ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Ο Μαντέλα, ένα παγκόσμιο σύμβολο

«Ένα παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και αυτό θα παραμείνει, παρότι έφυγε από τη ζωή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Οι πολύχρονοι αγώνες του αποτελούν έμπνευση για όλους όσους μάχονται για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα, την ανθρωπιά και τη συμφιλίωση.

Και όμως, ήταν ο ίδιος που έγραψε: «Δεν υπήρξα ποτέ άγιος, παρόλο που σύμφωνα με τον ορισμό άγιος είναι ένας αμαρτωλός που προσπαθεί να βελτιωθεί».
Ο Μαντέλα, από τις πιο σημαντικές μορφές της παγκόσμιας Ιστορίας, αγωνιστής κατά του καθεστώτος του Απαρτχάιντ*, μετά από τρεις δεκαετίες στη φυλακή, οδήγησε στην πολυ-φυλετική δημοκρατία και αναδείχτηκε πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Ο Μαντέλα υπήρξε ένα οικουμενικό σύμβολο κατά των διακρίσεων. Ταυτόχρονα απέδειξε ότι ένα καθεστώς, όσο στυγνό και ισχυρό και αν είναι, δεν είναι ποτέ ανίκητο, δίνοντας ένα μήνυμα σε όλους ότι ο αγώνας για ισότητα και ελευθερία μπορεί να δικαιωθεί».

* Το Απαρτχάιντ δημιουργήθηκε με τη θέσπιση νόμων το 1948, που έδιναν θεσμική μορφή στις φυλετικές διακρίσεις στη Νότιο Αφρική. Οι πολίτες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τη φυλή, οι μεικτοί γάμοι απαγορεύτηκαν, η σεξουαλική επαφή μεταξύ λευκών και «μη λευκών» τιμωρούνταν, ενώ θεσπίστηκαν δουλειές μόνο για λευκούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: