ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

114 δις ευρώ για μια «Ευρώπη-Φρούριο» ενώ την ίδια ώρα άνθρωποι πνίγονται στη θάλασσα...

Ευρωπαϊκή βοήθεια:
«Μαθήματα κολύμβησης».
Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου
Ελικόπτερα, ρομποτικά αεροπλάνα και δορυφόροι, έχουν αρχίσει ήδη να συλλέγουν στοιχεία για να "ταΐσουν" το σύστημα ενοποιημένης ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ευρωπαϊκών συνόρων, γνωστό και ως Eurosur. Το σύστημα Eurosur ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τη σαφή αντίθεση των Πράσινων και ισχύει επίσημα εδώ και μερικές μέρες. Ο ρόλος του συστήματος Eurosur συνίσταται στην ενημέρωση -σε πραγματικό χρόνο- της Frontex για οποιαδήποτε κίνηση παρουσιαστεί στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης. Στοιχεία παρέχουν οι ίδιες οι χώρες στην Frontex, ενώ έχουν και την δυνατότητα να ανταλλάξουν μεταξύ τους στοιχεία με διμερείς συμφωνίες. Συμπεραίνουμε εύλογα ότι η έννοια της αποτροπής παίρνει πλέον άλλη διάσταση, αφού ο τεράστιος χάρτης της Ευρώπης στα κεντρικά γραφεία της Frontex, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με πληροφορίες για τις κινήσεις των σκαφών επιτρέποντας την ηλεκτρονική παρακολούθηση των θαλασσίων συνόρων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την αντίθεσή μας με το σύστημα Eurosur, που θα στοιχίσει 144 δις ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους μέχρι το 2020, ενώ δεν στοχεύει στη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θάλασσα, όπως μάταια διατείνονται αρκετοί Ευρωπαίοι ιθύνοντες.

Επισημαίνουμε επίσης τα ακόλουθα σημεία:

α. Δεν έχουν αναπτυχθεί ικανά συστήματα έγκαιρης διάσωσης βασισμένα στην χρήση των νέων ηλεκτρονικών δεδομένων. Όσα υπάρχουν, βρίσκονται ακόμη σε «εμβρυακό» στάδιο.

β. Ο προσανατολισμός της Frontex παραμένει η αποτροπή των μεταναστευτικών ροών και όχι η διάσωση στη θάλασσα.

γ. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων που ήδη συλλέγει το Eurosur είναι αξιοποιήσιμος για στρατιωτικούς, εξοπλιστικούς και άλλους σκοπούς, κάτι που δικαιολογεί και τον υπέρογκο προϋπολογισμό των 144 δις ευρώ.

Κάποιοι λοιπόν κάνουν «business» με το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ την ίδια ώρα, κυνηγημένοι από τον πόλεμο άνθρωποι, πνίγονται στη θάλασσα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι μαχόμαστε για:

α. την  αλλαγή προτεραιοτήτων με στόχο την οικοδόμηση ευρωπαϊκής πολιτικής προληπτικών μέτρων για  την αποφυγή των ναυαγίων πρωταρχικά και σε δεύτερη φάση μόνο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών

β. την αλλαγή του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης σχετικά με τη διευκόλυνση της διάσωσης στην θάλασσα

γ. την αλλαγή της νομοθεσίας για το άσυλο, που θα διευκολύνει τους πρόσφυγες να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν

δ. την κατάργηση των κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών και την λειτουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας βραχείας παραμονής

Με συνέπεια παλεύουμε ενάντια σε μία «Ευρώπη-Φρούριο» και αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ανεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους νέους κανονισμούς φύλαξης των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, οι Πράσινοι επιμείναμε στο πάγιο αίτημά μας ότι οι νέοι κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα των προσφύγων και των μεταναστών να μην επαναπροωθούνται σε χώρες που η ζωή και η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένες.

Περιφερειακές Οργανώσεις Βορείου Αιγαίου και Κρήτης και Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: