ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέτυχε να νομιμοποιήσει το δελφινάριο του Αττικού Πάρκου «από το παράθυρο».

Σημαντική νίκη πέτυχαν φιλοζωϊκές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους γνωστοποίησαν την «κρυφή» διάταξη που επιχείρησε να εντάξει σε ένα ογκώδες νομοσχέδιο, εν μέσω εορτών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τροποποιούσε το άρθρο 12 του ν.4039/2012 που απαγόρευε τη διεξαγωγή παραστάσεων με ζώα, επιτρέποντας έτσι τη διεξαγωγή παραστάσεων με δελφίνια στο Αττικό Πάρκο. Στη συζήτηση που ακολούθησε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής του, αναφερόμενος υποκριτικά σε θεραπευτικά προγράμματα με δελφίνια, αν και κάτι τέτοιο ουδόλως σχετίζεται με τις παραστάσεις που παρανόμως διεξάγονται στο δελφινάριο του Αττικού Πάρκου. Όταν τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία κάτω από την πίεση που δημιούργησε η κατακραυγή από την κοινή γνώμη και η έγκαιρη ενημέρωση όλων των βουλευτών της Επιτροπής, αρκετοί εκ των οποίων αντέδρασαν έντονα απειλώντας ακόμη και με προσφυγές, τότε έκανε ένα ακόμη ατόπημα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποσύρει την τροπολογία για το Αττικό Πάρκο, αποκαλύπτοντας σε όλους το προφανές: Επρόκειτο για μία φωτογραφική διάταξη.


Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία που ευτυχώς απεσύρθη, είναι καιρός να συζητήσουμε τη συνολική απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών. Υπενθυμίζουμε ότι η αιχμαλωσία δελφινιών σε δεξαμενές- «κλουβιά» αποτελεί βασανιστήριο, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μιμηθούν το φυσικό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο ένα στα δύο δελφίνια να πεθαίνει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της φυλάκισής του λόγω στρες, ασθενειών και μολύνσεων εντός της δεξαμενής. Επιπλέον τα δελφίνια χρησιμοποιούν υπέρηχους προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους και η αλλεπάλληλη αντήχηση του σόναρ τους από τα τοιχώματα των δεξαμενών συχνά τα οδηγεί στην τρέλα.

Εντούτοις, παρά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ακόμη και σήμερα το Αττικό Πάρκο εξακολουθεί να διεξάγει παράνομα παραστάσεις με δελφίνια. Οι ευθύνες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Σπάτων που αφορούν στον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του ν.4039/2012 (θυμίζουμε ότι η δεξαμενή και οι λοιπές εγκαταστάσεις για τα δελφίνια δεν διαθέτουν άδεια ούτε κατασκευής, αλλά ούτε και λειτουργίας), καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο συνεχίζει τις επισκέψεις σχολείων στο παράνομο δελφινάριο, είναι τεράστιες. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους, απαρέγκλιτα και η Πολιτεία φέρει ακέραιη την ευθύνη.

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: