Η λύση είναι στη δημοκρατία, στην αποκέντρωση όλων των υπηρεσιών, στη συμμετοχή των πολιτών και στο διάλογο.

Και διάλογος δε γίνεται με βόμβες!

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: