ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Ανήλικοι Αφγανοί κρατούνται πάνω από 20 ημέρες στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας Λέσβου.


Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου στο κέντρο κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια την Δευτέρα 13.1.2014, διαπιστώθηκε ότι κρατούνται 8 ανήλικοι Αφγανοί για χρονικό διάστημα άνω των 22 ημερών και ένας ανήλικος Αφγανός για 16 μέρες κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία οι ανήλικοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας,  αλλά ως δικαιούχοι προστασίας. Οι ημέρες περνούν και οι ανήλικοι πρόσφυγες παραμένουν στη Μόρια, περιμένοντας την προώθησή τους σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αλλοδαπών της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς το κέντρο προστασίας ανηλίκων μεταναστών στην Αγιάσο δεν λειτουργεί πια.
Η Ελλάδα, μεταξύ των ετών 2009 και 2012, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σε 11 περιπτώσεις, που αφορούν στις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών ή σε σταθμούς συνοριοφυλακής. Μάλιστα, μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, που υπέδειξε στους αξιωματικούς και σε λοιπούς υπηρετούντες την ελληνική αστυνομία τρόπους έτσι ώστε να μετατρέπουν τη ζωή των μεταναστών σε βίο αβίωτο, διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά ότι συνεχίζεται η πρακτική της κράτησηςανηλίκων για μεγάλο διάστημα έως τη μεταφορά τους σε κέντρα υποδοχής ανηλίκων.

Σε αυτές τις συνθήκες, μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φιλοξενούνται στα αστυνομικά τμήματα, ενώ όσοι «περισσεύουν» οδηγούνται από την αστυνομία απροειδοποίητα στο ανοιχτό κέντρο υποδοχής ΠΙΚΠΑ, που λειτουργεί αποκλειστικά με την φροντίδα εθελοντών πολιτών. Οι Σύριοι λαμβάνουν αποφάσεις διοικητικής απέλασης με χρονικό όριο 6 μήνες, ενώ οι Αφγανοί, κυρίως, αλλά και άλλοι πρόσφυγες που προέρχονται επίσης από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, μεταφέρονται στα κέντρα κράτησης σε καθεστώς φυλάκισης για χρονικό διάστημα έως και 18 μήνες. Οικογένειες χωρίζονται, ενώ τα μέτρα παρακολούθησης στη θάλασσα του Αιγαίου γίνονται όλο και πιο αυστηρά με την εφαρμογή του Eurosur. Τα ναυάγια στο Αιγαίο συνεχίζονται, ενώ η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες της έκθεσης της ΜΚΟ Proasyl για τις κακοποιήσεις και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία.

Δυστυχώς, διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική Πολιτεία σε συνέχεια της αδυναμίας χάραξης μεταναστευτικής πολιτικής από την Ε.Ε., εξακολουθεί να λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά στην αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες, αρνούμενη να οικοδομήσει μία υποτυπώδη πολιτική για τη μετανάστευση.

Πολιτική Κίνηση Λέσβου

και Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: