ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης μεταναστών!

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ταυτόχρονα στο Α.Τ. Ομόνοιας και στην ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, στην οποία συμμετέχουν συλλογικότητες και κόμματα μεταξύ των οποίων και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Έξω από το ΑΤ Ομόνοιας- με όλο το συμβολισμό που εμπεριέχει η επιλογή αυτού του χώρου για την απάνθρωπη κράτηση μεταναστών και προσφύγων- τον πρώτο λόγο είχαν μετανάστες πρώην κρατούμενοι των λεγόμενων «κέντρων κράτησης» που κατέθεσαν τη μαρτυρία τους. Από τους ομιλητές τονίστηκε ότι ο εγκλεισμός κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες είναι έγκλημα που συντελείται για πολιτικούς λόγους με στόχο τον πλήρη αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Και ενώ μία ημέρα πριν τιμούσαμε την επέτειο της παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ελλάδα αριθμούσε ήδη 13 καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για κακές συνθήκες κράτησης. Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι η παράνομη είσοδος στη χώρα που αποτελεί διοικητικό παράπτωμα, δεν είναι δυνατό να τιμωρείται με εγκλεισμό για χρονικό διάστημα που φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τους 18 μήνες, εθίζοντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη στην ιδέα ότι μπορεί στη σύγχρονη Ελλάδα να υπάρχουν άνθρωποι χωρίς δικαιώματα. Από πλευράς Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Τύπου Μάγκυ Δούση εξέφρασε την έμπρακτη και διαρκή αλληλεγγύη και συμμετοχή των ΟΠ στην καμπάνια ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, των οποίων η λειτουργία αποτελεί όνειδος για τον πολιτισμό μας.

Ταυτόχρονα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη για την προώθηση της καμπάνιας «Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών» η Ελεάννα Ιωαννίδου, συντονίστρια της θεματικής ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της διεύρυνσης της καμπάνιας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, διότι παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα αθώων ανθρώπων που στοιβάζονται κρατούμενοι, χωρίς προηγούμενη δίκη με άθλιες συνθήκες διαβίωσης κάτι που θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας. Η κ. Ιωαννίδου επεσήμανε την ανάγκη κατάργησης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, κάτι που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και τόνισε ότι χρειαζόμαστε πραγματικά κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών, και κέντρα φιλοξενίας όπου θα παρέχεται μέριμνα για τους ανθρώπους και κάθε δυνατή βοήθεια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις της Πρωτοβουλίας με αμέσως επόμενη την πορεία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου την «Ημέρα του Μετανάστη».

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: