ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά κατά των φυσικών και ηθικών αυτουργών του εγκλήματος | Να τιμωρηθεί το έγκλημα στο Φαρμακονήσι!

Όσο και αν προσπαθεί η Κυβέρνηση να αποκρύψει το έγκλημα που συντελέσθηκε στο Φαρμακονήσι, οι μαρτυρίες των επιζώντων είναι συγκλονιστικές. Κατά τη διάρκεια της παράνομης επαναπροώθησης των προσφύγων στην Τουρκία με ρυμούλκηση και με δεδομένη την ταχύτητα που ανέπτυξε το σκάφος του λιμενικού, η βάρκα αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να χαθούν 12 άνθρωποι,εννέα παιδιά και βρέφη και τρεις γυναίκες. Οι λιμενικοί όχι μόνο δεν προσπάθησαν να σώσουν τους μετανάστες από το θάνατο αλλά, όπως κατήγγειλαν οι επιζώντες, τους κλωτσούσαν για να πέσουν και πάλι στη θάλασσα. Μάλιστα, όταν ένας Σύρος προσπάθησε μ' ένα κοντάρι να σώσει ένα παιδί που πνιγόταν, ο λιμενικός τον κλώτσησε για να τον εμποδίσει. Οι μαρτυρίες των επιζώντων συγκλονίζουν:«Σκοτώστε με κι εμένα, σκοτώστε με τους έλεγα. Άλλοι ήθελαν να πέσουν στη θάλασσα να πεθάνουν με τους δικούς τους. Τους εμποδίσαμε. Ο ένας που φαινόταν αρχηγός μας έλεγε πως άμα πούμε τίποτα, θα μας σκοτώσουν όλους».

Στη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε, η οποία συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που αναφέρθηκε ευθέως σε αποτυχημένη προσπάθεια μαζικής απέλασης, την απαίτηση διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό από τη Διεθνή Αμνηστία και τον ΟΗΕ, τις μαρτυρίες των διασωθέντων που δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την επιστολή που έστειλαν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είκοσι δύο συνδικάτα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινήματα από τις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης ζητώντας του τη σύνταξη αναφοράς για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη χώρα που έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση το Άρθρο 7 της Συνθήκης, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με άθλιες υπεκφυγές.

Θυμίζουμε ότι ανάλογες μαρτυρίες για εγκληματικές ενέργειες έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης. Η ελληνική κυβέρνηση ενώ τυπικά έχει δεσμευθεί να δώσει τέλος στις παράνομες πρακτικές μαζικών επαναπροωθήσεων και να διερευνήσει σε βάθος όλες αυτές τις υποθέσεις, εντούτοις επιβάλλει το «νόμο της σιωπής». Τα θύματα στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα με καταγγελίες, απειλήθηκαν από τους λιμενικούς ότι θα πεθάνουν αν μιλήσουν, ενώ ήδη σήμερα η αστυνομία συνέλαβε έναν εκ των επιζώντων, όταν βγήκε από το χώρο που τους φιλοξενεί ο Δήμος Αθηναίων. Το θύμα μαζί με τον πρόεδρο της αφγανικής κοινότητας, κρατήθηκαν στο Τμήμα Ομόνοιας και αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από τρεις ώρες μετά από την παρέμβαση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Όταν ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι κάποιοι-μέσα στους οποίους συγκαταλέγει και τον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης(!)-προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα και ότι όλα αυτά «αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης», όταν ο Υπουργός Υγείας διαρρηγνύει τα ιμάτια του για την «επιβάρυνση του ετήσιου προϋπολογισμού από τις επιχειρήσεις διάσωσης», όταν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ζητά να κάνουν οι αρχές στους μετανάστες «το βίο αβίωτο» και όταν ο Θ. Πλευρης δηλώνει ευθαρσώς ότι «φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες, δηλαδή νεκροί», τότε να μην αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός σε αυτά τα εγκλήματα. Να μην αναρωτιόμαστε γιατί προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία με αστειότητες και γελοίες αντιπαραθέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν κάτω από τη μύτη μας γίνονται τέτοια εγκλήματα. Και στα θύματα αυτής της πολιτικής συγκαταλέγονται ακόμα και παιδιά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα καταθέσουν άμεσα μηνυτήρια αναφορά κατά των φυσικών αλλά και ηθικών αυτουργών του εγκλήματος, κάτω από την ανοχή ή ακόμη και την εντολή των οποίων το λιμενικό σώμα διαπράττει εγκλήματα.

Παράλληλα μαζί με φορείς, κόμματα, συλλογικότητες και μεταναστευτικές οργανώσεις καλούμε όλους-ες σε διαμαρτυρία και συνέντευξη τύπου με όσους επέζησαν από τη δολοφονική πράξη του ελληνικού ναυτικού το Σάββατο 25/1 στις 12:00 στην πλ. Συντάγματος (Λ. Αμαλίας).

Ζητούμε επίσης την άμεση χορήγηση ασύλου ή καθεστώτος ανθρωπιστικών λόγων στους επιζώντες, καθώς και τη διεξαγωγή επείγουσας και ανεξάρτητης έρευνας για το έγκλημα στο Φαρμοκονήσι, αλλά και για ανάλογα εγκλήματα που συντελούνται κατά τη διάρκεια των παράνομων επιχειρήσεων απώθησης που διεξάγονται στο Αιγαίο.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωv

Δεν υπάρχουν σχόλια: