ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

H ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τα συγχαρητήριά τους στο Δήμαρχο Τήλου κ. Τάσο Αλιφέρη, τόσο για το οικολογικό του έργο στο μικρό, όμορφο αυτό νησί όσο και για τη γενναία του απόφαση να υπερασπιστεί και στην πράξη τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, τελώντας, παρά τις πιέσεις, τον πολιτικό γάμο δύο ομόφυλων ζευγαριών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε επίσης τις ευχές μας στα δύο ζευγάρια που πήραν την απόφαση να διεκδικήσουν τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματά τους.


Δεν μπορούμε βέβαια να εκφράσουμε κατανόηση για τη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αντί να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του δημάρχου «σε περίπτωση που δεχθεί δήλωση για τέλεση γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», σημειώνοντας ότι «η σχετική πράξη θα πρέπει να θεωρηθεί άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη».

Ως Οικολόγοι Πράσινοι λέμε ναι στον πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, γιατί απλώς είναι δικαίωμα όλων των πολιτών (και όχι της πλειοψηφίας) να απολαμβάνουν την κοινή ζωή με τον /την σύντροφο που επιλέγουν, χωρίς τον κίνδυνο του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι δικαίωμα όλων των ζευγαριών να απολαμβάνουν τα ίδια ασφαλιστικά, φορολογικά, κοινωνικά κ.α. δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Πιστεύουμε ότι οι συναινετικές σεξουαλικές συμπεριφορές και διαθέσεις είναι ισότιμες εκφάνσεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και γι αυτό πρέπει να γίνονται σεβαστές. Κάθε στέρηση ή μη αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων είναι παράνομη και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στις διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας. Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να δούμε τη χώρα μας να καταδικάζεται για διακρίσεις σε βάρος πολιτών της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι λόγω προκαταλήψεων και άγνοιας εναντιώνονται ή δεν υποστηρίζουν ενεργά το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο. Πώς θα τους φαινόταν, όμως, αν κάποιοι άλλοι αποφάσιζαν για αυτούς/ές ότι δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν πώς θα ζήσουν με αυτόν/η που αγαπάνε με την αιτιολογία ότι η πλειοψηφία έχει επιλέξει άλλο τρόπο ζωής; Σήμερα φαίνεται σε πολλούς ανθρώπους αδιανόητος ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αλλά μπορεί να αποδέχονται ως «φυσιολογική» τη βίαιη και εξευτελιστική συμπεριφορά του συζύγου απέναντι στη σύζυγό του. Εξάλλου, πολλά δικαιώματα που σήμερα μοιάζουν αυτονόητα, όπως η εργασία και η εκπαίδευση των γυναικών, η ψήφος στους μαύρους κ.α., ξεσήκωναν κάποτε θύελλα αντιδράσεων και δεν έγιναν εύκολα αποδεκτά παρά μόνο μετά από πολλούς αγώνες.

Σήμερα ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι απόλυτα αποδεκτός σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ και αλλού. Ακόμα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, πολέμιος του γάμου ομοφύλων ζευγαριών, αναγκάστηκε να παραβρεθεί στο γάμο της κόρης του με τη σύντροφό της.

Προς όλους/ες όσους/ες θεωρούν ότι ο θεσμός του γάμου θα εξευτελιστεί από τη στιγμή που θα ισχύσει και για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα θέλαμε να πούμε ότι ο θεσμός του γάμου εξευτελίζεται καθημερινά όταν ασκείται οποιαδήποτε μορφή βίας ή ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των συντρόφων είναι εντελώς ανύπαρκτος.

Η αρμονία και η ισορροπία στις ανθρώπινες κοινωνίες βρίσκεται στον πυρήνα της πράσινης σκέψης. Η κατάργηση των διακρίσεων και η οικοδόμηση ισότιμων ανθρώπινων σχέσεων μας αφορά όλους και όλες. Οι προκαταλήψεις έχουν οδηγήσει σε νομικές και κοινωνικές διακρίσεις, εχθρότητα, βία, σεξισμό και κοινωνικό αποκλεισμό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα δεν είναι λάστιχο για να τα προσαρμόζουμε κάθε φορά στις επικρατούσες αντιλήψεις. H ποιότητα της δημοκρατίας μας εξαρτιέται απόλυτα από το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και η εξάλειψη των διακρίσεων απέναντι σε κοινωνικές ομάδες όπως οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανσέξουαλ είναι βασικός δείκτης της δημοκρατίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στο AΤΗENS PRIDE 2008 ενώ και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα υποστηρίζει τις εκδηλώσεις PRIDE σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, μετά από πρόσκληση της ΟΛΚΕ και των Οικολόγων Πράσινων, θα βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις 7 Ιουνίου στο ΑΤΗΕΝS PRIDE 2008 ο Volker Beck, βουλευτής και πρώτος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Πρασίνων (Erster Parlamentarischer Geschäftsführer) και γνωστός για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο (δείτε συνημμένα πληροφορίες για τον Volker Beck).

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: