ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Ενορχηστρωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στο Φαρμακονήσι | Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν μήνυση κατά του Λιμενικού.

Την ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και μερίδας των ΜΜΕ για τη συγκάλυψη του εγκλήματος στο Φαρμακονήσι και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης που επιχειρείται -μεταξύ άλλων- και με τη διαρροή των «καταθέσεων» των προσφύγων στο λιμεναρχείο της Λέρου, όπου φέρονται να ευχαριστούν τους άνδρες του λιμενικού για τη διάσωσή τους, έρχονται να διαψεύσουν οι ίδιοι οι επιζώντες.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με τη συμμετοχή των προσφύγων που επέζησαν, οι ίδιοι διαψεύδουν το περιεχόμενο των καταθέσεων, καταγγέλλοντας ότι υπέγραψαν καθ' υπόδειξη έγγραφα χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους και χωρίς να υπάρχει διερμηνέας που να γνωρίζει τη γλώσσα τους. «Δεν θα μπορούσαμε να ευχαριστήσουμε αυτούς που σκότωσαν τις οικογένειές μας», δήλωσαν. Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, οι καταθέσεις είναι πλαστές, ενώ ζητά παράλληλα την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται. Χαρακτηριστικά, μέσα σε μόλις 15 λεπτά οι λιμενικοί φέρονται ότι πήραν την κατάθεση 2 διασωθέντων, χωρίς διερμηνεία στη γλώσσα τους, ενώ «δόθηκε» κατάθεση από διασωθέντα σε προγενέστερο χρόνο (!) από την εμφάνισή του στους ανακριτές.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε να διεξαχθεί διεθνής ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι. Από τις καταγγελίες που προκύπτουν από τις καταθέσεις των επιζώντων προσφύγων στην Ύπατη Αρμοστεία και στη δημόσια συνέντευξη Τύπου, προκύπτουν μεγάλες ευθύνες, τόσο για τους συμμετέχοντες στο περιστατικό, όσο και σε αυτούς που τους έδωσαν την εντολή. Τα ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν είναι αμείλικτα και σχετίζονται με:

- απόπειρα παράνομης επαναπροώθησης με ρυμούλκηση του πλοιαρίου των προσφύγων. Επίσης, η ταχύτητα που ανέπτυξε το σκάφος του Λιμενικού κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης ήταν ιλιγγιώδης και εξαιρετικά επικίνδυνη

- ανατροπή του πλοιαρίου των προσφύγων με διεμβόλιση από το σκάφος της ακτοφυλακής

- αποτροπή της επιβίβασης στο σκάφος του Λιμενικού αλλά και βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να σώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από πνιγμό μετά την ανατροπή του πλοιαρίου τους

- απειλές για τη ζωή τους

- τον τρόπο που «ελήφθησαν οι καταθέσεις» στο Λιμεναρχείο Λέρου

- τις εντολές που πήρε η ΕΛ.ΑΣ. και την «παρέλαση» των αξιωματικών της ομάδας ΔΙΑΣ έξω από τον ξενώνα που διαμένουν οι επιζώντες, καθώς και τα 4 περιστατικά προσαγωγών, που παραπέμπουν ευθέως σε προσπάθεια εκφοβισμού τους.

Οι υπαίτιοι του εγκλήματος πρέπει να αναζητηθούν μεταξύ των λιμενικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, των εντολέων τους, των εμπλεκομένων στις πλαστές καταθέσεις, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων τους.

Η κυβέρνηση, έχοντας πλέον εγκαταλείψει κάθε ηθικό φραγμό, εφαρμόζει μία πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αίμα αθώων. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Ναυτιλίας, όχι μόνο δεν παραιτήθηκε ως όφειλε, αλλά απεναντίας προβαίνει σε συνεχείς δηλώσεις χειραγώγησης της προανακριτικής διαδικασίας.

Σε αυτή την πολιτική που συνιστά ασέβεια απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε να μπει ένα τέλος. Πρέπει άμεσα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με την τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών του εγκλήματος και την παράλληλη προστασία των επιζώντων προσφύγων, των οποίων η μαρτυρία είναι απαραίτητη τόσο στο στάδιο της έρευνας, όσο και κατά τη διενέργεια της δίκης.

Για το λόγο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι προβαίνουμε άμεσα στην υποβολή μήνυσης κατά του Λιμενικού Σώματος. Αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να καταδικαστεί για άλλη μια φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη καταδικαστεί από το ΕΔΔΑ στην υπόθεση Zontul κατά Ελλάδας, για την παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης). Όπως φαίνεται, μερίδα των ένστολων με την ευλογία της κυβέρνησης, συνεχίζει τις ίδιες ντροπιαστικές συμπεριφορές όπως και πριν από 10 χρόνια. Απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, που η μοναδική τους έκκληση είναι η ανεύρεση των πτωμάτων των συγγενών τους, η απόδοση δικαιοσύνης και η αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων στο μέλλον, είναι η ελάχιστη απάντηση που πρέπει να δοθεί.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Δεν υπάρχουν σχόλια: