ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Κλιματική αλλαγή, Κρήτη και Οικολόγοι Πράσινοι σε εκδήλωση στο Ηράκλειο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου διοργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, το βράδυ της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, εκδήλωση γνωριμίας με θέμα τα "Κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα και η Κρήτη".

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αποτελέσει μια αφετηρία ενημέρωσης και γνωριμίας με το κίνημα των Οικολόγων Πράσινων και όλων όσων ενδιαφέρονται να ενεργοποιηθούν για την καλύτερη οργάνωση και τον σχεδιασμό πολιτικών προτάσεων και παρεμβάσεων με την οικολογία ως θεμελιακό συστατικό στοιχείο. Ήδη από τις 7 μ.μ. είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος για να δει με μεγάλο ενδιαφέρον την έκθεση θεματικών αφισών που δημιουργήθηκαν ειδικά για την βραδιά. Στο ίδιο κλίμα συνεχίστηκε η εκδήλωση με τις ομιλίες που άρχισαν στις μετά τις οκτώ.

Ο πρώτος ομιλητής, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, χημικός-περιβαλλοντολόγος και συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, τόνισε το γεγονός ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι κατάφεραν έστω και με το 1,05% να κερδίσουν το ενδιαφέρον σημαντικού τμήματος της κοινωνίας και κυρίως να εκφραστεί έντονη διάθεση συμμετοχής πολιτών από όλη την Ελλάδα «Πολλοί περισσότεροι πολίτες παρακολουθούν και περιμένουν τώρα πολλά από εμάς» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος σ το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα απάντησε: «Έχουμε επιλέξει συνειδητά τη διαμόρφωση ενός αυτόνομου πράσινου πολιτικού πόλου και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα. Δεν μας ενδιαφέρει η ένταξή μας σε κομματικά σχέδια άλλων χώρων αλλά κυρίως επιδιώκουμε η δική μας αυτόνομη παρουσία και παρέμβαση να συμβάλει σήμερα στην προώθηση νέων ιδεών, προτάσεων και λύσεων. Δεν θέλουμε να ασκούμε μόνο κριτική, αλλά να κάνουμε τομές επιδιώκοντας λύσεις και μια σαφή πράσινη στροφή σε όλες τις πολιτικές θέσεις. Η οργάνωση της οικολογικής ευαισθησίας –που εκφράστηκε και εκλογικά - και η συστηματική παρέμβαση σε τοπικό, εθνικό και θεματικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, ώστε να προωθούνται λύσεις για τα σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας είναι το κύριο ζητούμενο τώρα για τους Οικολόγους Πράσινους.

Στη συνέχεια ο κ. Τάσος Κρομμύδας, ηλεκτρολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό στα οικονομικά και στην ενεργειακή πολιτική και μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε εισαγωγικά στην κλιματική αλλαγή, τις αιτίες και τις πιθανές επιπτώσεις του προβλήματος στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Περνώντας στην ελληνική πραγματικότητα τόνισε την αναλογικά σημαντική συνεισφορά της χώρας στις ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς και την υστέρησή της στις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών. Ειδικότερα για την Κρήτη, αφού παρουσίασε ορισμένα στοιχεία για την ενεργειακή κατάσταση του νησιού, τόνισε πως επείγουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας (αποδοτικότερες συσκευές, κτίρια με βελτιωμένη ενεργειακή συμπεριφορά, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση-δροσισμό, συρρίκνωση της χρήσης ΙΧ), μέγιστης και διάσπαρτης διείσδυσης μονάδων ΑΠΕ (με έμφαση στη χρήση βιομάζας και ηλιακών συστημάτων που έχουν μείνει πίσω) καθώς και διαχείρισης της ζήτησης (όπως για παράδειγμα με τιμολόγηση της καταναλισκόμενης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο).

Τελευταίος ομιλητής ο κ. Αριστείδης Παπαδάκης, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων Ηρακλείου με θέμα την Κρήτη περιγράφοντας μερικά από τα πιο κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού μας, όπως το ενεργειακό ζήτημα, η διαχείριση των υδάτων, τα απορρίμματα, η ερημοποίηση, οι μεγάλες επενδύσεις της κτηματαγοράς με τα γήπεδα γκολφ, ο διαμετακομιστικός σταθμός στη Νότια Κρήτη κ.ά. επιχείρησε να δείξει ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους και όλα έχουν την πηγή τους σε μια στρεβλή αντίληψη για την ανάπτυξη, σε μια άρνηση μακρόπνοης αντιμετώπισης και σχεδιασμού, σε μια συστηματικά καλλιεργούμενη συνενοχή ή αδιαφορία μέσα από την παραπληροφόρηση, την αδιαφάνεια και τον αποκλεισμό των τοπικών κοινωνιών. Τόνισε ιδιαίτερα ότι το οικολογικό κίνημα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τη στήριξη ενός πλαισίου βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, την ενημέρωση και αφύπνιση των πολιτών και την προώθηση της ενεργής συμμετοχής τους σε ομάδες υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στα φόρουμ που παίρνονται οι αποφάσεις.

Μετά τις ομιλίες τέθηκαν ερωτήσεις στους ομιλητές και ακολούθησε δημόσια συζήτηση που κράτησε περίπου μια ώρα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: