ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την αιθαλομίχλη.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την κοντόφθαλμη εισπρακτική πολιτική και αποποιούμενη κάθε ευθύνης της για την απουσία κοινωνικού κράτους, αρνείται επίμονα να ανασχεδιάσει τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης και, την ίδια στιγμή, κάνει έκκληση στους πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι από το χειμώνα του 2012 είχαμε ξεκινήσει μια εκστρατεία διαλόγου και προτάσεων για πόλεις χωρίς αιθαλομίχλη.
Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν :
1.      Αυστηρή επιτήρηση των δασών με επαρκή στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας,  και ποινές για παράνομη υλοτομία.
2.      Τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιητικά προέλευσης για καύσιμα αλλά και για καυστήρες βιομάζας και ενημέρωση για επιπτώσεις καύσης μη πιστοποιημένων καυσίμων.
3.      Ενημερωτική καμπάνια για τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, τις οικονομικές δυνατότητες και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις τους.
4.      Οικονομικά κίνητρα για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά, που απαιτούν 70% λιγότερα ξύλα για την ίδια ζέστη και μάλιστα με ελάχιστη ρύπανση εσωτερικών χώρων.
5.      Επιδότηση ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρικών σωμάτων και αντικατάσταση κλιματιστικών με σύγχρονα με COP>4,5 (με στόχο πάντα την μέγιστη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού).
6.      Μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με έμφαση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια καθώς και στα δημόσια κτήρια (σχολεία, νοσοκομεία κλπ) με αξιοποίηση διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ, JEREMIE, JESSICA κ.α.) και με πάταξη της αχρείαστης γραφειοκρατίας.
7.      Εφαρμογή παθητικών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης και δροσισμού σε υφιστάμενα κτήρια με ευνοϊκό προσανατολισμό.
8.      Στήριξη τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή πιστοποιημένου πέλετ από δασικά, βιομηχανικά και αγροτικά υπολείμματα.
9.      Προώθηση ανάπτυξης Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO) με κοινωνική βάση.

Η θέρμανση, όπως και η αναπνοή, δεν είναι πολυτέλεια αλλά κοινωνικό αγαθό το οποίο κανείς δεν πρέπει να στερείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: