ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Περιφρόνηση για τα δικαιώματα των γυναικών από κεντροδεξιούς και ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.

Ν. Χρυσόγελος: Ντροπή η απόρριψη της έκθεσης για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων των γυναικών.

«Οι κεντροδεξιοί και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές ντρόπιασαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον μακροχρόνιο ρόλο του στην προώθηση βασικών δικαιωμάτων. Εκτός από την ιδεολογική μυωπία της απόρριψης της έκθεσης Estrela, οι άσχημες σκηνές γύρω από την χτεσινή ψηφοφορία, με τα σφυρίγματα και τα γιουχαΐσματα από δεξιούς και ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, δείχνουν την περιφρόνησή τους για τα δικαιώματα των γυναικών και το χαμηλό τους επίπεδό γενικότερα. Ήρθαν σε πλήρη αντίφαση αφού πέρυσι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είχε υπερψηφίσει παρόμοια έκθεση», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχολιάζοντας την απόρριψη, με ελάχιστους ψήφους διαφορά, από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2012,  της έκθεσης της ευρωβουλευτού Estrela (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Πορτογαλία) σχετικά με την «σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών.

«Η έκθεση δεν θα είχε χαρακτήρα νομοθετικού κειμένου αλλά προτροπής προς τα κράτη μέλη, στη βάση συστάσεων του ΟΗΕ ή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η απόρριψη της έκθεσης ήρθε μερικές μόλις μέρες μετά την απονομή από το Ευρωκοινοβούλιο του βραβείου Ζαχάρωφ στην Malala Yousafsai, του νεαρού κοριτσιού που προσπάθησαν να δολοφονήσουν, πυροβολώντας την, οι φανατικοί Ταλιμπάν, επειδή αγωνίζονταν για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Φανατικοί Ταλιμπάν κάθε είδους, όμως, δεν υπάρχουν μόνο στο Αφγανιστάν ή το Πακιστάν αλλά και στην Ευρώπη, και συχνά φοράνε κουστούμι με γραβάτα ή ταγέρ», συνέχισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

«Ο συμβολισμός προκαλεί θλίψη. Τη μέρα που είναι αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, ένας αριθμός ευρωβουλευτών υπέκυψε στον λαϊκισμό, εν όψει πιθανά και των ευρωεκλογών του 2014,  και ψήφισαν υπέρ ενός απαράδεκτου εναλλακτικού ψηφίσματος των κεντροδεξιών πολιτικών ομάδων με δυο παραγράφους, το οποίο είχε απλά σαν στόχο να θάψει το θέμα.

Οι πολίτες πρέπει να προσέξουν ποιους θα στείλουν στο ευρωκοινοβούλιο στις Ευρωεκλογές 2014. Υπάρχουν πολιτικά κόμματα και πολιτικοί που πιστεύουν ότι πρέπει αυτοί ή το κράτος να επιβάλουν τις απόψεις τους για τις σεξουαλικές επιλογές των γυναικών και των κοριτσιών, ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι αποκλειστικά ευθύνη των γονιών, αντιτίθενται με φανατισμό σε μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ενώ θεωρούν την έκτρωση ως το απόλυτο κακό, αν και οι ίδιοι συχνά υποστηρίζουν την θανατική ποινή και την εκτέλεση ή αντιτίθενται στην χρηματοδότηση του οικογενειακού προγραμματισμού. Προτιμούν να διαδίδονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παρά να υπάρχει πρόνοια για πρόληψη.

Λαϊκιστές, ακροδεξιοί, εθνικιστές, ευρωσκεπτικιστές χαϊδεύουν τα αυτά των πολιτών αλλά στην πραγματικότητα είναι σταθερά εναντίον των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο αν αφορούν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Αντιτίθενται φανατικά στην υποχρέωση να εκπροσωπούνται οι γυναίκες στις ανώτατες θέσεις στα συμβούλια επιχειρήσεων, δεν δέχονται κοινά, υψηλά στάνταρντ κοινωνικών δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Δεν θα συμβάλει στην καλυτέρευση της ζωής μας αν στο κοινοβούλιο αυξηθεί ο αριθμός των ευρωβουλευτών που είναι σκοταδιστές, που πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα «παραχωρούνται κατά περίπτωση». Θεωρούν ως τον μεγαλύτερο εχθρό τους την ενοποίηση της Ευρώπης στη βάση αξιών, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής», συμπλήρωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Η έκθεση, που είχε υιοθετηθεί από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά απορρίφθηκε από την κεντροδεξιά και ακροδεξιά πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, είχε ως στόχο να αναδείξει τη σημασία των βασικών δικαιωμάτων για την υγεία και την ευημερία των γυναικών σε όλη την Ευρώπη. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς εκείνων που άσκησαν πιέσεις εναντίον της, η μη νομοθετική έκθεση σεβόταν την επικουρικότητα των κρατών μελών της ΕΕ και δεν επεδίωκε να επιβάλει μια καθολική άποψη για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης, εκτός από το ότι θα πρέπει να είναι ασφαλής εκεί όπου παρέχεται. Ήταν μια έκθεση για βασικά δικαιώματα που είχε εμπλουτιστεί με τις απόψεις όλων των πολιτικών ομάδων και αναδείκνυε σημαντικές πτυχές της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων, όπως την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την πρόσβαση στην αντισύλληψη, την μαιευτική φροντίδα υγείας, την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και την ανάγκη για χρηματοδότηση του οικογενειακού προγραμματισμού στην εξωτερική βοήθεια. Η έκθεση εξέφραζε συστάσεις προς τα κράτη μέλη, σε ένα πεδίο ύψιστης σημασίας για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα κορίτσια και τα αγόρια σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα παρέμεναν σαφώς στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, καθώς η έκθεση Estrela δεν έθετε σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση την θεμελιώδη αυτή αρχή.

«Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα δέχονται αυξανόμενη πίεση σε ορισμένα κράτη μέλη, παρά το γεγονός ότι βασίζονται στις βασικές αξίες της ΕΕ και έχουν κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Επίσης πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες προκλήσεις στη δουλειά τους για την διασφάλιση υψηλών προτύπων και πρόσβασης στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα. Η έκθεση Estrela εξέταζε την κατάσταση στην ΕΕ και καθόριζε μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα έχουν προτεραιότητα και προωθούνται. Δεδομένων των αποκλίσεων που καταγράφονται στα ποσοστά θνησιμότητας, στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εφηβικής εγκυμοσύνης στην Ευρώπη, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών στην ΕΕ. Δυστυχώς, η ιδεολογική μυωπία έχει στρεβλώσει πλήρως τη συζήτηση για την έκθεση αυτή και το χτεσινό αποτέλεσμα καθώς και η συμπεριφορά των κεντροδεξιών και ακροδεξιών ευρωβουλευτών αποτελούν ένα αποκρουστικό επεισόδιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζήσαμε στιγμές ντροπής και οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν πριν είναι αργά», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Δείτε βίντεο σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: