ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Ν. Χρυσόγελος: Η υγεία των πολιτών πρώτη προτεραιότητα. Κανένας πολίτης ανασφάλιστος.

Ομιλία σε συνέδριο και σεμινάριο για τις συνέπειες της κρίσης και την δίκαιη πρόσβαση στα φάρμακα.
«Η επιδείνωση της υγείας των πολιτών, ο περιορισμός ή ο αποκλεισμός πολλών από την φροντίδα υγείας και η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης πέρα από το κοινωνικό κόστος οδηγούν και σε αύξηση των δαπανών για την υγεία, σε αύξηση του κόστους του συστήματος υγεία, όπως αποδεικνύει και η εμπειρία αλλά και πολλές έρευνες και μελέτες και γνωρίζουν καλά όσοι σχετίζονται με τις πολιτικές για την υγεία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το λένε οι εκθέσεις της Κομισιόν, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου, πανεπιστημιακοί, ειδικοί, ενώσεις των ασθενών» , τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων κατά την εισήγησή του στο πλαίσιο του ιδιαιτέρως πετυχημένου διεθνούς συνεδρίου και σεμιναρίου με αντικείμενο τις «συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: Η κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις». 
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 2013 και διοργανώθηκε από τη μη κυβερνητική - μη κερδοσκοπική οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD), με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, της PRAKSIS, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της ΔΕΔΙΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο, της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA).

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε επίσης: «Ο τομέας της υγείας χρειάζεται μεταρρύθμιση, αλλά όχι με τον βίαιο και ανορθολογικό τρόπο που επιχειρείται σήμερα. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο το 30% περίπου των πολιτών στη χώρα μας, να είναι ανασφάλιστοι και να μην έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αν και οι περισσότεροι πλήρωναν επί χρόνια τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για κοινωνικά αποκλεισμένους, και μετανάστες, αλλά τώρα πλέον αφορά σε πρώην εργαζόμενους και σήμερα μακροχρόνια άνεργους, σε πρώην επιχειρηματίες, σε οικογένειες που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σε σοβαρά πάσχοντες που δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται.

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα αντιμετώπιζε παθογένειες και προβλήματα ακόμα και πριν την κρίση. Ήταν ένα σύστημα αρκετά γραφειοκρατικό και δεν είχε προσανατολισμό προς την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. Επομένως, η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι αναγκαία. Ο τρόπος που επιχειρείται είναι λανθασμένος. Μοναδική προτεραιότητα της προωθούμενης πολιτικής είναι βασικά οι περικοπές. Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία σε άλλες χώρες, όπως η Φιλανδία και η Γερμανία, προέκυψαν ως αποτέλεσμα αξιολογήσεων και διαλόγου με τους πολίτες. Στην Ελλάδα, η συμμετοχή των πολιτών και ασθενών καθώς και η αξιολόγηση είναι ανύπαρκτες.

Μεγάλο μέρος των πολιτών έχει μείνει χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Εκτιμάται ότι περίπου τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν χάσει την ασφάλισή τους. Ο αριθμός αυτός είναι παράλογος για μία ευρωπαϊκή χώρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ανθρώπους που οι περισσότεροι πλήρωναν επί χρόνια τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η λύση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δεν είναι οι περικοπές. Άλλωστε, η υποβάθμιση των υπηρεσιών αυξάνει το συνολικό κόστος του συστήματος της υγείας. Στόχος της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος με κεντρικούς άξονες τον προσανατολισμό του στις ανάγκες των πολιτών, στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη, στην καινοτομία, στην αξιοποίηση εμπειριών οργάνωσης κοινοτικών συστημάτων υγείας, σε εφαρμογές τηλε-ιατρικής ιδιαίτερα σε νησιωτικές κι απομακρυσμένες περιοχές, στην πρόσβαση σε ασφαλή, χαμηλότερου κόστους γενόσημα φάρμακα αλλά κι σε εναλλακτικές στρατηγικές πρόληψης κι αντιμετώπισης των ασθενειών».

Στο συνέδριο συμμετείχε αντιπροσωπευτικός αριθμός εκπροσώπων από τον τομέα της υγείας, τον πολιτικό χώρο, οργανώσεων, επιστημονικών φορέων και ασθενών. Οι εισηγητές, μεταξύ άλλων, ανέλυσαν την κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη αναφορικά με την πρόσβαση στα φάρμακα και ανέπτυξαν τι προβλέπουν οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα για την υγεία, τα προβλήματα πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις ακολουθούμενες πολιτικές και τις μελλοντικές προκλήσεις αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το εκπαιδευτικό σεμινάριο που ακολούθησε αναφορικά με την ενδυνάμωση της τεχνογνωσίας της κοινωνίας των πολιτών, το οποίο επικεντρώθηκε στην οργάνωση, τη δικτύωση και τα "όπλα" ενός αποτελεσματικού κινήματος ασθενών στην Ελλάδα της κρίσης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θίχτηκαν ζητήματα, όπως η ισότητα στην πρόσβαση στα φάρμακα, η σημασία της ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, η διαφάνεια στα φάρμακα αλλά και σε όλες τις πτυχές του συστήματος υγείας, οι προσιτές θεραπείες, καθώς και η πρόσβαση στην εργασία για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.







Δεν υπάρχουν σχόλια: