ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ είναι επιτακτική και απαραίτητη μια σοβαρή μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής ώστε αυτή να μην αποσκοπεί μόνο στην είσπραξη χρημάτων για να κλείνουν μαύρες τρύπες αλλά να αποτελέσει κυρίως εργαλείο για βαθιές αλλαγές στην οικονομία σε μια κατεύθυνση της οικολογικής βιωσιμότητας. Χαιρόμαστε λοιπόν που ο κύριος Αλογοσκούφης υποχρεώθηκε χθες να συζητήσει με τους άλλους υπουργούς Οικονομίας των χωρών της ΕΕ θέματα που άπτονται της οικολογικής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, όπως είναι οι «πράσινοι φόροι» και η μείωση του ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες φιλικές στο περιβάλλον.
 
Αν και προβλέπεται διαφοροποίηση της κλίμακας του ΦΠΑ για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, τα «πράσινα» θέματα δεν αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα ως μια ξεχωριστή κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών που θα μπορούσαν να είχαν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ήδη από τον Ιούλιο 2007 η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν τη μείωση του ΦΠΑ για υλικά μονώσεων καθώς και για ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες. Η Γαλλία σκοπεύει να δώσει ώθηση στο θέμα ώστε να υπάρχει συμφωνία στη διάρκεια της Γαλλικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2008 τόσο για τη μείωση του ΦΠΑ για πράσινα προϊόντα όσο και για την επιβολή ποινών σε προϊόντα που παράγονται με ρυπογόνες διαδικασίες σε χώρες εκτός ΕΕ.
 

Καλούμε τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με όσες χώρες υποστηρίζουν την επέκταση των ρυθμίσεων αυτών σε όλα τα προϊόντα και σε όλες τις υπηρεσίες που αναβαθμίζουν και προστατεύουν το περιβάλλον.
 

Μέτρα όπως μείωση του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο ή επίδομα θέρμανσης είναι μη βιώσιμα και χωρίς αποτέλεσμα για τα φτωχά νοικοκυριά καθώς μείωση του κόστους εξουδετερώνεται λόγω της συνεχούς αύξησης της τιμής του πετρελαίου και λόγω των σημαντικών απωλειών ενέργειας εξαιτίας της κακής κατασκευής των κτιρίων. Βιώσιμο και αποτελεσματικό μέτρο σε μακροχρόνια βάση θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ για εργασίες αναβάθμισης της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων, σε συνδυασμό με αντίστοιχη τεχνική και οικονομική υποστήριξη.
 

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν ότι υπάρχουν πιο ορθολογικές οικονομικές πολιτικές από την εμμονή στην αύξηση εσόδων μέσω της φορολόγησης της εργασίας και της αύξησης γενικά του ΦΠΑ. Οι πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος περνάνε μέσα από αλλαγές και στη φορολογική πολιτική με έναν συνδυασμό μέτρων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μετακινήσεων χρηματιστηριακών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τη μείωση της επιβάρυνσης για περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες, τη φορολόγηση των μορφών ενέργειας ανάλογα με την επιβάρυνση στο κλίμα που προκαλεί η κάθε μία και αντίστοιχη διακύμανση του ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια. Βέβαια, τέτοιοι φόροι πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο ανταποδοτικοί, δηλαδή οι πόροι που συγκεντρώνουν να αξιοποιούνται για μέτρα αντιμετώπισης της αντίστοιχης βλάβης στο περιβάλλον και ενίσχυσης εναλλακτικών λύσεων, όπως για παράδειγμα προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενίσχυση σιδηροδρόμου και μέσων μαζικής μεταφοράς, μόνωση κτιρίων.
 

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: